Eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007'de kazandığı zaferle sonuçlanan seçim kampanyasını, eski Libya lideri Muammer Kaddafi tarafından yasadışı olarak finanse ettiği suçlamasıyla yargılanmaya başladı.
Sarkozy, iktidarı döneminde hakkında ortaya atılan 11 iddiadan 5’incisi için hakim karşısına çıkarken, bu davalardan 2’si hakkında ise cezası kesinleşti.
Fransa’nın 69 yaşındaki eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy hakkında, 2007 seçim kampanyasını “devrik Libya lideri Muammer Kaddafi’den valizler içinde aldığı milyonlarca Euro ile finanse ettiği” yönündeki iddialara ilişkin dava bugün Paris Adliyesi Ceza Mahkemesi’nde başladı.
Arap Baharı sırasında ülkesinde çıkan olaylar sonrası öldürülen Kaddafi’nin 2011 yılında ortaya attığı ve “devlet skandalına” yol açtığı iddialar hakkında 10 yıl boyunca yürütülen soruşturma sonunda, “73 ciltlik suçlama dosyasıyla” 13 sanık hakkında dava açıldı.
Davada, aralarında eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin yanısıra, eski bakanlar Brice Hortefeux, Claude Gueant, Cedric Gaubert ve Eric Woerth, arabulucular Lübnan kökenli işadamı Ziad Takkiyeddin ile Cezayir kökenli işadamı Alexandre Djouhri ve Libyalı diğer aracıların da bulunduğu 13 sanık yargılanacak.
10 yıl hapis cezası isteniyor
Paris Adliyesi Ağır Ceza Mahkemesi’nde 4 ay boyunca bu haftanın üç günü görülecek davada, Sarkozy hakkında, “yolsuzluk, kamu fonlarını zimmete geçirmenin gizlenmesi, yasadışı kampanya finansmanı ve suç ortaklığı” nedeniyle; 10 yıl hapis ve 375 bin Euro para cezasının yanısıra 5 yıl sivil haklardan mahrum bırakılma cezası isteniyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Beşinci davasıyla karşı karşıya olan Sarkozy iddiaları reddederek, bu kadar büyük çapta bir yolsuzluğa ilişkin hiçbir kanıt sunulamadığını, iddiaların “tümüyle bir masaldan ibaret olduğunu” savunuyor. Soruşturma hakimleri ise, mahkemeye sevk kararında “reddedilemez kanıt” şartı olmadığını, elde bilgi ve “deliller bütününün” bulunduğu yanıtını veriyor.
Bugün ilk duruşmaya katılan Nicolas Sarkozy'nin, yılbaşından hemen önce, 18 Aralık’ta, “telefon dinleme” skandalından yargılanarak kesin hüküm giydiği için; önümüzdeki duruşmalara “elektronik bileklik takarak” katılması bekleniyor.
Diğer sanıkların rolü
Paris Adliyesi’nde bugün başlayan davada, Nicolas Sarkozy'nin yakın kurmayları Claude Gueant, Brice Hortefeux, Eric Woerth ve Cedric Gaubert de yargılanacak. Soruşturma hakimlerinin iddiasına göre, bu dört isim, Ziad Takieddine ve Alexandre Djouhri aracılığıyla Libya'dan “fon transferlerini organize etti” ve çantalarla gelen paraları aldı.
Lübnan'a kaçan aracı Takieddine’in gıyaben yargılanması öngörülüyor. Libya tarafında ise, Kaddafi 2011 yılında öldürüldüğü için, yalnızca Kaddafi rejiminin finansörlerinden 78 yaşındaki Beşir Salih hakkında dava açıldı. Birleşik Arap Emirlikleri’nde mülteci olarak yaşayan Salih’in de gıyabında yargılanması gerektiği dile getiriliyor.
Kaddafi’nin imajını düzeltme sözü
Soruşturma hakimlerinin 73 ciltte hazırladığı dava dosyasına göre, bu anlaşma çerçevesinde, finansal destek karşılığında Sarkozy de, uluslararası sahneden dışlanan Muammer Kaddafi’nin, “sahneye dönüşünü sağlama, imajını yeniden düzeltme ve iki ülke arasında, özellikle sivil nükleer enerji ve istihbarat alanlarında imzalanan büyük ölçekli sözleşmeler” sözü verdi.
