Fransa'da hükümetin emeklilik yaşını 62'den 64'e çıkaran yasayı oylama yapılmaksızın geçirmesinin ardından eylemler devam ediyor. Sendikaların çağrısı üzerine 10'uncu kez sokağa çıkan çalışanlar hükümetten yasayı geri çekmesini istedi.
Your browser doesn’t support HTML5
Ülkenin en büyük sendikal konfederasyonu CFDT Sendikası Genel Sekreteri Laurent Berger, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yasayı askıya alması durumunda arabulucu olmaya hazır olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Macron bu öneriyi reddederken, yanıt Başbakan Elisabeth Borne'dan geldi. Sendikalar arası birlik, 6 Nisan'da yeniden genel grev çağrısı yaptı. Başbakan bu randevudan 2 gün önce yani 4 Nisan Salı günü sendika temsilcilerini kabul edeceği mesajını gönderdi.
İlgili Haberler Fransa'da Şiddetli Gösteriler: 172 GözaltıFransa’da hükümetin emeklilik reformunu Meclis'te oylatmadan geçirmesinin ardından "iktidarı zor kullanmakla" suçlayan sendikalar, 10'uncu kez Fransızlar'ı sokağa çağırdı.
Başta başkent Paris olmak üzere büyük kentlerde gün boyu eylem yapan çalışanlar, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve hükümeti protesto etti. Gösterilere üniversitelerde greve giden çok sayıda gencin katılması da dikkat çekti.
Sabah saatlerinden itibaren okullarda, hastanelerde, rafinerilerde, demiryollarında ve kültür sektöründeki grevlerle güne başlayan çalışanlara, Louvre Müzesi, Eyfel Kulesi, Zafer Takı Arc de Triomph ve Versaille Sarayı çalışanları da katıldı. Dünyanın en çok ziyaret edilen turistik mekanları grev nedeniyle ziyarete kapalıydı.
13 bin polis görev aldı
Gösterilerde 5 bin 500'ü Paris'te olmak üzere 13 bin polis ülke genelinde gösterilerin güvenliğini sağlamak için görev aldı.
İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, "benzeri görülmemiş bir güvenlik organizasyonu" yaptıklarını dile getirerek, "1000'den fazla radikal unsurun Paris'e geldiğini ve ortalığı kan ve ateşe bulamak istediklerini" savunarak göstericilere itidal çağrısında bulundu.
Başkent Paris'te Republique Meydanı'nda toplanan kortej slogan ve şarkılarla gösteriyi tamamlarken akşam saatlerinde 200 kadar göstericiyle polis arasında yer yer çatışmalar başladı.
Black Bloks adı verilen grup polise sert cisimler atarken, bir önceki eylemdeki sert müdahalesinin ardından eleştirilen polis bu kez farklı bir yöntem izledi.
Göstericilerle bu grubu ayıran polis daha az müdahalede bulundu ve daha az sayıda kişi gözaltına alındı.
Nation Meydanı'na ulaşıldığında, çöp bidonlarını ateşe veren ve polise sert cisimler atan gruplarla polis arasında yer yer çatışmalar yaşandı. Günün sonunda Paris'te 35 kişi gözlatına alındı.
Toulouse, Lyon, Rennes ve Strasbourg kentlerinde de yer yer göstericiler ve polisler arasında çatışmalar yaşandı.
Bilek güreşi restleşmeye dönüştü
Hükümet, göstericilerin sayısının azalması ve böylece sendikaların yeniden masaya çağrılması stratejisini izlerken, sendikalar "yasa geri çekilene kadar eyleme devam" hedefiyle gösterileri sürdürerek bu stratejiye karşılık veriyor.
Gün boyunca hem hükümetin hem de sendikaların gözü, eylemlerin bundan sonraki seyrini belirleyecek olan katılım rakamındaydı.
İçişleri Bakanlığı'na göre gösterilere Fransa genelinde 740 bin, Paris'te ise 93 bin gösterici katıldı. Ancak sendikalar Fransa genelinde 2 milyondan fazla kişinin bugün grev ve gösterilere katıldığını, Paris'te ise 400 bin kişinin yürüdüğünü açıkladı.
Bir önceki gösterilerde Paris'te 119 bin, Fransa'da 1 milyon 100 bin kişi gösterilere katıldı. Başkentte katılım bir öncekine yakın gerçekleşirken, Paris dışındaki kentlerde daha büyük oranda bşir düşüş gözlemlendi.
İlk 'temas' belirtileri
Ülkenin en büyük sendikal konfederasyonu CFTD'nin Genel Sekreteri Laurent Berger, "hükümetten yasayı askıya alması halinde sendikalarla ükümet arasında arabulucu olabileceği" önerisini getirdi.
Hükümet ise bu çağrıya önce olumsuz yanıt verdi. Hükümet sözcüsü Olivier Veran, Cumhurbaşkanı Macron'un "aracıya ihtiyacı olmadığını" belirterek, "yasa Anayasa Mahkemesi'nden geçene kadar konuyu sendikalarla görüşmeyeceklerini" söyledi.
Sendikalar ise, Laurent Berger'nin diğer sendikalarla ortak karar almadan böyle bir açıklama yapmasını eleştirerek, yasanın "askıya alınmasını" değil, tümüyle geri çekilmesini istedikleri konusunda ısrar etti.
6 Nisan'da yeniden greve
Gösterilerin ardından akşam saatlerinde toplanan sendikalar arası birlik, 6 Nisan'da 11'inci kez genel grev kararı alarak Fransızlar'ı yeniden sokağa davet etti.
Buna karşılık Başbakan Elisabeth Borne, önümüzdeki hafta başında sendikalarla bir araya gelebilecekleri mesajını sendikalara iletti. CFDT Genel Sekreteri Berger, Başbakan Borne'un "önümüzdeki Pazartesi ya da Salı günü sendikaları davet ettiğini" açıkladı.
Sendikalar hükümetle görüşmeye gidebileceklerini; ancak tek bir gündem maddeleri olduğunu, "yasanın geri çekilmesi" dışında bir gündemi tartışmayacaklarını dile getirdi.
Hiçbir şekilde taviz vermeyen bir Emmanuel Macron ile karşı karşıya kalan sendikalar, emeklilik reformuna karşı Ocak ortasından bu yana gösterilerini sürdürüyor.