Esat: ‘Mülteci Krizi Batı’nın Suçu’

Beşar Esat

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat, ülkesinde savaştan kaçan ve Avrupa’ya sığınan mülteciler için Batı ülkelerini suçladı. Esat, Suriye krizinin en başından beri Batı’nın “terörizmi” desteklediğini söyledi.

Suriye’deki çatışmalar, 2011 yılının Mart ayında barışçıl protestolarla başlamış, sert müdahaleyle bastırılan eylemler pek çok grubun dahil olduğu bir iç savaşa dönüşmüştü. İç savaş nedeniyle Suriyeliler’in yarısı ülkelerini terk etti.

Beşar Esat, Rus medyasına verdiği demeçte kendi hükümetinin insanların Suriye’den kaçma nedeni olduğu ve ayaklanmaların barışçıl başladığı görüşlerini yalanladı. Bunun, Batı hükümetlerinin propagandalarının bir parçası olduğunu söyleyen Esat, Batı’nın mültecilerin zor durumunu anladığına inanmasına rağmen onları tehlikeye attığını savundu.

“Onlar bu propagandayı sürdürdükleri müddetçe daha fazla mülteci akınına maruz kalacaklar” diyen Esat şöyle devam etti: “Esas mesele Avrupa’nın bu insanları kabul etmemesi ya da mülteci olarak görmemesi değil, bunun nedeniyle ilgilenmemesi. Eğer mülteci krizinden dolayı endişeliyseniz, teröristleri desteklemeyi bırakın.”

Esat kendi rejimine karşı olan herkesi “terörist” diye niteliyor. Amerika ve bazı Avrupa ülkeleri ılımlı muhalefet olarak tanımlanan gruplara askeri teçhizat ve eğitim vermişti.

Suriye’deki çatışmalar, Suriye’nin kuzey ve doğu bölgelerini kontrol altına alan ve Rakka’yı başkent ilan eden IŞİD’ın ortaya çıkmasıyla daha da karışık hale geldi. IŞİD ile mücadele, Amerika önderliğinde militanlara yönelik hava saldırısı da gerçekleştiren IŞİD karşıtı koalisyon ile Suriye rejiminin birleştiği tek konu.

Ancak hem Suriye hem de Amerika, IŞİD karşıtı mücadelede iş birliğine girmeyeceklerini söyledi. Bir noktada Irak ile arabuluculuk yapması için dolaylı bir temas olsa da, Esat artık bunun da olmadığını söyledi.

Esat, “Onlar için Suriye ordusu ile işbirliği içinde olmak belki bizim IŞİD’le savaşta ne kadar etkili olduğumuzu tanımaları anlamına gelecek olabilir. Ne yazık ki bu Amerika’nın bilinçli olarak görmezden gelmek istediği bir nokta” dedi.

Esat Amerika önderliğinde gerçekleşen ve sayısı 2 bin 500’ü geçen hava saldırılarını yinelerken IŞİD’in Suriye topraklarındaki kontrolünü arttırmaya devam ettiğini söyledi.

Esat, “Gerçek şu ki koalisyon operasyonlarına başlamasına rağmen, IŞİD genişlemesini sürdürüyor. Hiçbir şey yapamıyorlar. Koalisyon, sahadaki durumu değiştiremiyor,” dedi.

Esat siyasi bir çözümün sadece, kendisine karşı savaşanların, hükümetin, siyasi grupların terörizm karşısında bir araya gelmesiyle olacağını söyledi.

Esat şunları söyledi: “Bir fikir birliğine varabiliriz ancak Suriye’deki terörü yenemezsek hiçbir şey uygulayamayız. Bizim sadece IŞİD’i değil, terörü yenmemiz gerek.”

Esat ayrıca liderlerin seçiminin Amerika, BM Güvenlik Konseyi ya da Cenevre Konferansı değil, Suriyelilere bağlı olduğunu söyledi.

Başkan Barack Obama dahil Amerikalı yetkililer,2012 Cenevre Bildirisi ve 2014’te başarısızlıkla sonuçlanan, krizin çözümü için siyasi bir geçiş çağrısı yapılan iki barış görüşmesi arasında Esat’ın çekilmesi gerektiğini açıklamışlardı.

Esat, “Eğer halk başkanlarının kalmasını istiyorsa, başkanları kalır. Aksi bir durumda, başkan hızla yerinden çekilmelidir,” dedi.

Suriye’deki çatışmalar tahminen 240 bin kişinin hayatını kaybetmesine ve 4 milyona yakın kişinin komşu ve diğer ülkelere kaçmasına neden olmuştu. Suriye içinde, BM’nin raporuna göre 7.6 milyon kişi yerlerinden olmuş durumda. Bu yıl milyarlarca dolar insani yardım yapılsa da, Suriye’deki krizden etkilenenlere yardım çabaları hala yeterli miktarda toplanabilmiş değil.