Türkiye nefesini tutmuş Anayasa değişikliği görüşmelerinin sonucunu bekliyor. Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisi işbirliği Meclis’teki ilk tur görüşmelerinde sonuç aldı.
Anayasa değişikliklerinde mutabakat sağlayan iki parti, ikinci tur görüşmelerinin ilk sekiz maddesinde de ihtiyaç duyulan 330 oyun üstünde kalmayı başardı.
Türkiye Büyük Meclisi’ndeki mevcut durumda AKP’nin 317, MHP’nin ise 39 sandalyesi bulunuyor.
Daha önce MHP’den ihraç edilen Ümit Özdağ ile birlikte beş milletvekili daha Anayasa değişikliklerine hayır vereceklerini açıklamışlardı.
MHP’li Halaçoğlu: “MHP’li vekiller özgür iradeleriyle oy kullanmıyor”
İsmail Ok, Nuri Okutan, Kadir Koçdemir, Atila Kaya ile aynı tercihte bulunan MHP Kayseri milletvekili Yusuf Halaçoğlu kendileri dışında kalan 31 Milliyetçi Hareket Partisi milletvekilinin yetkili üç milletvekiline pusulaları göstererek oy kullandıklarını iddia etti.
Milletvekillerinin özgür iradeleriyle oy kullanmadıklarını belirten Halaçoğlu, kendisinin istifa etmek istediğini ancak genel başkan Devlet Bahçeli’nin buna gerek olmadığını kendisine söylediğini ifade etti.
Eski Ülkü Ocakları Başkanları: “Türkiye, 3. Dünya ülkelerinin bile tartıştığı bir rejim dayatmasıyla karşı karşıya”
MHP Genel Merkezi’nin verdiği kararın MHP tabanında rahatsızlık yarattığı uzun zamandır söyleniyordu. Bugün yayınlanan bir bildiri de bu kanıyı güçlendiriyor.
12 Eylül’den sonra Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı görevinde bulunan 10 ismin imzasıyla yayınlanan bildiride anayasa değişikliklerinin “tek adam” rejiminin demokrasi kaldıracağı iddiasıyla anayasa değişiklerine “hayır” dendi.
Bildiride, “Fiili durumun hukukileştirilmesi ve Devletin bekasına yönelik tehdidin bertaraf edilmesi bahaneleriyle dayatılmak istenen ‘Partili Cumhurbaşkanlığı’nın akıl ve vicdan tarafından kabul edilmesi mümkün değildir. Çünkü fiili durumun hukukun yerine ikame edilmesine akıl da vicdan da isyan eder. Türkiye Cumhuriyeti, kurulduğu dönemde, dünyanın mazlum milletlerine emsal olan ve dünyadaki bağımsızlık hareketlerini cesaretlendiren bir devlet iken, şu anda üçüncü dünya ülkelerinin bile tartıştığı bir rejim dayatmasıyla karşı karşıyadır” dendi.
Bir süredir Ülkücü hareketin dışında kalan Alaattin Aldemir dışında Müsavat Dervişoğlu (1987-1989) Servet Avcı (1990-1991), İrfan Özcan (1991), Suat Başaran (1991-1992),Ulvi Batu (1996) Azmi Karamahmutoğlu (1996-1997), Hakan Ünser (1997) Atila Kaya (1997-2003) Alişan Satılmış (2003-2005) , Harun Öztürk (2005-2012) imzalarıyla yayınlanan bildiride özellikle MHP milletvekillerine çağrıda bulunuldu:
“Milliyetçiliği ayaklar altına almakla övünenlerin, kendi ideolojileri ve çıkarları doğrultusunda yeni bir rejim inşa etmelerine "evet" demeyeceğiz. Mevcut anayasa değişikliğine tarihi, siyasi ve ahlaki gerekçelerle “hayır” diyerek, irade birliğimizi ve kararlılığımızı göstermek gayesiyle bu çağrıyı yapıyoruz.
Müsavat Dervişoğlu: “MHP tabanının en az %90’ı referandumda hayır der”
Bildiride imzası olan Ülkü Ocakları eski başkanlarından Müsavat Dervişoğlu Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada böyle bir Anayasa değişikliğinin MHP tabanında en fazla %10 karşılık bulabileceğini söyledi.
Dervişoğlu, “Şu anda MHP liderlik makamı tek adamlık getirmesi hiç şüphesiz başkanlıkla ilgili anayasa değişikliğinde ülkücü geleneklere uygun hareket etmediğini ve tabanın beklentisini karşılamadığını gördüğümüz için bu bildiriyi kaleme aldık. Bu değişiklik çağın şartlarına uygun değil. Denetimden yoksundur. Sayın genel başkanın kendini parçaladığı önerge teklifi şayet referanduma giderse ülkücü tabandan geri teper. MHP tabanının en az %90’ı buna evet demez” dedi.
Dervişoğlu: “Referandum yapılacak olursa hayır kampanyası yapacağız”
Dervişoğlu, “tasarının referanduma gitmesi MHP’de 1990’ların başında Yazıcıoğlu ekibinin ayrılması ya da 1997 seçimleri sonrası Aydınlık Türkiye Partisi kurulması gibi bir ayrılığı gündeme getirir mi?” şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:
“MHP içinde 1 Kasım seçimlerinden itibaren kongre talebi var. 543 imzayla müracaatta bulunduk. Ancak genel başkan Siyasi Partiler Kanunu amir hükmüne rağmen mahkemeyi işaret etti. Yargıtay kararıyla bir kongre gerçekleştirdik. Kongrenin sonucuna bir delegenin talebiyle tedbir konuldu. Bu mahkeme 23 Mart’ta görülecek. MHP takvime sıkıştırılırken Türkiye rejim değişikliğine mahkum edilmek isteniyor. Son oylama 330 çıkar mı? Olur da 330 çıkarsa siyasetin merkezini boşaltacak. Bu da bir ikameyi mecbur kılacak. Doğa boşluğu sevmez. Olağanüstü dönemler, olağanüstü siyasi sonuçlar çıkarır.”
Anayasa değişikliğinin tek adam rejimi, tek adam rejiminin de diktatörlük getireceğini öne süren Müsavat Dervişoğlu, bildiride imzası olan Ülkü Ocakları genel başkanlarının referandum yapılması halinde buna izin vermemek için hayır kampanyası yapacağı yürüteceğini açıkladı.