Fransa Başbakanı Manuel Valls, yeni terörle mücadele planını açıkladı. Valls, 45 milyon dolarlık yeni terörle mücadele bütçesi kapsamında, radikalleşme ile mücadele merkezlerine odaklanacaklarını söyledi.
Fransa Başbakanı Manuel Valls, yeni terörle mücadele planını açıkladı. Valls, 45 milyon dolarlık yeni terörle mücadele bütçesi kapsamında, radikalleşme ile mücadele merkezlerine odaklanacaklarını söyledi.
Fransa’nın solcu hükümeti, ülke genelinde radikalleşme ile mücadele merkezleri kuracaklarını ve 45 milyon dolarlık bütçelerini terör ile mücadele adına yeni projeler için kullanacaklarını belirtti.
Fransa Başbakanı Manuel Valls, radikalleşme ve militan toplama hareketlerinin bütün ülkeleri etkilediğini belirtirken, ülkenin yeni bir saldırı ile karşılaşma olasılığına karşı yeni tasarılar açıkladı.
Valls ayrıca, “Hiper-terörizm ile dolu yeni bir döneme girdik” dedi.
Alınacak yeni tedbirler, aynı zamanda Belçika için de öneme sahip. Belçika’da mahkemeye çıkarılan yedi cihatçı zanlısı, Mart’taki Brüksel ve kasım ayındaki Paris saldırıları ile bağlantılı olmakla suçluyor.
Fransız hükümeti, 45 milyon dolarlık yeni bütçeyi, 2018’e kadar, 50’si yeni olmak üzere 80 adet alınacak önlem planları için kullanacaklarını açıkladı. Bu planlar arasında, ülke içinde ve dışında terörle mücadele girişimleri ile cihatçı propagandaya karşı söylem oluşturma ve radikalleşme işaretlerini önceden keşfedebilme çabaları da yer alıyor.
Fransa aynı zamanda olağanüstü hal kararını Haziran’daki Euro 2016 turnuvası ve Temmuz’daki Fransa Bisiklet Turu için de uzattı. Başlayacak olan Cannes Film Festivali için de çok sıkı önlemler alınmış durumda.
Kasım ayındaki Paris saldırıları sonrası yürürlüğe giren olağanüstü hal yetkililere, geniş çaplı aramalar yapma ve güvenliğe ve kamu düzenine tehdit oluşturabileceği düşünülen kişileri ev hapsine alma hakkı veriyor.
İnsan hakları örgütleri ise bu yetkilerin, masumların ve özellikle Müslümanlar’ın haklarını tehdit edebileceği görüşünde.
Fransız yetkililer, 2 binden fazla kişinin Suriye ve Irak’taki cihatçı örgütlerle bağlantısı olduğunu düşündüklerini ve 9 binden fazla kişiyi de radikalleşmiş olarak tanımladıklarını belirtti. Bu kişilerin büyük bir çoğunluğunu gençler oluşturuyor.
Fransız hükümetinin öncelik verdiği tasarılardan biri de, 2017 yılı sonuna kadar radikalleşme ile mücadele merkezleri oluşturmak. Fransa, radikalleşme ilgili çalışmalarda geri kalmakla suçlanıyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Cannes Film Festivali Başlıyor - Teröre karşı yoğun güvenlik önlemleri alınıyor
Fransa Başbakanı Valls ayrıca, Avrupa Birliği içinde yeni bir uçak yolcusu bilgi ağı planı üzerinde çalışmaya başlayacaklarını belirtti. Bu plan, Amerika’nın kullandığı sisteme benzer bir terörist takip sistemi olacak.
Alınacak diğer önlemler ise, denetlemeleri artırmak, eğitime öncelik vermek ve imamları eğitmek gibi planları içeriyor.
Yeşiller Partisi’nden Noel Mamare, Fransız hükümetinin terör ile mücadele planlarını, 11 Eylül sonrası dönemin Amerika başkanı George W. Bush’un söylem ve politikalarına benzetti ve hükümeti eleştirdi.
IŞİD’e katılan yabancı militanların büyük bir çoğunluğu Fransız vatandaşı. 600’den fazla Fransız militan hala IŞİD ve diğer radikal grup saflarında savaşırken, Fransa Başbakanı Valls, 170 tanesinin de Suriye ve Irak’ta hayatını kaybettiğini belirtti.
Valls ayrıca, Irak ve Suriye’deki yabancı militan sayısının geçen yıldan bu yana 15 binden 12 bine düştüğünü, bunun da Batı’nın aldığı önlemler sonucu olduğunu söyledi.
Fransız ve Avrupalı cihatçı militanlardan yüzlercesi ülkelerine geri döndü ve bu da Avrupa ülkeleri için yeni saldırı tehditlerinin var olabileceğine işaret.