Bu çerçevede, Fransız şirketi Amesys, Kaddafi rejimine dinleme ve gözetleme ekipmanı sağladı.
İddia makamına göre Nicolas Sarkozy, Eylül 1989'da 54'ü Fransız vatandaşı 170 kişinin hayatını kaybettiği, UTA Havayolları'na ait DC-10 uçağına yönelik saldırının sorumlularından biri olarak Fransız mahkemeleri tarafından gıyabında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Libya askeri istihbarat şefi Abdullah Senoussi hakkında çıkarılan tutuklama emrini kaldırma sözü verdi.
Eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, 2007 yılında seçildikten sonra, Libya lideri Muammer Kaddafi, Elysee Sarayı’nda kırmızı halılarla ve devlet töreniyle karşılanmış, tüm gezilere çadırıyla giden Kaddafi, her zaman olduğu gibi beraberinde getirdiği çadırını Elysee Sarayı’nın hemen yanına kurmuştu.
İddialar nasıl ortaya çıktı?
Mart 2011'de, isyancılar tarafından öldürülmeden bir süre önce Muammer Kaddafi, “Nicolas Sarkozy, benim çantalar içinde gönderdiğim paralar sayesinde cumhurbaşkanı oldu” dedi. Libyalı 7 üst düzey yönetici de bu iddiaları doğruladı.
Bu yöneticilerden birisi olan eski petrol bakanı Şükrü Ghanem, 2012 baharında Viyana'da Tuna Nehri'nde boğulmuş olarak bulundu. Ghanem’in 29 Nisan 2007 tarihli not defterlerinden birinde Nicolas Sarkozy'ye yönelik toplam 6,5 milyon tutarında üç ödemeden bahsediliyor.
Bu açıklamaların ardından patlak veren skandal boyunca Kaddafi’nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ve Libya Dış İstihbarat Şefi Mousa Koussa tarafından yayınlanan belgeler ve açıklamalarla skandal daha da büyüdü.
Soruşturmada, Ocak ve Kasım 2006 tarihleri arasında Devlet Hazinesi ve Libya istihbarat servislerinden Ziad Takieddine'nin hesabına üç taksitle ödenen 6,5 milyon Euro'luk para transferleri (Ghanem’in defterinde yer alan miktar) ortaya çıkarıldı.
Soruşturmadaki çeşitli ifadelere göre, soruşturma hakimleri iki finansman kanalı belirledi: Beşir Salih tarafından verilen nakit ve Libya askeri istihbarat şefi Abdallah Senoussi'nin talimatıyla offshore hesaplar aracılığıyla yapılan transferler.
Mediapart sitesinin yayınladığı belge
Muammer Kaddafi ve ardından oğlu Seyfülislam'ın ortaya attığı suçlamalar, 2012’de daha da netleşti.
Ülkenin etkili haber sitesi Mediapart, 28 Nisan 2012'de, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin iki turu arasında, Aralık 2006 tarihli resmi bir Libya belgesi yayınladı. Bu belge, Nicolas Sarkozy'nin 2007'deki kampanyası için aldığı 50 milyon Euro’luk bir finansman anlaşmasını gösteriyor.
Aynı yıl, 3 Mayıs 2012'de, Tunus'ta hapsedilen eski Libya Başbakanı Bağdadi el-Mahmudi, Nicolas Sarkozy'nin iktidara gelişini Libya'nın finanse ettiğini söyledi.
Aralık ayında arabulucu Ziad Takieddine, 2006-2007 yıllarında, Kaddafi’den aldığı 5 milyon Euro tutarındaki 3 ayrı valizi Sarkozy ve Gueant’a ulaştırdığı yönünde ifade verdi.
Dava dosyasında, Mart ve Temmuz 2007 arasında Claude Gueant’ın, BNP Paribas'dan kiralanan insan büyüklüğündeki bir kasayı yedi kez ziyaret ettiği ayrıntısı da yer alıyor. Gueant ayrıca “iki tablonun hayali satışı yoluyla kişisel zenginleşmeyle” de suçlanıyor.