Fransa, Rusya için iki helikopter gemisi üretiyor. Ancak geçen hafta gelen açıklamada Fransa Cumhurbaşkanlığı ofisi, Ukrayna’daki durumun teslimata imkan vermediğini bildirdi.
Şu anda anketlerde ülkenin en popüler partisi olan ve sözleşmenin şartlarına uyulması yönünde kampanya yürütmüş olan Ulusal Cephe Partisinin görüşü sanayinin korunması gerektiği yönünde.
Ulusal Cephe lideri Marine Le Pen sık sık Moskova’yı ziyaret ediyor. Le Pen, Rus bankası First Czech Russian Bank’ten 11 milyon dolarlık kredi aldıklarını itiraf etti.
Londra’daki Siyasi Araştırmalar Merkezi’nden Neil Barnett, aşırı sağcı ve AB karşıtı partileri desteklemenin Rusya’nın stratejisinin bir parçası olduğunu söylerken, “Avrupa ülkelerini ve hükümetlerini bölmeye çalışıyorlar. AB’de ayrılık yaratmak istiyorlar. Bundan da öte Avrupa’yı Amerika’dan uzaklaştırmak istiyorlar. Öndegelen Avrupa ülkelerinde aşırı sağ hükümetlerin kurulması bu amaca önemli katkı sağlar.” şeklinde konuşuyor.
Bu ay içinde Rusya taraftarı ayrılıkçılar Ukrayna’nın çeşitli bölgelerinde seçime gittiler. Batı seçimleri gayrimeşru ilan etti. Ancak Avrupa’da bazı aşırı partiler seçim gözlemcisi olma teklifini kabul ederken, Kırım’da ve birkaç hafta önce Donetsk ve Luhansk’daki seçimlere gelen seçim gözlemcilerine bakılırsa Avrupa’da pek çok sağ hareketin açıkça Rusya’ya sempati duyduğunun görülebileceğini bildirdi.
Bunlardan biri de Macaristan’ın sağcı Jobbik Partisi’ydi. Parti, Romanlar için özel toplama kampları yapılmasını istiyor ve Yahudiler’in ulusal güvenlik riski oluşturduğunu önesürüyor
Gözlemciler arasında İtalya’nın Forza İtalya Partisi, Bulgaristan’ın Ataka Partisi, Yunanistan Komünist Partisi ve diğerleri vardı. Bu partilerin bazılarının Rusya’dan yardım alıyor olabileceğini belirten Bennett, “Bu bir istihbarat konusu Bu ödemeler genelde üçüncü kişiler üzerinden gizlice yapılıyor olmalı.” dedi.
Bu suçlamalar Rusya ve Avrupa’nın Ukrayna nedeniyle ilişkilerinin hızlı bozulduğu bir döneme rastgeldi.
Rusya Maliye Bakanı yaptığı açıklamada düşen petrol fiyatları, yaptırımlarla birleştiğinde bunun Rusya’ya yıllık maliyetinin 140 milyar dolar olduğunu söyledi. Rusya’nın ekonomik zorlukları kullanarak Batı karşıtı duyguları beslediğini söyleyen Uluslararası Stratejik Çalışmalar Enstitüsü’nden Nicholas Redman,
“Amerikan karşıtlığının üst seviyeye çıktığını, muhaliflerin vatan haini olarak damgalanma riski taşıdığını ve toplumda sahte bir savaşa hazırlık halinin var olduğunu söyledi.
Ekonomik savaş yoğunlaştıkça, uzmanlar Rusya’nın Avrupa’daki siyasi istikrarsızlıktan yararlandığını söylüyor.