AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, “Şunu çok açık bir şekilde ifade etmek isterim ki 9. Yargı Paketi'ne ilişkin çalışmalarımızda 'etki ajanlığına' ilişkin herhangi bir düzenleme çalışmanın başından itibaren bulunmamaktadır” dedi. Bu açıklama öncesinde CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise, “Geldiğimiz noktada, 9. Yargı Paketi’nde bu maddenin yer almayacağı sözü verildi” açıklaması yaptı.
Kurban Bayramı tatilinin sona ereceği 24 Haziran Pazartesi sonrasında TBMM’de yürütülecek yasama çalışmalarıyla ilgili AK Parti adına Grup Başkanvekili Akbaşoğlu, bugün öğleden sonra bilgi verdi.
Bayram ertesinde AK Parti Grubu olarak 9. Yargı Paketi’ni Meclis’e sunacaklarını açıklayan Akbaşoğlu, Türk Ceza Kanunu’na (TCK) eklenmesi ihtimali gündemde olmasına rağmen “etki ajanlığı suçlaması” düzenlemesine taslakta dahi yer verilmediğini savundu.
Akbaşoğlu, yargı paketi taslağında 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’da da herhangi bir değişiklik öngörülmediğini belirtti.
İlgili Haberler “Etki ajanlığı” suçuna tepkiler büyüyor: “Sansür yasasına rahmet okutacak, amaç gazetecileri susturmak”AK Parti’nin yargı paketi taslağında dahi “etki ajanlığı suçlaması” olmadığı açıklamasından saatler öncesindeyse CHP Grup Başkanvekili Emir, hem etki ajanlığı suç düzenlemesi hem de 6284 ile ilgili değişiklik girişimine yargı paketinde yer verilmeyeceği konusunda CHP’ye söz verildiğini söyledi.
AK Partili Akbaşoğlu, taslak yargı paketiyle ilgili bilgileri yalanladı
AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, TBMM Genel Kurulu’nda bayram tatili sonrasında Sermaye Piyasaları Kanunu’nda kripto varlıklarla ilgili düzenlemeyle ulaşım, habercilik ve sivil havacılık gibi konularda çeşitli düzenlemeler içerikli kanun teklifini ele alacaklarını kaydetti. Öğretmenlik Meslek Kanunu üzerinde çalışıldığını aktaran Akbaşoğlu, TBMM’nin 1 Temmuz itibariyle yaz tatili arasına girmeyeceğini ve ay boyunca yasama çalışmalarına devam edilmesini öngördüklerini işaret etti.
Akbaşoğlu, Meclis gündeminde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bizzat yargı paketiyle birlikte yasalaşması gerektiği mesajını verdiği “etki ajanlığı suçlaması” ile ilgili düzenlemeyi yalanladı.
Yargı reformu odaklı çalışmalar kapsamında 9. Yargı Paketi’ni bayram sonrasında TBMM Başkanlığı’na sunacaklarını açıklayan Akbaşoğlu, yargı paketinde ağırlıklı olarak özellikle Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiş düzenlemelere ilişkin yeniden düzenlemelere yer verdiklerini söyledi.
Akbaşoğlu, ilk önce hükümete yakın medya kuruluşlarınca haberleştirilen ve sonrasında MHP lideri Bahçeli’nin yasalaştırmak istediğini açıkladığı etki ajanlığı düzenlemesi için hiçbir zaman hazırlık yapılmadığını savundu.
Akbaşoğlu, CHP’li Emir’in adını anmaksızın CHP’nin bugünkü açıklamasını işaret ederek, şunları söyledi:
“Aslında hakikaten gerçeği yansıtmayan ve üzüntü verici bir şekilde basına yansıyan bir durum sözkonusu. Şunu çok açık bir şekilde ifade etmek isterim ki 9. Yargı Paketi'ne ilişkin çalışmalarımızda 'etki ajanlığına' ilişkin herhangi bir düzenleme çalışmanın başından itibaren bulunmamaktadır, çalışma taslağında. 6284 sayılı kanun ile ilgili de herhangi bir düzenleme bu çalışma da söz konusu değildir. Sanki böyle bir çalışma varmış da bu taslaktan çıkarılmış gibi bir yaklaşımın ortaya konulması ve basında buna dair haberlerin yer alması gerçeği yansıtmamaktadır. Bu durum hakikaten üzüntü verici bir durumdur. Olmayan bir taslakta bir maddenin çıkartıldığı zehabına kapılacak ve kamuoyunu dezenformatik bir şekilde başka bir noktaya taşıyacak bu bilgiler ve haberler ışığı altında işin gerçeğini sizlerle paylaşma hususunda muhatap olarak karşınızdayım. 9. Yargı Paketi’ni çalışan bir arkadaşınız olarak milletvekillerimizden ilgili kurumların bürokrat arkadaşlarının temsili ile hep beraber geçen haftadan beri bir çalışma yürütüyoruz ve bayram sonrasında da bu çalışmayı devam ettireceğiz. Ortada bir teklif henüz söz konusu değil. Bu konuda net bir şekilde 6284 sayılı kanuna dair ve etki ajanlığına dair herhangi bir hususun bu çalışmada yer almadığını ifade etmek diyorum.”
