Dünyanın en büyük ekonomisine sahip 19 ülke ile Avrupa Birliği’nden oluşan G20 grubunun liderleri Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde bugün toplanıyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı zirvenin gündeminde, iklim değişikliği, yoksulluk ve açlıkla mücadele, uluslararası güvenlik, Ukrayna ile Gazze’deki savaşlar gibi konular yer alıyor.
Görevi iki ay sonra yeni başkan Donald Trump’a devredecek ABD Başkanı Joe Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping de zirvede bulunuyor.
Reuters’a isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Alman yetkili, “Bizi endişelendiren sadece jeopolitik değil, aynı zamanda Çin'in ekonomik ve finansal rolü” dedi.
Bir başka yetkili ise Çin'in Ukrayna konusunda Rusya'nın yanında yer aldığını ancak Rusya'nın Kuzey Kore birliklerini konuşlandırmasıyla çatışmanın “küreselleşmesi” ve “Çin'in kapısına dayanması” nedeniyle Pekin'in bu pozisyonunu sürdürmekte zorlanacağını söyledi.
Kaynaklar, zirve liderleri için ortak bildiri hazırlayan diplomatların, tırmanan Ukrayna savaşının nasıl ele alınacağına dair kırılgan bir anlaşmayı, hatta herhangi bir katılımcıyı eleştirmeyen belirsiz bir barış çağrısını bile birarada tutmakta zorlandıklarını söyledi.
Rusya'nın Pazar günü Ukrayna'ya düzenlediği büyük hava saldırısı, Avrupalı diplomatlar üzerindeki küresel çatışmalar konusunda daha önce üzerinde mutabık kalınan dilin gözden geçirilmesi baskısını arttırdı ve fikir birliğini sarstı.
COP29'dan kalan gündem
G20 Zirvesi’ne geçen hafta Azerbaycan’da yapılan COP29 BM İklim Zirvesi’nin de yansımaları olacağı belirtiliyor. İklim zirvesinde, küresel ısınma ile mücadele için yüz milyarlarca doları harekete geçirme kararı alınmıştı. Ancak zirveye, dünyaya en fazla karbondioksit yayan Çin ve ABD gibi 13 ülkenin lideri katılmamıştı.
G20 ülkeleri, dünya ekonomisinin yüzde 85'ini oluşturuyor ve iklim finansmanının yönlendirilmesine yardımcı olan çok taraflı kalkınma bankalarına en büyük katkıyı sağlıyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rio de Janeiro'da gazetecilere açıklamada, “Gözler doğal olarak G20'nin üzerinde. Küresel emisyonların yüzde 80'inden sorumlular” dedi.
Guterres, Bakü'deki COP29 görüşmelerinin durumuyla ilgili endişelerini de dile getirdi ve G20 liderlerini iklim değişikliğiyle mücadele için daha fazlasını yapmaya çağırdı. BM Genel Sekreteri, “Şimdi dünyanın en büyük ekonomilerinin örnek teşkil edecek bir liderlik sergileme zamanıdır” ifadesini kullandı.
BM iklim şefi Simon Stiell, Cumartesi günü G20 liderlerine bir mektup yazarak, gelişmekte olan ülkelere yönelik hibelerin arttırılması ve çok taraflı kalkınma bankalarının reformlarının ilerletilmesi de dahil olmak üzere iklim finansmanı konusunda harekete geçmelerini istedi.
Erdoğan ikili temaslarda bulunuyor
Bu arada G20 Liderler Zirvesi için Brezilya’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ikili temaslarda da bulunuyor.
Erdoğan, Brezilya Devlet Başkanı Lula Da Silva ile bir görüşme gerçekleştirdi.
İletişim Başkanlığı’ndan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada, “Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Türkiye ile Brezilya arasındaki ilişkilerin gelişiminde üst düzey diyaloğun önemli olduğunu, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın geliştirilmesi için çalışmaya devam edeceklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brezilya’nın İsrail saldırganlığı karşısındaki duruşunun takdire şayan olduğunu, Türkiye’nin İsrail’e silah ve mühimmat satışının engellenmesi için Birleşmiş Milletler nezdinde girişim başlattığını, Filistin’de kalıcı ateşkesin tesisi, insani yardımların kesintisiz şekilde bölgeye ulaştırılması ve iki devlet temelinde adil bir çözüm için Türkiye’nin elinden geleni yapmaya devam edeceğini belirtti” denildi.
Erdoğan, görüşmede ayrıca, Birleşmiş Milletler’in Gazze başta olmak üzere dünyadaki çatışmaları engelleyemediğini, krizlere çözüm üretmekte yetersiz kaldığını söyleyerek, Brezilya’nın G20 dönem başkanlığında “Küresel Yönetişim Reformunu” gündeme getirmesinin isabetli olduğunu ifade etti.