Silikon Vadisi'nin önemli siber güvenlik şirketlerinden Fyde'ın kurucusu Sinan Eren, Corona virüsü nedeniyle çok sayıda kişinin evden çalıştığı bu dönemde, siber saldırıların arttığını söyledi.
Kullanıcılara, yazılımlarını mutlak güncellemeleri tavsiyesinde bulunan Sinan Eren, siber suçluların, Corona virüsünü kullanarak, yeni yöntemler geliştirdiğine de dikkat çekti.
''Siber güvenlik üzerinde çalışırken takip ettiğimiz en önemli sezonel faktörlerden biri, siber suçların her zaman gündem konularını kullanması, gündem konularına yönelmesi yani mesela; Noel, Christmas, yeni yıl döneminden önce o tür konularda genelde internet üzerinden bazı saldırı tipleri geliştirilir. Oltalama tipleri geliştirilir. Genelde bunun sonunda kredi kartı numaralarının çalınması, finansal güdümlü saldırı tipleri kullanılır. Bu dönemde de ne yazık ki aynı şeyleri görüyoruz. Bu sefer de Corona virüsünün yarattığı kısmen panik, kısmen de insanların haklı olarak almak istedikleri tedbirlere karşı bir istismar çalışması var siber suçlular tarafından, gerek internet, ‘dark web’ denen, ‘kara internet’ denen mekanlar üzerinden, siteler üzerinden ilaç satılması ya da maske satılması, işte başka teknikler kullanılarak, yani Bitcoin gibi enstrümanlar üzerinden ödeme alma çalışmaları hatta bundan daha da tehlikeli olan konular kapı kapı gezip para karşılığı test yapmayı öneren bazı kriminal örgütlenmeler de olduğu görüldü, özellikle Los Angeles taraflarında buna rastlandı, maskeli insanlar kapınızı çalıp, size Corona virüsü testi vermeyi para karşılığında teklif ediyorlar yani ne yazık ki kriminal şebekeler internet ağırlıklı olmak üzere, bunu bir şans olarak görüp, operasyonlarını genişlettiler ne yazık ki" diye konuşan Sinan Eren,
’’Bu konudaki devlet kaynakları dışındaki otoriteler yani bulunduğunuz şehir belediyesi ya da içinde bulunduğunuz eyalet yetkililerinden aldığınız haberler dışında gelen sosyal medyayı mutlaka, biliyorum hepimiz evdeyiz, hepimizin daha çok zamanı var, o yüzden sosyal medyada daha çok zaman geçiyoruz. Bu şekilde eşimizle, dostumuzla, arkadaşlarımızla irtibat halindeyiz. Fakat sosyal medyadaki haberler konusunda lütfen çok dikkatli olmayı herkese tavsiye ediyorum. Unutulmaması gereken bir konu; bir sahte haber yoğunluğu çok arttı, bir de ikincisi; sanal suçlar bu platformda reklamlar üzerinden sanal suçlarını işleyebiliyorlar. O yüzden yetkili kaynaklar dışındaki birçok şeye lütfen daha bir şüphe ile yaklaşın. Özellikle sizi sosyal platform; gerek Facebook olsun, gerek Twitter olsun, bunun dışından çıkarıp başka web sitelerine yönlendiren reklamlar veya yazılar konusunda daha dikkatli olmanızı tavsiye ediyorum. Bunu sonunda gene dediğim gibi bir finansal çıkar bekleyen birçok sahtekar var ortalıkta, kendi evimizdeki laptoplar’ımızın, pc’lerimizin, bilgisayarlarımızın iş yerindekiler kadar güvenli olmadığı da bir gerçek. Ama bundan dolayı bu konuda da daha bir temkinli ve tedbirli olmalıyız. Mümkünse bilgisayarınızda arada bir uyarı çıkar; ‘yeni versiyonu geldi, yeni sürümü geldi, lütfen ürününüzü ‘update’ edin’, gibilerinden, bir çoğumuz bunu pek de ciddiye almayız. Ama tam zamanında bir hareket. Windows yazılımı kullanıyorsanız, bunu son sürümüne getirmek, antivirüs kullanıyorsanız bunun son sürümünü indirmek veya son sürümüne getirmek için çok ideal bir zaman, özellikle evdeki şebekemiz işyerindeki kadar güvenli olmadığı için bu son sürüm konusunda ciddi bir çalışma yapmamızda fayda var, yani bilgisayarınıza girin ve son sürümü lütfen getirin'' tavsiyesinde bulundu.
Eren, VPN kullanımı konusundaki görüşleriniyse,
“İş yerinin size sunduğu VPN’i kullanmanın hiç bir dezavantajını görmüyorum, hiçbir sakınca görmüyorum fakat kişisel kullanıma açık olan VPN’lerin ciddi bir miktarının hangi firmaların, hangi ülke menşei ile olduğu belli değil, mesela iPhone’nuz’la Appstore’a gittiğiniz ya da Android’inizle Google Play Store’a gittiğiniz zaman VPN diye baktığınız zamanki yazılımların menşei, kaynağı, kimler tarafından işletildiği, ne tarz bir para kazanma tekniği olduğu pek belli olmayanlar var, hatta yapılan bir araştırmada 100 küsür tane VPN yazılımının, kişisel VPN yazılımının 70 tanesinin Çin kaynaklı olduğu görüldü özellikle Çin gibi büyük bir ülkeden operasyonlarını işleten şirketler hakkında çok büyük bir finansal veya ortak yapılanma konusunda bilgi alamıyorsunuz, yani kara kutu var anlayacağınız, o yüzden iyi bilinen kişisel VPN’leri kullanmakta fayda var. Hangi ülkeden hareket ettiklerine, operasyonları hangi ülkeden yaptıklarına, İsviçre kaynaklı olanlar, Almanya kaynaklı olanlar, Amerika kaynaklı olanlar daha güvenilir, dediğim gibi dikkat edilmesi gereken konular bunlar’’ diye dile getirdi.