Tüm Avrupa'yı vuran ve tarihi rekorlar kıran aşırı sıcaklar Fransa'yı derinden etkiledi. Aşırı sıcaklar nedeniyle, 6 bölgede süren orman yangınlarında 40 bin hektarlık orman yandı. Yalnızca Gironde bölgesinde dün başlayan yangında 7 bin hektarlık ormanlık alan bir günde kül oldu.
Your browser doesn’t support HTML5
Alevlerle başa çıkamayan Fransız hükümeti, Avrupa Birliği'nden yardım istedi. Almanya, Polonya, Yunanistan, Avusturya ve Romanya itfaiye ekipleri Fransa'ya doğru yola çıktı.
AB Komisyonu, Yunanistan ve İsveç'in, Fransa'ya 4 yangın söndürme uçağı gönderdiğini açıkladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 5 Avrupa ülkesinin Fransa'yla dayanışma için harekete geçtiğini bildirdi.
Yaz başından bu yana Avrupa'yı 4'üncü kez vuran aşırı sıcaklar Fransa'da yangın felaketlerine yol açtı. Ülkenin 6 bölgesinde, Gironde, Maine-et-Loire, Jura, Drôme, Aveyron et Lozere'de önemli yangınlar çıkarken, alevler, en şiddetli yangının meydana geldiği Gironde'un Landiras ormanlarını etkisi altına aldı.
Geçilmesi olanaksız dev bir duvar oluşturan alevler, rüzgarın da etkisiyle hızla ilerliyor, itfaiye erlerinin müdahalesi de giderek zorlaşıyor.
Ülkenin güneybatısındaki Gironde bölgesindeki yangınlarda bir günde 6 bin 800 hektarlık alan yandı. Önlem amaçlı olarak 10 bin hane boşaltılırken, bölgedeki otoyolların bir bölümü de ulaşıma kapatıldı. Temmuz ayında yine aşırı sıcaklar nedeniyle başlayan yangında aynı alanda (Landiras) 14 bin hektar orman kül olmuştu.
Ülkenin doğusundaki Jura ormanlık bölgesinde de dün gece başlayan yangında 250 hektarlık orman yandı. Bölgede 90 itfaiye eri ve 28 aracı alevlerle mücadele ediyor.
İlgili Haberler Avrupa'daki Orman Yangınları Rekor Alanı Kül EttiAşırı sıcaklar ve rüzgarın esme yönü alevleri daha da kontrolden çıkarırken, Hostens bölgesinde yangın gece boyunca sürdü. Gironde İtfaiyesi Müdürü, "Yangın her tarafa yayıldı ve zaten kuru olan topraklarda, sıcaklıkların artmasıyla birlikte bazı yerlerde yangın çok şiddetli" dedi.
"Eşi görülmemiş bir fenomen"
Dün Gironde bölgesine gelen İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "Yangın çok şiddetli. Binden fazla itfaiyeci, 9 uçak ve 2 su bombardıman helikopteriyle müdahale sürüyor. İtfaiye erleri, büyük bir çabayla ellerinden geleni yapıyor. Ama yangın eşi benzeri görülmeyen bir fenomen. Büyük bir şiddetle yayılıyor" dedi.
Komşu bölgelerden takviye güç gönderilmesi de Gironde yangınlarının söndürülmesi için yeterli olmadı. İtfaiye yetkilileri karadan ve havadan ek müdahale gücü istedi. Yaklaşık 1100 itfaiye erinin büyük çaba harcamasına rağmen alevler durdurulamayınca Fransız hükümeti Avrupa Birliği'nden acil yardım talebinde bulundu.
Sabah saatlerinde İçişleri Bakanı'na katılan Başbakan Elisabeth Borne, yangın yerine giderek, yetkililerden bilgi aldı. Borne, "Eşi görülmeyen sıcaklık ve alevlerle karşı karşıyayız. Bu yaşanan yangınlardan gerekli dersleri çıkarmalıyız. İklim değişikliğiyle mücadelede kararlılıkla ilerleyeceğiz" diye konuştu.
