FED’in toplantı tutanaklarında faiz artışına devam mesajı

ABD Merkez Bankası

ABD Merkez Bankası’nın (FED) Haziran ayında faiz arttırımına gitmeden faizleri sabit tuttuğu toplantının tutanakları yayınlandı. Tutanaklara göre FED yöneticilerinin neredeyse tamamı faiz artışlarının devamından yana fikir beyan etti.

Tutanaklara göre toplantıya katılanlardan bir kısmı, Haziran ayında da faiz artışına gidilmesini savundular ancak çoğunluk faizlerin sabit kalması yönünde karar aldı. Toplantı neticesinde Haziran ayında FED faizleri 5-5,25 aralığında sabit tutma kararı almıştı.

FED yöneticileri, Haziran ayında artışa gitmeden faizi sabit tutmanın kendilerine ekonomideki mevcut durumu daha net görüp değerlendirme olanağı sunacağı konusunda hem fikir oldular.

FED son toplantısını 13-14 Haziran tarihlerinde yapmıştı ve bu toplantıda ABD Merkez Bankası 10 kez art arda yaptığı faiz artışlarına bir ara vermişti.

FED Başkanı Jerome Powell’ın faizleri serbest tutma kararı alınan toplantının ardından yaptığı açıklamalarda bu yıl faiz artışlarının süreceği mesajını vermiş olması sebebiyle piyasalar toplantı tutanaklarından çıkan mesajları da normal karşıladı. ABD’de borsalar toplantı tutanaklarının yayınlanmasının ardından yatay bir seyir izlemeye devam etti.

ABD Merkez Bankası enflasyonla mücadele kapsamında faizleri arttırırken olası bir resesyon ihtimalini de gözardı etmediğinin mesajlarını veriyor. Ancak güçlü seyreden istihdam piyasası ve açıklanan büyüme rakamları bunun yumuşak bir geçiş olabileceği şeklinde yorumlara neden oluyor.

İlgili Haberler ABD’de tüketici harcamaları Mayıs ayında yavaşladı, enflasyon yüksek seyretmeye devam ediyor