Fransa’da eylemleri 10’uncu gününe giren çiftçiler, 4 koldan başkent Paris’e ilerleyerek kentin ana arterleri olan 4 büyük otoyolunu tıkama eylemlerine başladı.
Ülkenin en büyük çiftçi örgütü Ulusal Tarım İşletmecileri Sendikaları Federasyonu (FNSEA) ve Genç Çiftçiler Birliği’nin (JA) çağrısı üzerine “Paris’i abluka altına alan” çiftçiler, Perşembe gününe kadar bu noktalarda protestolarını sürdürmeyi, hükümetin kendilerine vereceği yanıta göre de Paris’in merkezine ilerlemeyi planlıyor.
Your browser doesn’t support HTML5
Paris’in güneyindeki Jossigny kenti kırsalında, A4 otoyolunu trafiğe kapatan Val de Marne ilinden gelen çiftçilere, öğle saatlerinde 200 kilometre uzaktaki Aisne bölgesinden gelen 100 traktör katıldı.
A4 otoyolu üzerinde çadır kuran ve traktörlerinde uyuyan çiftçiler, taleplerinin tümü yerine getirilene kadar eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi.
Sabahın ilk ışıklarında VOA Türkçe’nin de katıldığı kahvaltı ile güne başlayan çiftçilere, saatler 07.00’yi gösterdiğinde, abluka eyleminin yapıldığı Seine et Marne bölgesinden çok sayıda çiftçi de desteğe geldi.
VOA Türkçe’ye konuşan Seine-et-Marne Çiftçi Sendikaları Bölgesi (FDSEA 77) Başkan Yardımcısı Christophe Parent, Fransız çiftçilerinin “Paris’in etrafını kuşatarak abluka altına alma” eylemlerine hazırlıklarını anlatırken, “Dün öğleden sonra buraya ulaştık ve 70 traktör buraya yerleştik. Bu sabahtan itibaren bize Meuse, Moselle ve Aisne kentinden gelen 100 traktörlük bir konvoy daha katıldı. Gün içinde buradaki traktör sayısı 200’e ulaşacak. Hedefimiz hükümet üzerindeki baskıyı yükseltmek. En az Perşembe öğle saatlerine kadar buradayız” dedi.
Çiftçiler ne istiyor?
Fransa’da çiftçilerin kendi hükümetlerinden en büyük talebi, asgari ücretin ve hatta önemli çoğunluğu yoksulluk sınırının altında kalan ücretlerinin düzenlenmesi.
Çiftçiler ayrıca üreticilerin, aracı firmaların çok gerisinde kazanmasına son verilmesi, vergilerin düşürülmesi ve çiftçilerin başını ağrıtan ağır bürokratik işlemlerin hafifletilmesini de talep ediyor.
Jossigny kırsalına yerleşen 100’ü aşkın çiftçi de tıpkı 15’e yakın Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkede isyan eden çiftçiler gibi, “AB normlarının hafifletilmesi” talebini ön plana koyuyor.
Çiftçiler, sorunların bir bölümünün Fransa’dan kaynaklandığını ancak önemli bir bölümünün ise Avrupa Birliği’nden yani Brüksel’den geldiğini savunuyor. Çiftçiler özellikle Yeşil Anlaşma çerçevesinde toprakların yüzde 4’lük bölümünün nadasa bırakılması zorunluluğuna tepkili.
FDSEA 77 Bölgesi Başkan Yardımcısı Christophe Parent, “Sorunların önemli bölümü AB’den kaynaklanıyor. Eğer AB’ye üye 27 ülkeden 16’sı eylemlere başlamışsa, demek ki AB ile ilgili bölümü ağır. Bana göre en önemlisi toprakların yüzde 4’ünün nadasa bırakılması sorunu. Bu konuda mutlaka ilerleme bekliyoruz” diye konuştu.
AB normları hedefte
VOA Türkçe ’ye konuşan FNSEA Aisne Bölge Başkanı Charlotte Vassan da, “Elbette AB sorunu var. Nadasa bırakılacak topraklar konusunda Fransız Tarım Bakanı bugün 27 AB üyesinden 22’sini toplamayı hedefliyor. Bunun sonucunu ve Perşembe günü yapılacak Bakanlar Kurulu’nu bekliyoruz. Ona göre Paris’e ilerleyeceğiz ya da geri çekileceğiz” diye konuştu.