Avrupa Fransa'nın yardımına koşuyor
Tatilini ülkenin güneyindeki resmi tatil mekanı Bregançon Şatosu'nda geçiren Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından, 5 Avrupa ülkesinin Fransa'nın yardımına koşuığunu ifade ederek, "Almanya, Yunanistan, Polonya ve önümüzdeki birkaç saat içinde Romanya ve Avusturya, Avrupalı ortaklarımız yangınlar karşısında Fransa'nın yardımına koşuyor. Onlara teşekkürler. Avrupa dayanışması iş başında!" mesajını paylaştı.
Avrupa Birliği Kriz Masası'ndan yapılan açıklamada, Yunanistan'ın 2 Canadair, İsveç'in de 2 airtractor yangın söndürme aracını göndediği; Almanya'nın bu akşam 64 itfaiye eri ve 24 itfaiye aracı, Polonya'nın 146 itfaiye eri ve 49 aracı yarından itibaren yangın yerine ulaştıracağı; Romanya'nın da itfaiye eri takviye edeceği kaydedildi.
Fransız hükümetine göre bu yıl Fransa'da en az 40 bin hektar yandı. Avrupa Uydu Ajansı (ESA) verilerine göre ise, bu rakam 50 bin hektara kadar yükseliyor. Her iki durumda da bu rakamlar, son 15 yılın ortalamasının, bir kaç kat üzerine çıkıyor.
Dördüncü aşırı sıcak dalgası
Bir taraftan alevlerle boğuşan Fransa'da diğer taraftan da ülkeyi vuran 4'üncü sıcaklık dalgasıyla mücadele sürüyor. Ülkenin özellikle güney ve batı bölgelerinde yeni sıcaklık rekorları kırılırken, 40 dereceyi aşan 18 bölgede "turuncu alarma" geçildi.
Bir tarafta aşırı sıcaklar ve alevlerle mücadele edilirken, Fransız Meteoroloji Müdürlüğü, ülkenin Doğu ve güneydoğu bölgesinde, Alp dağlarında, Pirene dağlarında ve Korsika adasında fırtına ve şiddetli gökgürültüsü tehlikesine dikkat çekti. Sıcaklık ve şiddetli fırtınaların Pazar gününe kadar süreceği belirtildi.
İspanya ve İtalya'da da benzer gelişmeleri izleyen Dünya Sağlık Örgütü Avrupa örgütü, aşırı sıcaklar nedeniyle yaşlı nüfus arasında ölümlerin artması riskine dikkat çekerek, 75 yaş ve üstü nüfusun izlenmesi uyarısında bulundu. Avrupa'da 2003 yılında yaşanan aşırı sıcaklardan etkilenen 15 bin yaşlı nüfus yaşamını yitirmişti.
Aşırı ısınan Akdeniz sonbaharda fırtınalar geitrecek
Uzmanlar, sudan buharlaşan sıcak hava ile atmosferden gelen soğuk havanın buluşması nedeniyle sonbaharda şiddetli fırtınaların artacağına da dikkat çekiyor. Özellikle Akdeniz havzasının bu yaz aşırı ısındığı ve su sıcaklıklarının mevsim normallerinin 5 ila 7 derece üstüne çıkarak 30 dereceye ulaştığının altını çizen uzmanlar, suların ısınmasının, karasal ısınmadan daha tehlikeli olacağını belirtiyor.
Fransız Bilim ve Araştırma Merkezi CNRS araştırmacısı Caroline Jane Muller, Le Monde gazetesine, "Bu istisnai durum iki faktörün bir arada bulunmasıyla bağlantılıdır. Özellikle sıcak ve kurak bir yaz yaşıyoruz. Bu olağanüstü ısıya, toplam rüzgar yokluğu da ekleniyor. Deniz hiç karışmadı ve ısı biriktiriyor. Denizlerdeki ısı dalgaları, karasal ısı dalgalarından çok daha güçlü bir direniş sergiler. Bu yüzden çok uzun süre dayanırlar. Suların yaz bitmeden soğuması için hiçbir neden yok" dedi.