Amerika’nın eski başkanlarından George W. Bush, Beyaz Saray’dan 2009’da ayrıldı, sonrasında da siyaset ve diplomasiden uzak durdu. Bush, dikkatini savaş gazilerine vermeyi tercih etti. Eski başkan, paleti ve fırçalarıyla, gazilerin portrelerini yapıyor ve onlar için yardım topluyor.
Johnnie Yellock, Amerikan Hava Kuvvetleri’ne katıldığı ve muharebe kontrol timinde görev aldığı zaman, tehlikeye atıldığını biliyordu: “Savaş zamanında gönüllü olduk. Neyle karşı karşıya olduğumuzu biliyorduk. Ülkem için ölmeye hazırdım.”
Ölmeye hazırdı ama savaş, Johnnie Yellock’u farklı şekilde sınayacaktı.
2011’de Afganistan’ın doğusunda görevliyken, içinde bulunduğu araç, el yapımı patlayıcıların hedefi oldu.
Johnnie Yellock, “Savaş meydanında keşif yaparken kendimi tamamen savunmasız şekilde sedyede buldum” şeklinde konuşuyor.
Yellock saldırıda iki bacağından da ciddi şekilde yaralandı ve askeri hayatını sona erdirdi.
Reagan Yellock, “Johnnie’ye olanlar tüm ailemizi çılgına çevirdi. Hepimiz için çok travmatik bir deneyim,” şeklinde konuşuyor.
Johnnie Yellock, “Aktif görevde bir askerken, ordudan zorunlu emekli olmak, fazlasıyla üzücü bir süreç” diyor.
Yellock bu süreçte, bacaklarını kurtarmak için 30 defa bıçak altına yattı. Yolculuğunun sonunda, kendini George W. Bush’un Dallas’taki Başkanlık Müzesi’nde buldu. Üstelik ziyaretçi olarak da değil: “Eşsiz bir e-posta aldım. Eski başkumandanımızın zamanının önemli bir bölümünü, benim gibi yaralı savaşçıları resmetmeye ayırdığını öğrendim.”
Bush, Amerika’nın Sesi radyosuna konuk oldu ve Yellock gibi 97 gaziden ilham alarak bir yıl boyunca yaptığı portreleri anlattı. Bu tablolar sergilenmek dışında bir kitapta da toplandı. Kitabın adı: Cesaretin Portreleri: Bir Başkumandanın Amerikan Savaşçılarına Övgüsü.
Bush, ABD ordusunun komutanı olarak çatışmaya yolladığı askerleri onurlandırmak için bugün fırçasını kullanıyor.
Bush, “Bana olan herşeyin sorumlusu sensin” diyen bir gaziye nadiren rastlıyorum. Gönüllülük esası var ve o dönemde ülkeyi savunacağımızı açıkça söylemiştim. Risklerin ne olduğunu biliyorlardı. Bunları söylüyorlar çünkü yaptıkları fedakarlıkları anladığımı görmek istiyorlar,” şeklinde konuşuyor.
Johnnie Yellock, “Gittiğimiz ve yaptığımız şeyler için pişmanlık duymuyoruz. İmkanımız olsa yine yapardık” diyor.
Eski Başkan Bush, “Bu portreleri yaparken, şikayet eden ya de kendine acımak yerine, “Gerekirse yine yaparım” diyen askerlerin ne büyük kahramanlar olduğunu düşünüyorum” diyor.
Cesaretin Portreleri kitabının geliri George W. Bush Enstitüsü Askeri Hizmet Girişimi için kullanılacak. Proje, askerlerin sivil hayata geçişine ve fiziksel, ruhsal tedavilerine yardımcı oluyor.
Yellock birçok askeri madalyayla birlikte hem Bronz Yıldız hem de Mor Kalp nişanı almış. Ama kendisine savaş kahramanı denmesini istemiyor: “Esas kahramanlar evlerine dönemeyenler.”
Yellock, kahramanlarım dediği 4 askerin adının kazılı olduğu bilekliği hiç çıkarmıyor. Bu bileklik, bugün de süren savaş için feda edilenleri de simgeleyen bir anı.”