Fransa, güneydeki şehirlerden başlayıp başkent Paris’e kadar uzanan yoğun yağış ve sel felaketi ile mücadele ediyor.
Seller ülkede yaşamı felce uğratırken, başkent Paris’te şiddetli yağmur ve rüzgâr nedeniyle düşen bir ağacın altında kalan kişi yaşamını yitirdi.
Ülkenin güneyini tümüyle etkisi altına alan yoğun yağışlar ve güçlü sel önüne kattığı her şeyi sürüklerken, araçların üst üste devrilmesi, alışveriş merkezleri, okullar, ev ve iş yerleri ile otoyolların sel altında kalması gibi bugüne kadar görülmeyen sahneler yaşandı.
Yağmur, sel ve su baskınları, ülkenin güneyinde hayatı tümüyle durdurdu. Kırmızı alarma geçirilen Haute-Loire, Ardeche, Rhone ve Loire, Lozere ve Alpes-Maritimes bölgelerinde acil önlemler alındı. Paris dahil 34 bölgede de “sel, yağmur ve fırtına” nedeniyle turuncu alarm verildi.
Dün kurtarma çalışmalarında görev alan 3 binin üzerinde itfaiye eri, 6 kurtarma helikopteriyle, sel felaketinden zarar gören kentlerde bini aşkın müdahalede bulundu.
Gece boyunca 25 ayrı kurtarma operasyonu gerçekleştirildi. Evler, okullar boşaltıldı, köprüler, otoyollar zarar gördü, sel bölgesinde ulaşım tümüyle durdu.
Gece saatlerinde şiddetlenen yağmur ve sel nedeniyle Paris ve altı ilde “turuncu”dan, “kırmızı” alarma geçildi. Selin en çok etkisi altına aldığı Ardeche ve Cevennes bölgesi şehir merkezlerinde 20 bin kişi tahliye edildi. Annonay’de ise iki barajın sularının taşması nedeniyle, şehir merkezi boşaltıldı.
Sel baskının en yoğun yaşandığı Rive-de-Gier’de, sosyal medyaya da yansıyan görüntüler, kent sakinlerinin yaşadığı felaketi gözler önüne serdi.
Alınan tedbirler sayesinde can kaybı yaşanmadı ancak çok sayıda ev ve işyeri su altında kalırken, üst üste yığılan araçlar, zarar gören yol ve köprüler, milyarlarca Euro’ya ulaşan maddi hasar meydana geldi.
Güneybatıdaki Beziers kentinde ise 60 öğrencinin ders gördüğü müzik konservatuvarının çatısına yıldırım düştü ve çatı çöktü. Herhangi bir can kaybı ya da yaralanma yaşanmazken, öğrenciler güvenli bir yere götürüldü.
Güneyden kuzeye doğru ilerleyen şiddetli yağışlar sonucu Chambon-sur-Lignon'daki Haute-Loire'da okullar boşaltıldı. Bazı evler sular altında kaldı, hayvanlar sürüklendi.
Fransız Meteoroloji Müdürlüğü’nden, yalnızca Cevennes bölgesinde son iki günde yağan yağışların tüm yıl kaydedilen yağışların yüzde 50’sine eşit olduğu açıklandı.
Sosyal medya hesapları üzerinden örgütlenen kent sakinleri, sular altında kalan bölgelerin yardımına gitti.
Paris’te 1 ölü, 2 yaralı
Ülkeyi etkisi altına alan sağanak yağışlar dün yerel saatle 17.00 sıralarında başkent Paris üzerinde görüldü. Paris'in kuzeyinde, akşam saatlerinde bir adam ve iki çocuğun geçtiği sırada yol üzerinde bir ağaç devrildi. Bir kişi öldü, iki çocuk ise yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.
Sağanak yağışlar bu sabah erken saatlere kadar devam ederken, ilerleyen saatlerde yağışların şiddeti azaldı.
Fransız Meteoroloji kurumu bugün için yalnızca dört bölgenin sellere karşı kırmızı alarmda kaldığını açıkladı.
“Son 40 yılın en büyük felaketi”
Fransız hükümeti, halkın zararlarını karşılayabilmek için sel altında kalan bölgeyi “afet bölgesi” ilan etti.
Dün Paris’te oluşturulan kriz masasında konuşan Çevre ve Ekolojik Geçişten Sorumlu Bakan Agnes Pannier-Runacher, “İlk kez bu ölçekte, benzeri görülmemiş bir durumla karşı karşıyayız” dedi.
İçişleri Bakanlığı’nda kurulan kriz merkezine gelen Başbakan Michel Barnier de, “Son 40 yıldır böylesine bir felaket görülmedi. Hükümetler olarak iklim değişiklikleri nedeniyle yükselen risklere karşı hazırlanmalıyız. AB seviyesinde iklim değişiklikleri nedeniyle daha yüksek seviyede görülen yangın, sel ya da pandemi gibi doğal felaketleri öngörüp birlikte hazırlanmalıyız” dedi.
Yağışlar neden artıyor?
Uzmanlar, aşırı yağışlar ya da aşırı kuraklık gibi olağanüstü doğa olaylarını iklim değişikliğiyle ilişkilendiriyor.
Fransız meteoroloji kanalı La Chaîne Meteo’nun meteoroloji uzmanı Regis Crepet'e göre, Eylül ve Ekim aylarında Fransa’da “bugüne kadar görülmeyen ağır yağışlar” devam etti. Crepet de yoğun yağışların kuraklık döneminden hemen sonra gelmesine dikkat çekti.
Crepet, “İster Fransa ölçeğinde, ister küresel ölçekte olsun, daha yüksek seviyelerde olgulara tanık oluyoruz. Daha sıcak hava, daha fazla su buharı içerir, bu nedenle de daha ağır debilerde yağmurların meydana gelme potansiyeli yükseliyor” değerlendirmesinde bulundu.
Fransa Çevre Bakanı Pannier-Runacher ise, “Bu durumla yüzleşmeliyiz, bu olay iklim bozulmasının sonucudur. Ve benzer olaylar düzenli olarak meydana gelebilir. Buna hazırlanmalı ve koruyucu önlemler üzerinde çalışmalıyız” diye konuştu.
İlgili Haberler Milton Kasırgası Florida'yı vurdu: En az 4 kişi öldü, 3 milyondan fazla ev ve işyeri elektriksiz kaldı