Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, göç yasasının Ulusal Meclis’te sağ oylarla reddedilmesinin ardından, yaklaşan Avrupa seçimleri öncesi hükümet değişikliğine giderek, Fransız siyasetinin sağcı lideri Nicolas Sarkozy’ye yakın eski bakanları hükümete aldı.
Elysee Genel Sekreteri Alexis Kohler, 3’ü Cumhurbaşkanı’na 11’i Başbakan’a bağlı olmak üzere 14 bakandan oluşan yeni kabineyi açıkladı.
Yeni kabinede yer alan en büyük sürpriz, hükümete sert muhalefet eden Arap kökenli eski Adalet Bakanı Rachida Dati’nin Kültür Bakanlığı’na getirilmesi oldu.
Ukrayna ve Gazze’de savaşların yaşandığı bir dönemde, Macron, uzun süredir “etkisiz kalmakla” eleştirilen Dışişleri Bakanı Catherine Colonna’yı görevden alarak, yerine genç Avrupa milletvekili, Avrupa Parlamentosu liberal grup Renew başkanı 38 yaşındaki Stephane Sejourne’yi atadı. Sejourne, Beşinci Cumhuriyet’in en genç Dışişleri Bakanı oldu.
Macron, daha önce savunduğu “sola açılım, kadın erkek eşitliği ve sivil toplum temsilcilerinin hükümete alınması” gibi ilkelerden vazgeçerek, tümüyle sağa açılan yeni bir hükümet kurdu.
Hafta başında 34 yaşındaki genç bakan Gabriel Attal’i başbakan olarak seçen Cumhurbaşkanı Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerini kazanması beklenen aşırı sağ parti Ulusal Bütünleşme ile mücadele etmek ve göç yasası gibi zorlu yasaları geçirebilmek için; yeni hükümette seçimini sağ politikacılardan yana yaptı.
Ağır toplar kaldı
Başbakan Gabriel Attal hükümetinde görev yapacak 14 bakandan 8’i sağ partiden geçen isimler. Macron ve Başbakan Attal, sağ parti Cumhuriyetçiler’den (LR) daha önce kopardığı sağın ağır topları Maliye Bakanı Bruno Le Maire, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ve Savunma Bakanı Sebastien Lecornu’yu görevlerinde tuttu.
Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’ye yakın isimler eski Devlet Bakanı Catherine Vautrin, Çalışma Bakanlığı’na, eski Adalet Bakanı Rachida Dati de Kültür Bakanlığı’na atandı.
Yeni Dışişleri Bakanı 38 yaşındaki Sejourne
Yeni hükümette, Ukrayna ve Gazze savaşlarıyla gerilen Avrupa ve dünya gündemini Macron’un genç kurmaylarından Stephane Sejourne yönetecek. Macron’a uzun süre danışmanlık yapan 38 yaşındaki Sejourne, iktidar partisinde de önemli görevler üstlendi.
Gölgede kalmayı tercih eden ancak iktidar içinde en etkili isimler arasında yer almayı başaran Stephane Sejourne, Sosyalist Parti kökenli. Gençliğinin bir kısmını Arjantin'de geçiren bakan İspanyolca dahil birçok dil konuşuyor.
Türkiye, AB, Ukrayna ve Ortadoğu konularında Macron’un politikasını izleyen Sejourne, 9 Haziran’da yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de partisinden liste başı adayı olmaya hazırlanıyor.
Başbakan Gabriel Attal gibi eşcinsel olduğunu gizlemeyen Sejourne, bir dönem Attal ile kanun karşısında evlilik benzeri PACS adlı bir anlaşmayla birlikte yaşadı.
Dati sürprizi
Paris Belediyesi’nde muhalefet başkanı olarak yerel seçimlere iddialı hazırlanan sağın “renkli” isimlerinden Rachida Dati’nin hükümete girmesi büyük sürpriz yarattı.
Sarkozy cumhurbaşkanlığını kaybettikten sonra da ona yakın kalmaya devam eden Rachida Dati, giyim tarzından, hapis yatan kardeşine ve babasının adını açıklamadığı çocuğuna; Katar ve Azerbaycan’a yakınlığından, Paris Belediyesi’nde mevcut Başkan Anne Hidalgo ile sert tartışmalarına kadar sürekli gündemde kalmayı başaran bir isim.
Cumhuriyetçiler’in aşırı sağa daha yakın “şahin bir çizgi” izleyen lideri Eric Ciotti, Dati’nin Kültür Bakanlığını kabul etmesi nedeniyle partisinden çıkarıldığını açıkladı.
Kadın bakan sayısı azaldı
Hükümette, 11 ana bakanlıktan yalnızca 4 bakanın kadın, 7’sinin erkek olması, üstelik kadın bakanların büyük bakanlıklara getirilmemesi de eleştirildi.
Macron’a yakın 3 kadın politikacı; Prisca Thevenot, hükümet sözcüsü ve demokratik yenilenmeden; Marie Lebec, parlamento ile ilişkilerden; laiklik çıkışlarıyla adından söz ettiren Aurore Berge de kadın-erkek eşitliği ve ayrımcılıkla mücadeleden sorumlu bakan olarak atandı.
Başbakanlık için adı geçen kabinenin iki ağır topu, sağdan gelen Maliye Bakanı Bruno Le Maire, İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, Tarım Bakanı Marc Fesneau ve Savunma Bakanı Sebastien Lecornu’nun yanı sıra; Yüksek Öğretim Bakanı Sylvie Retailleau ile ünlü bir ceza avukatıyken hükümete Adalet Bakanı olarak giren Eric Dupont-Moretti koltuklarını korudu.
Yine Sarkozy döneminin tecrübeli bakanlarından, adı daha önce başbakan adayları arasında geçen Catherine Vautrin, Çalışma, Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı’na getirildi. Koltuğunu koruyan Spor Bakanı Amelie Oudea-Castera da bu görevin yanı sıra Gençlik ve Eğitim Bakanlığı’nı da üstlendi. Christophe Béchu ise Ekolojik Geçiş Bakanlığı’na atandı.
Eğitim sendikaları, Oudea-Castera’nın adının açıklanmasından hemen sonra, “eğitimin bir spor bakanına emanet edilmesini” protesto etti.
Yeni hükümet, Cuma günü ilk kabine toplantısını yaparak göreve başlayacak.