Aisne bölgesinde çiftçi olan Mathieu Vivier de çiftçilerde genel bir bıkkınlık olduğunu belirterek, “hiç anlamadıkları norm ve standartlar karşısında” tam bir “çaresizlik” içinde olduklarını söyledi.
Vivier, “Bugün biz AB içinde birbirimizle rekabet eden ülkeler haline geldik. Kurallar herkes için aynı değil. AB tarım politikasının geçmişi 40 yıllık, herkesin bu politikaları masaya yatırıp yeniden düşüneceği an gelmeli. Bugün AB’nin pek çok bölgesinde bu öfkeyi görüyoruz. Umarım bu öfke Brüksel’e doğru birleşir” dedi.
“Bugün bütün bunları tartışmamız için bir alan var çünkü Avrupa Parlamentosu seçimleri yaklaşıyor, her şeyi yeniden düşünmek lazım. Ben 43 yaşındayım. Her sabah uyanıyoruz; AB’den yeni bir kural, yeni bir standart, yeni bir bürokrasi. ‘Acaba ben bu normlara uyuyor muyum, nasıl uyabilirim?’ diye endişeleniyoruz” diyen Vivier, “Bunu yaşamak gerçekten giderek dayanılmaz oluyor. Bunu herkese anlatmaya ihtiyacımız var. Ama görüyoruz ki yalnız değiliz, halk ve medya yanımızda, diğer AB ülkelerinde de çiftçiler eylemler yapıyor” diye konuştu.
Müzakereler sürüyor
Fransız çiftçiler, Paris’in etrafına kurdukları blokaj noktalarında, hükümet ile müzakereleri yürüten FNSEA Başkanı Arnaud Rousseau’nun vereceği haberleri bekliyor.
Hükümete 100’ü aşkın madde içeren talepler listesini ileten çiftçiler, “daha adil rekabet koşulları, daha yumuşak normlar ve onurları ile yaşayabilecekleri bir ücret seviyesi” belirlenmesini talep ediyor.
Fransız çiftçiler bir taraftan da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Brüksel’de yapacağı görüşmelerde şikayetlerini iletmesini ve “altından kalkamadıkları yeni kuralların değiştirilmesini umut ediyor.
Başbakan Gabriel Attal’ın Meclis’te hükümet programını açıkladığı konuşmasını dinleyen çiftçiler, “Başbakan’ın açıklamalarının Paris ablukasını kaldırmaya yeterli olmadığını ve ilerlemeye devam edeceklerini” dile getirdi.
Şimdi gözler Perşembe günü, AB liderler zirvesi öncesi, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile konuyu görüşecek olan Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’da. Çiftçiler buradan bekledikleri çözüm gelmezse başkente girmeye hazırlanıyor.
AB’nin Paris Anlaşması’nda belirlenen iklim hedeflerini hayata geçirebilmek için hazırladığı Avrupa Yeşil Anlaşması (Green Deal), ayakta kalmakta güçlük çeken Avrupa çiftçisi tarafından “yaşadıkları krizin sorumlusu” olarak gösteriliyor. Önce Hollanda ve Polonya’dan başlayan eylemler, Fransa, Almanya, Belçika, İspanya, İtalya ve Romanya’ya kadar yayılarak büyüyor.
İspanya’da çiftçiler Şubat ayını eylemle geçirecek
İspanyol çiftçi birlikleri de Salı günü yaptıkları açıklamada, katı Avrupa düzenlemelerini ve hükümet desteğinin eksikliğini protesto etmek için Şubat ayında sokaklara çıkmayı planladıklarını söyledi.
En büyük çiftçi grupları olan Asaja, COAG ve UPA, Brüksel tarafından dayatılan çevre düzenlemelerinin mahsullerin karlılığını baltaladığını ve gıda fiyatlarını arttırdığını söyledi.
Fransa'daki protestolar yoğunlaşırken, her gün sınırı geçen yaklaşık 20 bin İspanyol kamyonu ise meyve, sebze ve diğer malları taşımakta zorlandı.
İspanyol taşımacılık derneği Fenadismer, ablukaların İspanyol şirketleri için günlük 10 milyon Euro kayba neden olduğunu tahmin ediyor.
Komşu Portekiz'de küçük ve orta ölçekli çiftlikleri temsil eden Ulusal Tarım Konfederasyonu da protestolar, yavaş yürüyüşler ve diğer etkinlikler düzenleyeceğini açıkladı. Tarihler henüz belirlenmedi.