CHP’li Emir: “Etki ajanlığı yer almayacak, söz verildi”
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ise AK Parti’nin yargı paketinden etki ajanlığı düzenlemesini çıkardığını belirterek, 6284 sayılı yasayla ilgili “zorlama hapis” düzenlemesinden vazgeçilmesi yönünde bir değişikliğin de pakette yer almayacağını söyledi.
Emir, bugün TBMM’de parlamento muhabirleriyle buluşmasında, AK Parti Grubu ile yapılan görüşmelerde kendilerine 9. Yargı Paketi’yle ilgili söz verildiğini belirtti.
Emir, “Bu taslağın MHP kanadı tarafından kimi maddelerin hazırlandığı yönünde de bilgiler var. Bu taslağın içinde kabul edemeyeceğimiz kimi hükümler var, bunların başında da 'etki ajanlığı' maddesi geliyordu. Etki ajanlığı, sınırları belli olmayan, öngörülebilir olmayan bir madde olarak karşımıza çıkmıştı ve bunun savcılara bir maymuncuk olarak verildiği ve savcıların kimi zaman istediklerinde istedikleri kapıyı onunla açabilecekleri, istediklerini yargılayabilecekleri, tutuklayabilecekleri, ‘sen devletin aleyhine çalışıyorsun’ diyecek bir alan yaratıyordu. Hukuk devletinde böylesine öngörülemez ceza maddeleri olamaz. Ceza maddeleri kesin, açık, öngörülebilir ve sınırlarının belli olması gerekiyor. Türkiye’yi kaotik bir ortama sokmak için kullanılabileceği yönünde kaygılarımız vardı. Geldiğimiz noktada, 9. Yargı Paketi’nde bu maddenin yer almayacağı sözü verildi” dedi.
Kadın hak örgütleri tarafından 6284 sayılı yasada geriye gidişat endişesi duyulduğunu hatırlatan Emir, özellikle bu kanundaki kadına yönelik şiddeti önlemek açısından var olan düzenlemelerden birisi olan “zorlama hapis” maddesinin kaldırılacağı iddiası olduğunu anımsattı. Emir, “O konunun da yer almayacağı sözü verildi. Biz bu gelişmeden memnunuz” diye konuştu.
Meclis’in Temmuz ayı sonuna kadar çalışacağını belirten Emir, CHP olarak çalışanlar, emekçiler lehine vergi düzenlemesine destek olacaklarını da aktardı.
Bahçeli “etki ajanlığı” suçlamasını 14 Mayıs’ta gündeme getirmişti
AK Parti’nin bugün zaten yargı paketi taslağında olmadığını savunduğu “etki ajanlığı” suçlamasını ise ilk kez Ankara siyaseti gündemine taşıyan lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmuştu.
Bahçeli, TBMM’de 14 Mayıs’taki grup konuşmasında, 9. Yargı Paketi’nin taslağındaki suçlamaya sahip çıkmıştı. Bahçeli, “Meclis gündemine gelecek olan 9. Yargı Paketi’nde, casusluk suçuyla ilgili yeni düzenlemeden rahatsız olanlar çok iyi araştırılıp incelenmelidir. Yurtiçinden ve yurtdışından hain FETÖ’cülerin, onlara sözcülük yapan satılmış, devşirilmiş sözde gazetecilerin bedel ödemesi yakındır ve kaçınılmazdır” demişti.
Bu arada AK Parti’li Akbaşoğlu, yargı paketiyle ilgili açıklamalarının ardından Cumhur İttifakı’nın yasamadaki işbirliğinde sıkıntı olmadığını savundu.
Akbaşoğlu, “Şu hususu da ifade etmek isterim ki 15 Temmuz hain darbe ve işgal girişimi gecesinde çok tabii olarak, doğal olarak milletimiz tarafından kurulan ve Türkiye İttifakı'nın adı olan Cumhur İttifakı kararlılıkla yoluna devam etmektedir ve edecektir. Türkiye Yüzyılı hedeflerimize doğru hep birlikte bütün milletimizle beraber inşallah yol yürümeye, bu hedefleri hep beraber gerçekleştirme kararlılığını hep birlikte net bir iradeyle ortaya koymaya devam edeceğiz. Biz bütün milletimizin emrinde ve hizmetindeyiz” ifadesini sözlerine ekledi.