Üç ABD’li astronotla bir Rus kozmonotu taşıyan SpaceX roketi Florida’dan fırlatıldı. Ekibin, 16 saatlik uçuşun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaşması bekleniyor.
SpaceX roketi, dünya yörüngesinde altı aylık bir bilim görevine başlamak üzere Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) giden üç ABD'li astronot ve bir Rus kozmonottan oluşan mürettebatıyla, Pazar gecesi Florida'dan güvenli bir şekilde fırlatıldı.
Dragon kapsülünü taşıyan iki aşamalı Falcon 9 roketi, Florida'nın Atlantik kıyısındaki Cape Canaveral'da bulunan NASA Kennedy Uzay Merkezi’nden yerel saatle 22.53’te fırlatıldı.
NASA-SpaceX web canlı yayını, roket gemisinin gece gökyüzünü aydınlatan bir ateş topu halinde fırlatma kulesinden yükselişini yayınladı.
SpaceX'e göre, roket fırlatma sırasında saniyede 700 bin galon yakıt tüketiyor.
Uçuş komutanı ve kapsüldeki üç astronottan biri olan 42 yaşındaki Matthew Dominick, telsizle "Yörüngeye inanılmaz bir yolculuk. SpaceX’e çok teşekkür ederim” dedi.
Roketin dört mürettebatıyla, 16 saatlik bir uçuşun ardından Salı günü erken saatlerde uzay istasyonuna ulaşması ve yeryüzünden yaklaşık 420 km yüksekteki yörünge laboratuvarına kenetlenmesi planlanıyor.
Mürettebat 8 olarak adlandırılan görev, 2002 yılında milyarder Elon Musk tarafından kurulan ve merkezi Los Angeles yakınlarında bulunan özel roket girişiminin Mayıs 2020'de ABD astronotlarını yörüngeye göndermeye başlamasından bu yana NASA'nın SpaceX fırlatma aracında uçurduğu sekizinci uzun süreli ISS ekibini temsil ediyor.
Ekibi tamamlayanlar arasında, havacılık mühendisi ve eski CIA teknik istihbarat görevlisi olan 53 yaşındaki NASA astronotu Jeanette Epps ve eski bir askeri uçak mühendisi olan 41 yaşındaki kozmonot Alexander Grebenkin yer alıyor.
Grebenkin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Washington ile Moskova arasında artan gerilime rağmen, NASA ve Rus uzay ajansı Roscosmos tarafından 2022'de imzalanan araç paylaşımı anlaşması kapsamında ekipte yer alıyor.
Crew 8, uzay istasyonunda Crew 7 ekibi tarafından karşılanacak.
Crew 7 ekibinin, Crew 8'in gelişinden yaklaşık bir hafta sonra dünyaya geri dönmek üzere uzay istasyonundan ayrılması bekleniyor.
Crew 8'in Ağustos ayı sonuna kadar uzay istasyonunda kalması ve yörünge platformunun mikro yerçekimi ortamında toplu olarak yaklaşık 250 deney gerçekleştirmesi bekleniyor.
Yaklaşık bir futbol sahası uzunluğunda ve uzaydaki en büyük insan yapımı nesne olan Uluslararası Uzay İstasyonu, Kanada, Japonya ve 11 Avrupa ülkesini kapsayan ABD-Rusya liderliğindeki bir konsorsiyum tarafından sürekli olarak işletiliyor.
Uzay istasyonu, Sovyetler Birliği'nin çöküşü ve 1950'lerde ve 1960’larda, ABD-Sovyet uzay yarışına yol açan Soğuk Savaş rekabetinin sona ermesinin ardından Washington ile Moskova arasındaki ilişkileri geliştirmek için tasarlanmış çok uluslu bir girişim olarak tasarlandı.
NASA, uzay istasyonunu en az altı yıl daha çalışır durumda tutmaya kararlı olduğunu belirtiyor.