Eski İlaçlar Dönüştürülüyor

1967 yılında çekilen bu fotoğraf thalidomide adlı ilacın bebekler üzerindeki korkunç yan etkisini gösteriyor. Uzmanlar aynı ilacın şimdilerde kan kanseri tedavisinde başarı ile kullanılabildiğini belirtiyor.

Eski ilaçların yeniden kullanılır hale getirilmesi için çalışmalar yapılmasının en büyük nedeni, yeni ilaç üretme maliyetinin çok yüksek olması
Eski İlaçlar Hastalıklarla Mücadelede Yeniden Tasarlanacak

Uzmanlar yeni ilaç geliştirmek için çalışırken, artık reçete ile nadiren verilen ya da unutulmuş ilaçların birçoğu farklı amaçlar için tekrar kullanılmaya başlıyor.
Şimdiye kadar belli bir alanda yarar sağlayan herhangi bir ilacın, başka hastalıkların tedavisinde de etkili olabileceğini tamamıyla bir raslantı sonucu keşfettiğini açıklayan biyoteknoloji firması Biovistan’nın kurucusu ve başkanı Aris Persidis, amaçlarının bu keşfi sistematik bir şekilde yapmak olduklarını söylüyor.

İlaçların Yeniden Kullanımında Maliyet Önemli Neden
Yeni bir ilaç üretiminin 10 yılı bulabileceğini ve maliyetin bir milyar dolara ulaşabileceğini vurgulayan Persidis, firması Biovista’nın bu nedenle kullanılması zararlı olmayan ve piyasadan kaldırılmış eski ilaçlar için yeni tedavi alanları bulmak için çalıştığını söylüyor. Bu yeni uygulamaya ilacın yeniden tasarlanması adı veriliyor.

Persidis, araştırmacıların herhangi bir hastalığın tedavisinde kullanılan ilacın başka hastalıklara karşı da işe yarayıp yaramadığını araştırmak amacıyla doksan bin ilaçtan oluşan ve yirmi dokuz bin klinik sonucu olan kapsamlı veri tabanları kullandıklarını belirtiyor.

Biovista, daha önce depresyon için kullanılan bir ilacın merkezi sinir sistemi rahatsızlığına iyi geldiğini tespit etmiş. Verileri kullanarak eski ilaçlar için yeni tedavi alanları bulmaya devam eden şirket, sara hastalığı, melanoma olarak bilinen ölümcül bir cilt kanseri ve tiroid kanseri için de benzer çalışmalar yürütüyor.

Bebeklerin Özürlü Doğmasına Neden Olan İlacın Yeni Amacı

1962 yılında kullanımı yasaklanmadan önce hamile kadınlara, hamileliklerinin başlangıç dönemlerinde mide bulantılarına karşı verilen thalidomide adlı ilaç, ana karnındaki bebekler üzerinde korkunç yan etkilere yol açmıştı. Kayıtlara göre ilaç, dünya çapında yirmi binin üzerinde bebeğin fok balığı yüzgecini andıran kısa kollarla doğmasına neden olmuştu.

Araştırmacılar 1990’lı yıllarda, aynı ilacın ender rastlanan myeloma adlı bir tür kan kanserine karşı mücadelede etkili olduğunu keşfetmişler fakat daha sonra bu etkinin geçici olduğunu öğrenmişlerdi.

New York’taki Dana-Farber Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ndeki uzmanlar, thalidomide’ın myeloma hücrelerini özürlü doğumdan daha farklı bir şekilde yok ettiğini belirledi. İlacın kansere karşı neden etki göstermediğini de keşfeden uzmanlar, bunun kansere karşı mücadelede faydalı olacağını belirtiyor. Bu şekilde, yeniden keşfedilmeyi bekleyen onbinlerce ilaç olduğunu belirten uzmanlar, hastalıklara beklenmedik yerlerden yeni çareler bulma olasılığının da arttığını söylüyor.