PARİS —
Avrupa’yı sarsan pandemi, göç ve ekonomik krizlere Rusya ve Ukrayna savaşının da eklenmesi, Avrupa’da aşırı sağ partilerin yükselişini hızlandırıyor. Fransa’da son cumhurbaşkanlığı yarışında Emmanuel Macron’un yenilgiye uğrattığı aşırı sağcı lider Marine Le Pen, son hafta yapılan anketlerde, karşısına hangi aday rakip olarak çıkarsa çıksın, tüm anketlerde zirvede görünüyor.
Son cumhurbaşkanlığı yarışını Emmanuel Macron karşısında kaybeden aşırı sağ Ulusal Bütünleşme (RN) partisinin Meclis’teki grup başkanı Marine Le Pen, üst üste yapılan 3 ayrı ankette, karşısına hangi aday çıkarsa çıksın açık arayla birinci geliyor.
Harris Interactive'in Çarşamba günü Challenges dergisi için yaptığı ankete göre Marine Le Pen, rakibi kim olursa olsun, oyların yüzde 30 ila 33'ünü alarak 2027’deki cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda lider konumda bulunuyor.
Le Pen’in en yakın rakibi ise merkez sağın aday olmak isteyen önemli isimlerinden eski Başbakan Edouard Philippe. Philippe, aday olması durumunda, ilk turda yüzde 22 oy alabiliyor.
Marine Le Pen’e rakip olması muhtemel adaylardan radikal sol lider Jean-Luc Melenchon ise ancak yüzde 16-17, iktidar partisinden Maliye Bakanı Bruno Le Maire aday olursa da ilk turda yüzde 16 oy alabiliyor.
Aşırı sağ artık korkutmuyor
Elabe araştırma şirketinin BFM TV için bu sabah yayınladığı bir başka ankete göre de, katılanların yüzde 47'si, 40 yıldır Fransız siyasetinin ‘kara kedisi’ olan ve her seçimde sağ ve solun karşısında ‘cumhuriyetçi cepheyi’ kurarak birleştiği Ulusal Bütünleşme (Rassemblement National) partisi, artık Fransızlar'ı korkutmuyor. Anket, partisini ‘şeytanileştirme’ çabalarından uzaklaştırmak için merkez sağ bir söylem kullanarak oylarını yükselten Marine Le Pen’in bu stratejisinin uzun vadede başarılı olduğunu ortaya koyuyor.
Elabe anketinin sonuçlarına göre, 2027 başkanlık seçimlerinden 4 yıl önce, RN grubunun başkanı Marine Le Pen'in imajı ‘iyileşmeye’ devam ediyor. Ankete katılan neredeyse iki kişiden biri artık Le Pen ve partisinin “Fransızlar'ı biraraya getirebileceğine” (yüzde 47) ve “Le Pen’in cumhurbaşkanı olmak için gerekli niteliklere sahip olduğuna” (yüzde 48) inanıyor.
Fransızlar'ın yüzde 71'i Le Pen'i hala "otoriter," yüzde 51'i ise “endişe verici” olarak nitelendirirken; ankete katılanların çoğunluğu aşırı sağcı milletvekilinin “cesur” (yüzde 67) ve “dinamik” (yüzde 66) olduğuna inanıyor. Ankete katılanların yüzde 61’i ise, Le Pen’in “gerçekten bir şeyleri değiştirmek istediğine” inanıyor.
“Ülke bugün olduğundan daha fazla bölünecek”
Ankete katılanların yüzde 32'si, Marine Le Pen'in Elysee Sarayı’nda Emmanuel Macron'dan daha iyi performans göstereceğini düşünüyor. Elabe firması, bu görüşün esas olarak emekliler (yüzde 33) ve geçim sıkıntısı çeken dar gelirli Fransızlar arasında ( yüzde40) arttığını vurguluyor.
Fransızlar'ın yüzde 58’i güvenlik, yüzde 55’i de göç konularında Marine Le Pen'in “daha iyi politika izleyeceğine” güveniyor. Ancak eğitim (yüzde 51), sağlık (yüzde 53), alım gücü (yüzde 54), çevre ve ekoloji (yüzde 63) ve hatta Ukrayna'daki krizin yönetimi ( yüzde 64) konularında Le Pen’e güvenmiyor.
Ayrıca Fransız halkının yüzde 60'ı, Marine Le Pen ve Ulusal Bütünleşme partisinin iktidara gelmesi durumunda, “ülkenin bugün olduğundan daha fazla bölüneceğine” inanıyor. Ankete katılan her iki kişiden birisi de (yüzde 55) “Le Pen’in gelmesinin Fransa'nın uluslararası imajına zarar vereceğine” inanıyor.
Tek sıkı rakip Edouard Philippe
Harris Interactive gibi Elabe'nin yaptığı ankete göre de, Fransızlar'ın gözünde Marine Le Pen'i yenebilecek yeterli kapasiteye sahip tek kişinin eski Başbakan Edouard Philippe olduğu görüşü ağırlık kazanıyor.