İsrail’in işgali altındaki Doğu Kudüs’te yaşayan Filistinliler’in çoğu, İsrail vatandaşlığına yıllarca karşı çıktı. Çoğu Filistinli İsrail vatandaşlığını, siyasi davalarına ihanet olarak gördü ve daima bir Filistin devleti kurulup Doğu Kudüs’ü bu devletin başkenti olarak görmeyi hayal etti. Ancak gün geçtikçe sayıları artan Filistinli, bu hayali kendilerine daha uzak görmeye ve İsrail vatandaşlığına başvurmaya başladı. Amerika’nın Sesi’nden Zlatica Hoke’un konuştuğu Filistinliler, kararın kendileri için çok ağır olduğunu ama gerçekçi olmaları gerektiğini söylüyorlar.
İsrail vatandaşlığına başvuran Filistinliler, çoğunlukla başka çareleri olmadığını söylüyor: “Kendimi kötü hissediyorum. Çünkü bir Kudüslü, bir Filistinli olarak Filistin pasaportu taşımayı arzu ederdim. Ne yazık ki öyle bir şey olmayacak. Ama en azından İsrail vatandaşlığı beni Kudüs’e daha çok bağlayacak.”
Bazı Filistinliler, İsrail vatandaşlığının kendilerine daha iyi iş ve sigorta sağladığını söylese de, bazıları bu görüşe katılmıyor:
Ghassan Nofal, “Çocukları, masrafları, evi, dükkanı olan biri için İsrail vatandaşlığı hiçbir şey ifade etmiyor. Bana pasaport verecekler, ama kimliğimi alacaklar. İkisinin de birbirinden farkı yok” diyor.
Olay yalnızca iş ve sigortadan ibaret değil. Kudüs’ün banliyölerindeki Filistinliler’in evleri, on yıl önce intihar saldırılarının artması üzerine kent merkezinden koca bir duvarla ayrıldı. İsrail vatandaşlığına başvuran Filistinliler’in bir kısmı da Kudüs’teki ikamet izinlerinin elinden alınmasından korkuyor.
İsrail İçişleri Bakanlığı, 2012 ve 2013 yıllarında 1500’e yakın pasaport başvurusu aldı. Bunların 189’u onaylandı. Hala birçoğu başvurularının kabul edilmesini bekliyor.
Amnon Ramon, “Normalde İsrail’de daimi oturma iznine sahip olan, ancak İsrail vatandaşlığı için başvuran Doğu Kudüslüler’in sayısında artış gözlemliyoruz. Bu artış ne kadar fazla, ondan emin değilim” diyor.
Devlet kurmayı ve Doğu Kudüs’ü başkentleri yapmayı amaçlayan Filistinli yetkililer de bu gidişattan kaygılı: “Eğer bu durum böyle devam ederse, Filistinliler neyin pazarlığını yapacak? Toprak pazarlığı yapacaktık, toprağı kaybettik. Şimdi nüfus pazarlığı yapacağız, nüfusu da kaybetmek üzereyiz.”
Filistinli yetkililer, bu gidişatın demografik etkisinin daha da büyük olabileceğine dikkati çekiyor. Çünkü İsrail vatandaşlığına geçenlerin çocukları, doğumdan kaynaklı otomatik İsrail vatandaşlığına sahip oluyor. Ancak İsrailli yetkililer, demografik değişimin Filistinliler’le görüşmeleri etkileyeceği iddialarını reddediyor.
WASHİNGTON —