Aşırı sağın oylarıyla Ulusal Meclis'ten geçen ve ülkenin Anayasa Mahkemesi olarak bilinen Anayasa Konseyi'nde onay bekleyen sert göç yasasına karşı Fransızlar yeniden sokağa çıktı.
Hükümetin Anayasa Konseyi'ne götürdüğü göç yasası, mahkeme kararını vermeden dört gün önce, son kez protesto edildi.
Protesto gösterileri 201 aydın ve sendikacının çağrısı üzerine Fransa'da 150 il ve ilçede yapıldı.
Ülkenin iki büyük sendikal konfederasyonu CGT Genel Sekreteri Sophie Binet ve CFDT Genel Sekreteri Marylise Leon, "Bu yasa, toprak hakları (doğduğu yerin yurttaşlığını alma hakkı) konusunda 1789'dan bu yana ve sosyal korumanın evrenselliği açısından 1945'ten bu yana Fransız ilkelerinden en büyük kopuş anlamına geliyor" dedi.
Your browser doesn’t support HTML5
Eylem çağrısı yapan 201 aydın ve sanatçıya öncülük eden Haklar Savunucusu Jacques Toubon da, "Bu yasa, siyasi olarak ve temelde milliyetçi tercihlere ve aşırı sağa doğru bir sürüklenmedir" ifadelerini kullandı.
Fransa Ulusal Meclisi’nde aşırı sağ ve sağın talepleri doğrultusunda sertleştirilerek kabul edilen göç yasasıyla, "suçlu" yabancıların sınır dışı edilmesi hızlandırılıyor.
Yasa ayrıca sosyal yardımlara erişimi zorlaştırıyor, yabancı öğrencilere teminat yatırması zorunluluğu getiriyor. Ayrıca, göçmen kabulü için kotaların belirlenmesi veya “yasadışı ikamet suçunun” oluşturulması gibi birçok tartışmalı madde içeriyor.
Fransa genelinde yapılan son uyarı eyleminin ardından gözler şimdi 25 Ocak’ta yasanın Anayasaya uygunluğu konusunda karar verecek olan Anayasa Konseyi’nde.