8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde dünyada ve Türkiye’de kadınlar hala ekonomik, siyasi ve toplumsal alanlarda erkeklerle eşit koşullara sahip değil. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı ve kuruluşun Avrupa ile Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Ayşe Cihan Sultanoğlu da, “Son 10 yılda gelişmeler kaydedildi, ama ekonomik ve politik alanda hala kadınlar çok geride ve hala ayırımcılık görüyoruz,” diyor.
Türkiye’de kadınların durumuna dikkat çeken Sultanoğlu, “Özellikle Türkiye’de kadınlar daha çok evde çalışıyor, dışarıda çalıştıklarında ise erkeklerden daha az para kazanıyorlar. En önemli sorun kadınların iş piyasasına katılımı. BM verilerine baktığımızda Türkiye Toplumsal Gelişim Endeksi’nde 155 ülke arasında 71. sırada. OECD arasında ise Türkiye kadınların iş piyasasına katılması açısında %30 oranla en alt sıralarda. Yine aynı şekilde okuma-yazma bilmeyen kadınların sayısı, erkeklere oranla beş kat fazla,” diyor.
Ekonominin yanı sıra politik hayata katılımın önemine de değinen Sultanoğlu, halen TBMM’de %15 oranında kadın üye bulunduğunu, dünya ortalamasının %22 olduğunu asıl hedef rakamın ise %30 olduğunu vurguluyor.
Sultanoğlu, şiddete maruz kalanların oranının da %39 civarında olduğunu belirtiyor ve çok az kısmının şikayetlerini dile getirebildiğine işaret ediyor. BM yetkilisine göre bu konuda atılacak en önemli adımlardan biri çok iyi eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları yürütmek ve yasaların uygulanma koşullarını güçlendirmek. “Türkiye’de kadın polis oranı %5,5 bu çok düşük bir rakam. Oysa kadınların daha rahat konuşabilmesi için daha rahat ortamların yaratılması gerekiyor,” diyerek bunun şiddete karşı mücadelede atılacak adımlardan biri olarak sıralıyor.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkan Yardımcısı ve kuruluşun Avrupa ile Bağımsız Devletler Topluluğu Bölge Direktörü Ayşe Cihan Sultanoğlu ile söyleşinin tamamını yukarıdaki “player’a basarak izleyebilirsiniz.