Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıyı Genel Kurul’un oyuna sunabileceği bildiriliyor. Washington’da Türkiye’nin siyasi çıkarlarını savunan gruplar ve Türk-Amerikan dernekleri tasarı aleyhindeki kampanyalarına hız verdi.
Kongre kaynakları oylamanın bugün veya yarın yapılabileceğini bildirmişti, ancak tasarı gündeme alınmadan oturumlara ara verildi. Temsilciler Meclisi Genel Kurulu Salı günü yeniden toplanacak.
Amerikan yönetimi tasarıya karşı olduklarını yineledi.
252 sayılı Ermeni soykırımı tasarısı 4 Mart günü Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nda 22’ye karşı 23 oyla kıl payı onaylanmıştı. Tasarının Temsilciler Meclisi Genel Kurulu tarafından onaylanmasının Türk-Amerikan ilişkilerine vereceği zarar düşünülerek Amerikan yönetiminin baskısı sonucu tasarının oya sunulması şu ana kadar engellenmişti.
Bağlayıcı niteliği olmayan tasarıda, “Amerikan dış politikasının Ermeni soykırımına ilişkin duyarlılığı yansıtması” isteniyor.
Ermeni tasarısının en büyük destekçilerinden biri olan Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Genel Kurul’da gereken desteği bulduğu takdirde tasarıyı oya sunacağını söylemişti. Tasarının yeterli desteği bulup bulmadığı bilinmiyor, ancak bu yasama döneminin sonunda Meclis Başkanlığı’nı bırakmak durumunda kalan Pelosi’nin “son bir hamle” olarak tasarıyı oya sunabileceği düşünülüyor. Amerika’da yaşayan Ermeni diasporası tasarının onaylanması için Kongre üyelerine yoğun baskı yapıyor. Ermeni asıllı Amerikalılar, davalarına sempati duyan Meclis Başkanı’nın görevi bırakmadan bu tasarsının onaylanması çağrısında bulunuyor.
Ocak ayında başlayacak yeni yasama döneminde Meclis Başkanlığı’na Cumhuriyetçi Partili Ohio Milletvekili John Boehner geçecek.
Amerikan Yönetimi Tasarıya Karşı
Amerikan yönetimi tasarının onaylanmasına karşı çıkıyor. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü PJ Crowley, gazetecilerin soruları üzerine şöyle konuştu: "252 sayılı tasarının farkındayız. Bu tasarıya güçlü bir şekilde karşı çıkıyoruz. Türkiye'yle Ermenistan'ın ortak geçmişlerine eğilmelerinin en iyi yolunun ilişkilerin normalleştirilmesinden geçtiğini düşünüyoruz."
Obama yönetimi yetkililerinin Temsilciler Meclisi başkanlığıyla irtibata geçip geçmediği bilinmiyor. Ancak Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la bir telefon görüşmesi yaptığı bildirildi.
Kongre üyeleri tarafından hazırlanan bu tür tasarıların yaptırım gücü yok; Başkan’ın imzasına sunulmuyor ve bağlayıcı nitelik taşımıyor. Bu tür tasarılar, Kongre üyelerinin görüş veya beklentilerini belirtmiş oluyor. Bağlayıcı olmamasına rağmen tasarının Amerika gibi nüfuzlu bir ülkenin meclisinde kabul edilmesi halinde Ermeni iddialarını destekleyenler güç kazanmış olacak.
Amerika’da 1,4 milyon Ermeni asıllı seçmenin yaşadığı tahmin ediliyor. Tasarıyı sunan Demokrat Partili California milletvekili Adam Schiff’in seçim bölgesinde 80 bin Ermeni asıllı seçmen var.
Ermeni Tasarısı Oya Sunulabilir
Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ermeni soykırımı iddialarına ilişkin tasarıyı Genel Kurul’un oyuna sunacağı bildiriliyor