Bütün dünyaya yayılarak pandemiye dönüşen Corona virüs salgını, Fransa'da yerel seçimlerin yapılmasına engel olmadı. Ancak hükümetin sandığa gelin çağrısına seçmenlerin yalnızca yüzde 46.5'i yanıt verdi. Daha ilk tur bitmeden, ülkede önümüzdeki hafta yapılması planlanan ikinci tur seçimlerin ertelenmesi tartışması başladı.
Alınan sıkı Corona Virüsü önlemlerine rağmen seçimleri iptal etmeyen hükümet, yerel yöneticiler ve bazı muhalefet mensubu politikacılar tarafından eleştirildi. Ancak iktidar, eleştirilere rağmen, Ulusal Sağlık Etik Komisyonu'nun da onayı ile, seçimlerin yapılmasını kararlaştırdı.
Hükümet, seçimlerin olabilecek en iyi koşullarda gerçekleşmesi için tüm belediyelere, alınması gereken tedbirleri içeren bir genelge gönderdi. Buna göre, "her seçmen arasına en az bir metre mesafe konulması, uzun kuyruklardan kaçınılması, seçim bürosu giriş ve çıkışlarına temizleme jeli konulması, her seçmenden kendi kalemini getirmesinin istenmesi, aksi taktirde her defasında kullanılan kalemlerin bir diğer seçmene verilmeden önce temizlenmesi, oy sandığının her yarım saatte bir temizlenmesi" istendi.
Katılım oranı yüzde 46,5'e düştü
Ancak bu önlemlerin alınması Fransızları yoğun bir şekilde sandığa getirmek için yeterli olmadı. Hükümetin her yeri kapatırken, seçimlerin yapılmasına karar vermesine öfkelenen seçmenin sandığa ilgisi düşük oldu. Corona virüs gölgesinde yapılan seçimlerde öğle saatlerinde, katılım rakamı rekor düşüş gösterdi. İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre, sandığa kayıtlı 47,7 milyon seçmenin yüzde 46'sı oy kullandı. Bir önceki yerel seçimlere oranla yüzde 17 daha düşük katılım gerçekleşti.
Macron: "Test yaptırmadım"
Seçim bölgesi Touquet'de oy kullanan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşi, örnek olmak için tüm kurallara uyarak oylarını sandığa attı. Virüsün etkili olduğu risk grubunda bulunan Macron'un 66 yaşındaki eşi Brigitte Macron'un, kendi oy bültenini getirerek ve eldiven kullanarak oy kullanması dikkat çekti. Macron, girişte ve çıkışta hiçbir görevli ile el sıkışmadı, herkesle 1 metre kuralını aşmadan selamlaştı, sohbet etti.
Çıkışta kısa bir açıklama yapan Macron, kendisinin test yaptırıp yaptırmadığı sorununa, "Belirtileri görmediğim için test yaptırmadım" dedi. Halkı oy kullanmaya çağıran Macron, oy kullanma işlemi sırasında belirlenen kurallara uyulması çağrısı yaptı. Emmanuel Macron, "Virüs karşısında öncelikli kimse yok, gevşek davranışlara izin vermemeliyiz. Dün hala sokaklarda insanlar hiçbir şey olmamış gibi yaşıyorlardı. Herkesin, kendilerini böyle açıkça göstererek büyük bir hata yaptığını anlamasını sağlamalıyız. Yaşam, asgari koşullarda devam etmeli. Herkes önlemleri uygulamalı. Ben her yurttaşın sağlığının ve güvenliğinin garantisiyim ama demokrasinin işlemesinin garantisi de cumhurbaşkanıdır" dedi.
"Yeterince gıda stoku var"
Ülkede marketler ve sigara satış büfeleri hariç tüm mekanların kapanması kararının ardından Fransızlar Cumartesi günü büyük alışveriş merkezlerine akın etti. Panik havasının engellenmesi için, büyük alışveriş zinciri firmaların sahipleri ile kameraların karşısına geçen Maliye Bakanı Bruno Le Maire, "Panik yapmayın. Herkese yetecek kadar stok var. Gıda ürünlerinin tedariki açısından hiçbir zorluk yok ve olmayacak. Herkesin sorumlu davranışları benimsemesi halinde herhangi bir eksiklik olmayacak" şeklinde konuştu. Bakan ayrıca, tüm bağımsız yatırımcılar için "haftanın başında" bir ekonomik acil durum planı açıklayacaklarını belirtti.
Macron'u korkutan rapor: Ölü sayısı 500 bine ulaşabilir
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, geçtiğimiz Peşembe günü ulusa seslenerek, tüm Fransa'da temel ihtiyaçlar hariç tüm mekanlar ile okulların kapatılmasına ilişikin karar almasını sağlayan rapor ortaya çıktı. Le Monde gazetesinin yayınladığı raporda, ülkenin en önemli bilim adamlarından oluşan bir grup uzman, "eğer hızla radikal önlemler alınmazsa, Covid-19 virüsü nedeniyle Fransa’da 300 bin ile 500 bin kişinin öleceğini" rapor etti.
Milli Eğitim Bakanı Jean Michel Blanquer de, virüsün, toplumun yüzde 50 ila 70'ine buluşmasının ardından, bağışıklık kazanılacağını ve böylece virüsün etkisini yitireceğini açıkladı. Bütün bu haberler, seçmenin sandığa daha isteksiz gitmesine yol açtı.
İkinci Tur yapılacak mı?
Birinci turda katılım oranının düşük olması, virüsün yayılma hızının artacağı önümüzdeki hafta seçimlerin ikinci turunun yapılıp yapılmayacağı sorusunu gündeme getirdi.
Anayasa uzmanı hukukçular, ikinci turun iptal edilmesi durumunda, birinci turun da kadük olacağı uyarısında bulunuyor. LCI kanalına konuşan Poincarre Hastanesi Enfeksiyoloji Servisi Şefi Christian Perronne, "Haftaya virüsün bulaştığı insan sayısı çok daha fazla olacak. Nasıl ikinci turu yapacaklar görmek isterim" diyerek, seçimlerin yapılmasına karşı olduğunu söyledi. Hastane personeline bir hafta önce test yaptıklarında yüzde 10'unda Corona virüs tespit edildiğini belirten Perronne, "Bu hafta test yaptırdık. Bu oran yüzde 50 idi. Artık virüs heryerde. Seçimlerin yapılması çok yerinde bir karar değil" dedi.
İktidar Partisi Cumhuriyet'e Yürüyüş (LaREM) milletvekilleri Cumhurbaşkanı Macron'u, Senato Başkanı Gerard Larcher'nin seçimlerin yapması konusunda ikna ettiğini dile getirerek sorumluluğu muhalefet ile paylaşmaya çalışıyor.
Ancak Corona virüsünün yayılması ilerlerse, önümüzdeki hafta 2'inci turun yapılıp yapılmayacağı konusunda ciddi soru işaretleri var. Seçim yasakları nedeniyle bu tartışmalar şimdilik frenlenirken, iki tur arasında, Corona virüsü krizi kadar seçime ilişkin siyasi tartışma da başlayacak.