ABD ordusundan bir sözcü, Ermenistan ve Amerika'nın ortak askeri tatbikatının bugün başladığını bildirdi. Tatbikat, Ermenistan'ın komşusu Azerbaycan'la ilişkilerinde gerginliklerin tırmandığı döneme denk geliyor.
10 gün sürecek olan “Kartal Ortağı” (“Eagle Partner”) adlı askeri tatbikata 85 Amerikan ve 175 Ermenistan askeri katılıyor. Ermenistan askerlerini uluslararası barış gücü misyonlarına katılmaya hazırlamayı amaçlayan tatbikat, Ermenistan'ın başkenti Erivan yakınlarındaki iki tatbikat alanında yapılıyor.
Amerika, 20 Eylül'e kadar sürecek tatbikatın Zar ve Armavir Tatbikat Bölgeleri'nde yapılacağını bildirmişti.
Ermenistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Tatbikatın amacı, uluslararası barış gücü misyonlarına katılan birliğin müşterek çalışma becerilerinin seviyesini arttırmak, kontrol ve taktiksel iletişimde en iyi uygulamalarda değişim yapmak” ifadeleri kullanıldı.
Tatbikat küçük çaplı olsa da Ermenistan'da askeri üssü bulunan ve kendini bölgenin ana güvenlik garantörü olarak kabul eden Rusya'yı tedirgin etti.
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, bu açıklama üzerine, “Tatbikat haberi elbette kaygıyı arttırdı, özellikle de bugünün şartlarını düşünürsek” ifadesini kullanmıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise katıldığı G20 zirvesi sırasında tatbikata ilişkin yaptığı açıklamada, “Ermenistan'ın bu kararını üzüntüyle karşılıyoruz” demişti.
Ermenistan ve komşusu Azerbaycan, Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana 30 yıl içinde iki savaş yaptı. Son bir hafta içinde iki ülke de birbirini sınır yakınında asker sayısını arttırmakla suçladı.
Ermenistan, geleneksel müttefiki olan Rusya'yla gerginliklerin tırmandığı dönemde Amerika'yla ortak askeri tatbikat yapacağını geçen hafta Çarşamba günü açıklamıştı.
ABD ordusundan sözcü Albay Martin O'Donnell, tatbikatın “iki ülkenin askerlerinin taktiksel seviyede yeni bir ilişki kurması ve barış gücü operasyonları için ortak çalışma ve işbirlikteliği arttırması için önemli bir fırsat” olduğunu dile getirmişti.
Tatbikata ABD tarafından Kansas Ulusal Muhafız Birliği’nden ve 101'inci Hava İndirme Tümeni'nden askerler katılıyor. Kansas Ulusal Muhafız birliklerinin 2003 yılından beri Ermenistan'la ortaklığı bulunuyor.
Denize kıyısı olmayan Ermenistan'ın Rusya'yla yakın askeri bağları bulunuyor. Rusya'ya ait bir askeri üsse de evsahipliği yapan Ermenistan ayrıca Moskova'nın başını çektiği Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün de katılımcılarından.
Ancak Ermenistan, 2020 yılında Azerbaycan'la çıkan savaştan bu yana Rusya'yla hayalkırıklığı yaşıyor. Savaşı sona erdiren ateşkes anlaşması, Ermenistan'dan Azerbaycan içinde nüfusunun çoğunluğu Ermeni olan Dağlık Karabağ'a uzanan Laçin Koridoru'nun açık kalması için bir Rus barış gücünü görevlendirmişti.
Ancak Azerbaycan, Aralık ayı sonundan bu yana Laçin Koridoru'ndan geçişleri engelliyor. Ermenistan ise Rus barış gücünün koridorun açılması için hiçbir girişimde bulunmadığını kaydediyor. Laçin Koridoru'ndan geçişlerin engellenmesi, Dağlık Karabağ'da ciddi gıda sıkıntılarına yol açıyor.
Ermenistan bu yıl ise Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün tatbikatlarının topraklarında yapılmasını reddetti ve Belarus'ta yapılan tatbikatlara asker göndermedi.
Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, geçen hafta İtalyan La Repubblica gazetesine verdiği söyleşide, Ermenistan'ın güvenlik garantörü olarak sadece Rusya'ya bağlı olmasının stratejik bir hata olduğunu dile getirmişti
Paşinyan, Ukrayna savaşı nedeniyle dikkati dağılan Moskova'nın sözlerini yerine getiremediğini ve Güney Kafkaslar'daki rölünü azalttığını kaydetmişti.