Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusunu kontrol eden YPG’ye karşı operasyon yapmaktan çekinmeyeceğini yineledi.
İstanbul’da ulusal ve uluslararası medyadan gazetecilerin katıldığı basın toplantısında konuşan Fidan, Türkiye’nin terör konusundaki hassasiyetinin tüm müttefikleri tarafından bilindiğini söyledi.
"Türkiye'nin tüm tehditleri kaynağında yok etme kapasitesine ve kararlığına sahip olduğunu" belirten Dışişleri Bakanı, şunları söyledi:
"Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. DEAŞ ve PKK arasında ayrım yapmaksızın aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. Defaatle söyledik; PKK/YPG tehdidiyle yaşama şansımız yok. Adımı ya başkası atacak ya biz atacağız. (YPG'ye) gerekirse biz operasyon yaparız. Açıkçası Amerikalı ortaklarımız, biz askeri operasyon düzenlediğimiz zaman kendilerini hedef almadığımız sürece terörle mücadele konusunda bir sıkıntımız olmadı, bugüne kadar. Bundan sonra da olacağını düşünmüyorum."
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken önceki gün, Türkiye’yi Suriye’deki Kürt savaşçılara karşı bir harekattan vazgeçirmek için Ankara’nın endişelerini gidermeye çalıştıklarını söylemişti.
Dün de Ankara’ya gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşar Vekili John Bass, Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz’la Suriye başlıklı, Dışişleri Bakan Yardımcısı Burhanettin Duran da ikili ilişkiler ve bölgesel konuları temel alan görüşmeler gerçekleştirmişti.
“Trump ve ekibi bizi önceki dönemden biliyor, bizim gizli bir gündemimiz de yok”
Dışişleri Bakanı Fidan, 20 Ocak’ta Donald Trump’ın başkanlık yemini etmesiyle başlayacak yeni dönemde Türkiye-ABD ilişkileri hakkında iyimser beklenti içinde olduğunu da dile getirdi.
Fidan, “Bizim beklentimiz kendisiyle ve ekibiyle başta Türkiye-Amerika ilişkileri olmak üzere İsrail Filistin meselesi, Rusya Ukrayna barışı, Ortadoğu'da kalıcı barış, Balkanlar'daki barış konularının en iyi şekilde beraber çalışarak ilerletilmesi. Trump ve ekibi bizi önceki dönemden biliyor. Bizim gizli bir gündemimiz de yok. Gayet açık ve şeffafız. Sadece kendi çıkarlarımızı önceleyen bir durumda da değiliz, beklentimiz bu yöndeki çalışmaların devam etmesi. Görünen o ki; çok büyük bir dış politika değişikliği Amerikan sistemi beklemekte. (Suriye’deki IŞİD) Mahkumların şartlarının devam ettirilmesi için alternatif tedbirler var. Bunlar artık yeni yönetimin konusu. Eski yönetim bu konuda çok söz sahibi değil” diye konuştu.
Fidan’dan Fransa’ya tepki: “Amerika'nın arkasına saklanarak söz söyleyen ülkeleri dikkate almıyoruz”
Yaklaşık bir buçuk saat süren toplantıda Hakan Fidan’ın eleştirilerinde en öne çıkan ülke Fransa oldu.
Fransa’nın ABD ile birlikte Suriye’nin kuzeyinin güvenliğini sağlama arayışında olduğu yönündeki iddialara, Türk Dışişleri Bakanı sert tepki gösterdi.
Hakan Fidan, “Avrupa’daki bazı küçük ülkelerin belli operasyonlara katılıp oradan söz söylemelerinin bölgeye katkısı olduğunu düşünmüyorum. Amerika’nın olmadığı bir yerde bölgeye gelip askeri güç bulundurulabiliyorsa, görelim. Amerika'nın gücünü kullanarak, arkasına saklanarak kendi menfaatlerini ilerletme konusunda söz söyleyen ülkeleri açıkçası dikkate almıyoruz. Bu konudaki muhatabımız Amerika’dır. Fransa’nın yapacağı bir şey varsa anayasayla kendi vatandaşı olarak tanımladığı insanları hapishanelerden alıp kendi ülkesine getirip kendi hapishanesine koyup, kendi mahkemesinde yargılamasıdır; YPG’ye hapishane hizmetleri verdirip sonra ‘ben onu destekleyeceğim’ demesi değildir” ifadelerini kullandı.
Fidan’dan İran’a PKK eleştirisi: “Biz kimsenin silahlı düşmanına destek vermiyoruz kimse de bizim silah düşmanımıza destek vermesin”
Suriye’deki rejim değişikliğinin Türkiye-İran ilişkilerine nasıl yansıyacağı da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a soruldu.
Türk Dışişleri Bakanı, “Biz İran'la iyi olan komşuluk ilişkilerimizi devam ettirmek istiyoruz, her alanda ilişkilerimizi ilerletmek istiyoruz. PKK'yla olan mücadelemizde kendilerinin destek vermesini de açıkçası bekliyoruz. Bunu defaatle de kendilerine ilettik, söylüyoruz. Türkiye olarak sadece İran'dan değil Amerikalısı olsun, Avrupalısı olsun, Rus olsun, kim olursa olsun beklentimiz bizimle silahlı düşmanlık problemi olan bir örgüte ve yapıya destek vermemesi. Biz kimsenin silahlı düşmanına destek vermiyoruz kimse de bizim silahlı düşmanımıza destek vermesin. İran'ın bölgedeki gelişmeleri belli alışkanlıklarla devam ettirmesi politikasından vazgeçeceğine inanıyorum. Yeni dönemde farklı politika tercihlerini kullanabileceklerine inanıyorum” dedi.
“İsrail’in yayılmacı ve çatışmacı politikaları sorunu, tek başına Türkiye'nin bir sorunu değildir”
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a Esat rejiminin devrilmesi sonrası İsrail’in Suriye’deki askeri varlığı da soruldu.
Fidan, bu soruya verdiği yanıtta, “İsrail'in bölgedeki yayılmacı politikaları, çatışma politikaları yalnız bölge ülkelerinin değil, uluslararası toplumun bir sorunu haline gelmiştir. Bu sorun tek başına Türkiye'nin bir sorunu değildir. İsrail'in ortaya koyduğu küresel çaptaki, bölgesel çaptaki problemi, küresel aktörlerle, bölge müttefikleri ile hep beraber karşılayacağız üstesinden geleceğiz” yorumunu yaptı.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen hafta Gazze’de ateşkesin sağlanacağı yönünde umutlu olduklarını ancak bunun gerçekleşmediğini, belki bugünlerde ya da gelecek hafta yine ateşkesin sağlanması yönünde umutlu olduklarını sözlerine ekledi.