Euro Krizi Avrupa Birliği'nin Geleceğini Etkiler mi?

Euro Krizi Avrupa Birliği'nin Geleceğini Etkiler mi?

Euro krizi Avrupa Birliği’nin çekiciliğini, güvenilirliğini etkileyen bir unsur mu? Washington’daki Transatlantik Akademisi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Evin değerlendirdi.



Yunanistan, İspanya, Portekiz, İrlanda gibi ülkelerin zayıflayan ekonomileri, dev kamu borcu Euro’nun değer kaybetmesine neden oldu ve tüketici güveniyle küresel piyasaları sarstı. Birlik üyeleri borç krizine saplanan Yunanistan için kurtarma paketi konusunda karar vermekte geciktiği gibi bu tür bir krizin tekrarlanmaması için alınacak önlemler konusunda da anlaşamıyor.

Aybaşında “Avrupa’nın Birliği’nin Sınırları” başlıklı makalesinde Washington Post gazetesi yazarı David İgnatius şöyle yazdı: “Ortak para birimi istediler ancak bütçeyi dengeleyecek ortak bir mali politika oluşturulmasını reddettiler. Ortak bayrak istediler, anca Avrupa Anayasası’nı reddettiler. Topluluğun faydalarından yararlanmak istediler, ancak bunun sorumlulukları veya sınırlarını kabul etmediler.”

Euro krizi Avrupa Birliği’nin çekiciliğini, güvenilirliğini etkileyen bir unsur mu? Washington’daki Transatlantik Akademisi uzmanı Prof. Dr. Ahmet Evin ekonomik krizin Avrupa Birliği'nin güvenilirliğine kalıcı bir etki yapacağını düşünmüyor. Ancak kriz, 2004 yılından bu yana genişleme konusunda zaten hazımsızlık yaşayan Avrupa Birliği’nin daha da temkinli davranmasına yol açabilir.

Son dönemde Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik süreciyse gündemde yerini fazla koruyamıyor. Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Profesör Ahmet Evin, Türkiye’de siyasi reformların yavaşlaması, bazı birlik üyelerinin Türkiye’nin tam üyeliğine sıcak bakmamasına ek olarak son ekonomik krizin de olumsuz etkisi olacağını düşünüyor.