FED Başkanı Powell ABD ekonomisinin “sağlam” olduğunu söyledi, ilave kademeli faiz indiriminin sinyalini verdi

  • Associated Press

FED Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin ve işe alımların büyük ölçüde sağlıklı olduğunu söyledi.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, daha fazla faiz indiriminin yolda olduğunun sinyalini verdi, ancak bu indirimlerin miktarı ve hızınin ekonominin gelişimine bağlı olacağını kaydetti.

Wall Street yatırımcıları ve ekonomistler, FED'in bu ayın başlarında yaptığı ve beklenenden daha büyük olarak gelen 50 baz puanlık indirimin ardından Kasım ya da Aralık ayındaki toplantılarından birinde başka bir büyük indirim yapıp yapmayacağını değerlendiriyor. FED yetkilileri 18 Eylül'deki toplantılarında, 2024'teki son toplantılarında iki 25 baz puanlık faiz indirimi daha yapmayı planladı.

Tennessee eyaletinin Nashville kentindeki Ulusal İşletme Ekonomisi Birliği'nde yaptığı konuşmada Powell, ABD ekonomisinin ve işe alımların büyük ölçüde sağlıklı olduğunu söyledi ve FED'in şu anda yaklaşık yüzde 4,8 olan temel faiz oranını “yeniden ayarladığını” vurguladı.

Powell ayrıca, faiz oranının ekonomiyi teşvik etmeyen ya da engellemeyen bir seviye olan “daha nötr bir duruşa” yöneldiğini söyledi. FED yetkilileri, “nötr oran” olarak adlandırılan oranı, mevcut seviyesinin önemli ölçüde altında, yaklaşık yüzde 3 olarak belirliyor.

Powell, FED'in şu anki amacının zor durumdaki bir ekonomiyi kurtarmak ya da bir resesyonu önlemekten çok, büyük ölçüde sağlıklı bir ekonomiyi ve istihdam piyasasını desteklemek olduğunu vurguladı.

İlgili Haberler ABD Merkez Bankası faiz oranlarını 50 baz puan indirdi

Yazılı açıklamasında Powell, “Genel olarak ekonomi sağlam durumda. Bunu sürdürmek için elimizdeki araçları kullanma niyetindeyiz” dedi.

Hükümetin Cuma günü bildirdiğine göre, FED'in tercih ettiği ölçüye göre enflasyon Ağustos ayında sadece yüzde 2,2'ye düştü. Değişken gıda ve enerji kategorilerini dışarıda bırakan ve fiyat eğilimlerini daha iyi ölçmeyi sağlayan çekirdek enflasyon, hafif bir artışla yüzde 2,7'ye yükseldi.

Bu arada işsizlik oranı geçen ay yüzde 4,3'ten yüzde 4,2'ye geriledi. Ancak bu oran, geçen yıl ulaştığı yarım yüzyılın en düşük seviyesi olan yüzde 3,4'ten hala neredeyse bir tam puan yüksek. İşe alımlar son üç ayda ayda ortalama 116 bine düşerek bir yıl önceki hızının yaklaşık yarısına geriledi.

Powell, istihdam piyasasının sağlam ancak “soğumakta” olduğunu söyledi ve FED'in amacının işsizliğin çok daha fazla yükselmesini önlemek olduğunu ekledi.

FED'in faiz indirimleri zaman içinde tüketiciler ve işletmeler için borçlanma maliyetlerini düşürecek; konut kredisi (mortgage), otomobil kredileri ve kredi kartları için daha düşük oranlar sözkonusu olacak.

Powell, “Kararımız, politika duruşumuzu uygun şekilde yeniden ayarlayarak istihdam piyasasının gücünün ılımlı ekonomik büyüme ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2’ye inmesi bağlamında korunabileceği yönünde giderek artan güvenimizi yansıtıyor” dedi.

İlgili Haberler Biden’dan FED faiz kararına destek: "Enflasyonun düştüğüne dair önemli bir işaret"

Faiz indiriminden bu yana birçok FED yetkilisi konuşma ve röportajlar verdi, bazıları daha hızlı indirimleri açıkça desteklerken diğerleri daha temkinli bir yaklaşım benimsedi.

FED Chicago Şubesi Başkanı Austan Goolsbee, FED'in muhtemelen “önümüzdeki yıl boyunca çok daha fazla faiz indirimi” uygulayacağını söyledi.

Richmond Şubesi Başkanı Tom Barkin ise geçen hafta Associated Press'e verdiği bir mülakatta, kilit faiz oranının “bir miktar” düşürülmesini desteklediğini, ancak henüz daha nötr bir ayara kadar indirmeye hazır olmadığını söyledi.

FED'in faiz oranını düşürmesinin en büyük nedeni, işe alımların yavaşlaması ve işsizliğin artması; bunun da ekonominin genelini yavaşlatma tehdidi oluşturması. FED'in yasalar gereği hem istikrarlı fiyatlar hem de azami istihdam sağlaması gerekiyor. Powell ve diğer FED yetkilileri, yaklaşık üç yıldır neredeyse yalnızca fiyat artışlarıyla mücadeleye odaklandıktan sonra, istihdam ve enflasyona ikili bir odaklanmaya geçtiklerinin altını çizdi.