AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu'nun, "Prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde istisnasız emekli olma hakkına sahip. 9 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olan çalışanlar için geçerli olacak" bilgisini verdiği emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) teklifi tartışılıyor.
Akbaşoğlu, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, bugün MHP'yle birlikte ortaklaşa imza attıkları EYT'lilerle ilgili yasa teklifinin ayrıntılarını aktardı. Akbaşoğlu'nun Cumhur İttifakı'nın EYT teklifini, Millet İttifakı'nın ortak politikalar açıklamasıyla eş zamanlı yapması dikkat çekti.
Your browser doesn’t support HTML5
"EYT platformlarımız yaş şartının kaldırılmasını talep etmişlerdi. Birinci düzenlememiz bu konuda oldu. Mevzuata göre prim gün sayısını ve çalışma süresini dolduran herkes kendi mevzuatı çerçevesinde istisnasız emekli olma hakkına sahip" diyen Akbaşoğlu, yasa teklifinde EYT'ye ilişkin şu bilgileri aktardı:
"9 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olan çalışanlar için geçerli olacak. Çalışma hayatının desteklenmesi ve üretimin devam edebilmesi amacıyla biz sosyal güvenlik destek primini getirmek suretiyle, 5 puan iş yerlerine her bir çalışan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 10 gün içerisinde tekrar işe başlama durumunda olanlarla ilgili yaklaşık 500 TL'lik desteklemeyi devletimiz üstleniyor ve yüzde 5 oranında bir destek söz konusu oluyor. Taşeron olarak bilinen ve daimi işçi statüsüne geçen 100 binlerce arkadaşımız için bir dokunuşta bulunuyoruz. 375 sayılı kanun hükmünde kararnamenin geçici 23 ve 24. maddesinde kararname doğrultusunda emekliliği hak eden, taşerondan işçi kadrosuna geçen arkadaşlarımız için isterse emekli olabilme, isterse kendi yerlerinde çalışabilme hakkını sağlıyoruz. Zorunlu emekliliği bu kanun kapsamında ortadan kaldırmış oluyoruz. Kanunen işçinin talebine bağlı bir durum. Kendisi isterse çalışmaya devam edebilecek, isterse emeklilik dilekçesini vererek emekli olabilecek."
"EYT Şubat’ta hayata geçecek" mesajı
Akbaşoğlu, "5 milyon vatandaşımızı süreç içerisinde etkileyecek. 2 milyon 250 bin çalışanımız 2023 yılı içerisinde emekliliği hak edecek. Emekliliği hak edenler tercihini kendisi yapacak. İnşallah bu hafta Plan Bütçe Komisyonu'nda bunu görüşmeyi planlıyoruz. En geç haftaya EYT'nin yasalaşmasını öngörüyoruz. Şubat ayında Resmi Gazete'de yürürlüğe girerek emeklilik başvuruları yapılabilecek" dedi.
EYT'lilere ilişkin yasa teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2 Şubat Perşembe günü görüşülecek
EYT'liler memnun kalmadı
EYT'liler Federasyonu Başkanı Gönül Boran ise, bugünkü açıklamaya ilişkin, "Yapılan açıklama kafaları karıştırdı. SGK uzmanları görüş konusunda ikiye bölündü. Net bir söylem yok. Yaş şartı net olarak ifade edildi ancak prim konusunda, mevcut yasa mı yoksa 1999 öncesi yasa mı baz alınacak, net bir açıklama bekliyoruz" sorularını gündeme taşıdı.
Boran, daha önce de, "Kazanılmış hakların tastamam teslimi içindir mücadelemiz.Yaş şartı olmayacak ancak herhangi başka bir şart da sunulmadan, 8 Eylül 1999 yılı öncesi neyse odur talebimiz. Milyonlarca EYT'li, tasarının bir an evvel yasalaşmasını bekliyor" değerlendirmesini yapmıştı.
CHP: “Bir günlük fark 17 yıla neden oluyor”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ise, "AKP’nin EYT düzenlemesi dağ fare doğurdu. EYT düzenlemesinde getirilen kanun teklifinde, 4/A'lı sigortalı çalışanlara 5000 gün prim darbesi yapıldı. Çalışanlar 5000 prim günü şartı ile emekli olacağını hayal ederken, 5000 ile 5975 gün arasında değişen prim şartı getirildi. AKP demek, yaparken bozan, yeni mağdurlar yaratan demektir" eleştirilerinde bulundu.
Ağbaba, EYT'lilere gelecek seçimi bekleme çağrısında bulunarak, "EYT düzenlemesi 8 Eylül 1999 öncesi işe girenlerin yaş sorununu ortadan kaldırıyor. Ancak bir gün, bir hafta, bir ay veya bir yıl farkla işe girenler emeklilik için 60 yaşını beklemek zorunda kalıyor. Bir günlük fark 17 yıla neden oluyor" dedi.
Prof. Dr. Çelik: “Prim koşulu değişmiyor”
Ekonomist Prof. Dr. Aziz Çelik ise, sosyal medya paylaşımıyla yasa teklifine ilişkin "EYT kanun teklifi ile yaş koşulu kaldırılıyor. Ancak prim gün koşulu değişmiyor. EYT'liler 5000 değil yaklaşık (1996-1997 girişliler) 5750 ile 5975 gün prim koşuluna tabi olacak" yorumunu yaptı.
"EYT'lilerin daha az maaş alacağı ve farklı statüde olacağı asparagastır" diyen Akbaşoğlu'na karşı Çelik, "8 Eylül 1999 öncesi için yaş şartı yok. Bu EYT'liler için önemli bir kazanım. Ancak 9 Eylül 1999 ve sonrası için kademe yok. Aylıklar için intibak yok. Bu düzenleme yeni sorunlar ve mağduriyetler yaratacak. 1 günle 17 yıl kayıp yaşanacak. EYT'lilerin aylıkları eski sisteme göre bağlanmayacak. EYT'lilerin aylık hakları da iade edilmelidir. EYT yasası Aralık ayında çıksaydı aylıklar daha yüksek olacaktı. İntibak düzenlemesi olmazsa EYT'liler düşük aylıklar alacak. 2000'lere intibak düzenlemesi şarttır. Aylık bağlama oranları yükseltilmelidir" dedi.