Eyalet Seçimleri Sonrası Merkel Zor Durumda

Angela Merkel

Hafta sonunda Almanya’nın üç eyaletindeki seçimlerde Hıristiyan Demokrat Birlik CDU’nun aldığı sonuç, parti lideri de olan Başbakan Merkel’in Türkiye ile bağlantılı mülteci politikası üzerine tartışmaya dönüştü.

Hıristiyan Demokrat Birlik, Baden-Württemberg’te yüzde 12, Rheinland Pfalz’da yüzde 3,4, Saksonya Anhalt’ta ise yüzde 2,7 puan oy kaybederken, bu oyların büyük bölümü mülteci ve İslam karşıtı, ayrıca Türkiye’nin AB üyeliğini de reddeden Almanya için Alternatif Partisi AfD’nin hanesine yazıldı.

Ülkenin en çok satan gazetesi Bild tarafından, ‘Merkel için dehşet günü’ olarak tanımlanan seçimden sonra, CDU’nun muhafazakar kanadı ve kardeş parti Hıristiyan Sosyal Birlik CSU’dan Türkiye vatandaşlarına vizenin kaldırılması ve AB üyeliğine karşı Merkel’e yönelik yoğun baskı başladı.

CSU Genel Başkanı Seehofer, seçim sonuçlarından Merkel’in mülteci politikasını sorumlu tutarken, partisinin Türkiye’nin AB üyeliğine ve herkezi kapsayacak vize serbestisine hayır diyeceğini duyurdu.

CSU’lu Bavyera İçişleri Bakanı Joachim Herrmann da ‘Vize, Türk işadamları için kaldırılabilir. Ama her Türk vatandaşına vize Türkiye’deki çatışmalarının AB’ye taşınması anlamına gelir’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Başbakan Merkel partisinin aldığı yenilgiye rağmen, mülteci sorununun sadece Türkiye ile çözülebileceği tezini savundu. 17-18 Mart tarihlerinde Brüksel’de düzenlenecek olan Avrupa Birliği-Türkiye liderler zirvesinde Türkiye’ye herhangi bir taviz verilmesinin söz konusu olmadığını söyleyen Merkel, seçim sonuçları ile ilgili değerlendirmesinde, “Mülteci sayısının azaltılması konusunda Türkiye’de bazı sorunlar var. Türkiye bütün şartları yerine getirmek zorunda. Herhangi bir ödün vermemiz söz konusu olamaz. AB dış sınırlarının korunması, Türkiye ile ucu açık AB üyeliği müzakerelerinden bağımsızdır” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu geçen hafta Brüksel’deki AB zirvesinden sonra, mültecilerin Türkiye’de kalmasını hedefleyen anlaşmanın karşılığında Türk vatandaşlarına önümüzdeki Haziran ayından itibaren Avrupa’ya vizesiz seyahat hakkı tanınacağını duyurmuştu.

Uzmanlar Ankara’nın ‘vizesiz Avrupa’ yolunda ilerlemesi için 1 Mayıs’a kadar yerine getirmesi gereken 53 yasal düzenleme olduğunu, kriterlerin yerine getirilmemesi durumda AB’nin vizesiz seyahat uygulamasını başlatmasının mümkün olmadığını belirtiyorlar.

Akdeniz Üniversitesi Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Harun Gümrükçü, Avrupa Birliği Adalet Divanı’nın vize serbestliği ile ilgili Türkiye lehine verdiği sayısız kararla vizenin zaten kalktığını belirterek, şimdi gelinen noktanın mevcut hakların inkârı olacağını savunuyor ve olası bir vize serbestisinin sadece belli grupları kapsayacağına inandığını belirtiyor.

Your browser doesn’t support HTML5

Cem Dalaman'ın haberi

Konunun Almanya’da Türkiye’nin AB üyeliği karşıtları tarafından suiistimal edildiğini belirten Gümrükçü, vizenin serbest kalması durumunda milyonlarca Türk vatandaşının Almanya’ya geleceği şeklinde senaryolar bulunduğunu, ancak bunun amacının kamuoyunu huzursuz etmek ve Türkiye karşıtlığını artırmak olduğunu ifade ediyor.

Almanya'da yapılan bir ankete göre Türk vatandaşlarının AB ülkelerine vizesiz seyahat etmesine destek veren Almanların oranı sadece yüzde 18, Almanların yüzde 70’i ise buna karşı çıkıyor. Ankete göre Almanların yüzde 49’u Türkiye’nin AB üyeliğini de reddediyor.