G20 Zirvesi Sona Erdi

Hamburg kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi sonuç bildirgesinin imzalanması ile sona erdi. Liderler iki gün süren zirvede serbest ticaret uygulamaları, terörle mücadele, göç akını, Afrika’ya daha fazla yardım ve kadın girişimcilere destek gibi konularda anlaşmaya vararak sonuç bildirgesine imza attılar.

Zirve öncesinde de tahmin edildiği gibi üzerinde anlaşılamayan ve muallakta kalan konu ise iklim değişikliği ile mücadele oldu. Ev sahibi konumuyla Almanya Başbakanı Angela Merkel zirvenin kapanış basın toplantısında, varılan uzlaşıları 'başarı‘ olarak tanımladı.

Merkel: Erdoğan ile derin farklılıklarımız sürüyor

Merkel bir soru üzerine Türkiye’nin zirvede uzlaşılara önemli katkıda bulunduğunu, ancak Türkiye ile Almanya arasında son aylarda yaşanan gerilimin ve İncirlik ile gazetecilerin tutuklanması gibi konulardaki sorunların aşılamadığını ifade ederek, 'Erdoğan ile derin farklılıklarımız varlığını sürdürüyor‘ dedi.

Trump ile 'korumacılık' uzlaşısı

Merkel’in tanıttığı 30 sayfalık sonuç bildirgesinde, serbest ve engelsiz uluslararası ticaret vurgulanırken, ABD Başkanı Donald Trump’ın arzuladığı 'korumacılık‘ terimi yer bulmadı. Onun yerine "Ülkelerin ekonomik alanda yasal savunma araçları vardır‘ şeklinde bir cümle kuruldu. Yapılan yorumlarda, söz konusu formül başta Almanya olmak üzere, G-20‘ye katılan AB ülkelerinin Başkan Trump’la uzlaşısı olarak tanımlandı.

Merkel, G-20 ülkelerinin terörle mücadelede daha yoğun şekilde ortak çalışma kararı aldıklarını duyurdu. G-20 liderlerinin bildirgesinde, teröristlerin ve terör gruplarının internet üzerinden sağladıkları iletişimin engellenmesi öncelikli hedef olarak açıklanırken, bu alanda ülkelerin istihbarat örgütlerinin bilgi paylaşımlarının artırılması, ayrıca terör propagandası içeren mesajların daha hızlı silinmesi için Facebook ve Twitter gibi internet servisi sağlayıcılarıyla temas kurulması da hedefler arasında gösterildi.

Açlık çeken ülkelere yardım konusunda ABD, 639 milyon dolar oranında ek bütçe ayıracağını açıklarken, zirveye katılan ülkelerin uzlaştığı bir diğer konu kadın girişimcilere desteğin artırılması oldu. G-20 ülkeleri ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasında alınan karara göre, özellikle gelişmekte olan yada geri kalmış ülkelerdeki girişimci kadınların desteklenmesi için 325 milyon dolarlık bir fon oluşturulacak. Söz konusu fona hangi ülkenin ne kadar katkıda bulunacağı ve fondan yararlanacak ülkelerin listesi ise, gelecek yıl G-20 başkanlığını üstlenecek Arjantin’in zirve toplantısına kadar belirlenecek.

İklim değişikliğinde anlaşma yok

Zirveye katılan diğer 19 ülke ile ABD arasındaki fikir ayrılığının aşılamadığı konu iklim değişikliği ile mücadele oldu. Sonuç bildirgesinde 2015 yılında Paris’te imzalanan iklim anlaşmasının zirveye katılan 19 ülke tarafından bir an önce yaşama geçirilmesinin hedeflendiği, ABD’nin ise iklim anlaşmasından ayrıldığı belirtildi. Merkel, ABD’nin bu konudaki sert tutumundan vazgeçmeye niyeti olmadığını kabul ettiklerini söylerken, bildiride, "Paris Anlaşması’nın en hızli bir şekilde uygulanmasına bağlılığımızı teyit ediyoruz" ifadesi yer aldı.

Trump ve Erdoğan görüştü

Zirvede liderlerin diplomasi trafiği son ana kadar sürdü. Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile 20 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. İki lider zirvenin ilk gününde de toplantı salonunda kısa bir görüşme yapmıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’ya geldiği Perşembe akşamı Başbakan Merkel’le görüşmüş, bu sabah ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le bir saat süren bir toplantı yapmıştı. Putin, Suriye’de yaşanan sorunlarla bağlantılı Erdoğan’ın üstlendiği rolü överek, "Büyük ölçüde sizin duruşunuz sayesinde, Suriye’deki durumu iyiye doğru değiştirmek mümkün oldu" demişti. Erdoğan, zirvenin ilk gününde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe ile de bir araya gelmişti.

Çatışmalarda 265 gözaltı

Öte yandan G-20 Zirvesi’ne paralel Hamburg sokaklarında yaşanan şiddet olayları dün gece de sürdü. Hamburg’un Altona mahallesi gece boyunca yüzlerce aşırı solcu gösterici ile polis arasında şiddetli çatışmalara sahne olurken, onlarca araba ateşe verildi, çok sayıda dükkanın camları kırıldı, en az iki mağaza ise yağmalanarak yakıldı.

Olaylarda 265 kişi göz altına alınırken, Başbakan Angela Merkel dükkanları yağmalananların zararlarının karşılanacağını açıkladı; polise ve Hamburg kentine teşekkür etti.