Fransa’nın Rusya’ya iki adet Mistral helikopter gemisi satışı anlaşması, Ukrayna krizinin ardından tümüyle iptal edildi. Krizin ardından ihaleyi askıya alan ve gemilerin satışı için diplomatik çaba harcayan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 8 ay süren yoğun diplomatik çabaların ardından ihaleyi iptal ederek Rusya’ya ödediği miktarın iade edilmesini kabul etti.
Uzun süredir devam eden pazarlıkların ardından beklenen haber, Elysee Sarayı’ndan dün gece yapılan bir açıklamayla duyuruldu. Açıklamada “Rusya ile süren müzakerelerde uzlaşmaya varılmıştır. François Hollande ve Rus mevkidaşı Vladimir Putin, bu öğleden sonra yaptıkları görüşmenin ardından, 2011’de imzalanan ve Fransa’nın Rusya’ya iki adet Mistral gemisi teslim etmesini içeren anlaşmanın iptali üzerinde uzlaşmıştır. Rusya’ya verilmesi öngörülen iki Mistral gemisi Fransa’nın mülkiyetinde kalacak. İki lider de bu dosyanın kapandığı konusunda uzlaşmaya varmıştır” denildi.
Rusya’da da “konunun tümüyle çözüldüğü” yönünde benzer bir açıklama yapıldı. Açıklamada her iki tarafın ödenecek miktarı kamuoyuna açıklamama konusunda ilke kararı aldığı da belirtildi.
Hollande: ‘Yeni alıcı bulmak kolay’
Mistraller’in müstakbel alıcıları arasında adı geçen Mısır’da, İkinci Süveyş Kanalı’nın açılışına ‘onur konuğu’ olarak davet edilen Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, “Bu gemierin talipleri çok, yeni bir alıcı bulmak çok kolay olacak” dedi. Hollande, gazetecileriin soruları üzerine Rusya’ya 1,2 milyar Euro’nun altında bir ödeme yapacaklarını belirterek, “Bu gemilerin talipleri çok, Fransa’ya ek bir harcama getirmeden bu gemilerin satılması konusunda bir sıkıntı olmaz” dedi. Rusya ile varılan anlaşmanın iyi bir anlaşma olduğunu da savunan Fransa Cumhurbaşkanı, “İyi bir anlaşma, çünkü Ruslar’a sadece ödedikleri para ve yaptıkları harcamayı geri ödeyeceğiz. Bir ceza ya da tazminat ödenmeyecek” diye konuştu.
Parlamento onayından geçecek
Fransa ve Rusya arasında varılan anlaşma Eylül ayında toplanacak parlamentoda oylanacak. Hollande, anlaşmanın bütün detaylarını ve bütün geri ödeme miktarının milletvekillerine sunulacağını belirtti,
Sarkozy döneminde imzalanmıştı
Aylar süren yoğun diplomatik temaslarda çerçevesi çizilen ve iki liderin son onayı verdiği uzlaşmaya göre Fransa, anlaşmanın ardından Rusya’nın avans olarak yaptığı tüm ödemeleri iade edecek. Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy döneminde imzalanan anlaşma ile Rusya Fransa’ya 1,2 milyar Euro ön ödeme yapmıştı. Moskova’dan sızan haberlere göre Fransa geri ödeme miktarının 785 milyon Euro’luk bölümünü ödedi. Ancak Rusya bu miktarı yeterli bulmuyor, Fransa’dan 400 Rus mühendisinin Vladivodstok’ta eğitimini kapsayan formasyon programının masrafları da dahil, 1.163 Milyar Euro’yu geri ödemesini istiyordu.
8 aylık diplomatik kriz sona erdi
İhaleye göre, Rusya’nın Vladivostok ve Sivastopol adını verdiği iki gemiden Vladivostok’un Kasım 2014’te, Sivastopol’ün ise 2015 sonbaharında teslim edilmesi öngörülüyordu. Ancak Kasım ayında, Batılı ülkelerin Rusya’ya yaptırımları ağırlaştırmasının ardından, Fransa’ya “Mistralleri satma!” baskısı yapılmıştı. Paris ise yeni bir emre kadar Mistral şantiyesini askıya almıştı. Ancak başta Amerika olmak üzere müttefiklerinden ağır baskı gören François Hollande, uzun süre Ukrayna sorununda bir ilerleme yaşanmasını bekledikten sonra Mistral sözleşmesini iptal etti.
Kanada, Singapur ya da Mısır potansiyel müşteriler
Moskova ve Paris arasında 8 ay süren müzakerelerde tartışmanın yoğunlaştığı konulardan Mistrallerin yapımına devam edilmesi sorunu da Fransa’nın isteği doğrultusunda çözüldü. Fransa her iki geminin de tek yetkili sahibi olacak ve gemileri tamamladıktan sonra başka bir alıcıya satabilecek. Potansiyel müşteriler arasında ise Kanada, Singapur ve Mısır’ın adı geçiyor.
Çok amaçlı gemi
Halen Fransa’nın en büyük gemi inşaat eden liman kenti St. Nazaire’de demirli olan Mistraller, helikopter, tank ve iniş mavnaları taşıma kapasitesine sahip. Ayrıca bir birlik ve hastane taşıma kapasitesi de içeriyor.