Erik ve Lyle Menendez kardeşler özgürlüğe bir adım daha yaklaşsa da süreç uzayabilir

  • Associated Press

Los Angeles Bölge Savcısı, anne ve babalarını öldürmek suçundan 1996'da şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Lyle ve Erik Menendez'in cezalarının yenilenmesi için şartlı tahliye edilmelerini önerdi.

Los Angeles Bölge Savcısı, anne ve babalarını öldürmekten suçlu bulunan ve 1996'da şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Lyle ve Erik Menendez kardeşlerin cezalarının iptal edilmesini ve cezalarının yenilenmesi için hemen şartlı tahliye edilmelerini önerdi. Ancak Menendez kardeşlerin hapisten çıkmalarının önünde hala uzun bir yol var.

Ailelerinin Beverly Hills'teki malikanesinde 1989 yılında anne ve babalarını öldürmekten hüküm giyen kardeşlerin, Los Angeles Bölge Savcısı George Gascón'un Perşembe günü yaptığı öneriyi bir yargıcın kabul etmesi ve ardından şartlı tahliye kurulunun tahliyeleri onaylaması gerekiyor. Son durak ise kurulun kararını kabul ya da reddecebilecek olan California Valisi Gavin Newsom'ın masası olacak.

Bu belirsiz süreç muhtemelen aylarca sürecek.

O dönemde 21 yaşında olan Lyle Menendez ve 18 yaşında olan Erik Menendez, eğlence sektöründe yönetici olan babaları Jose Menendez ve anneleri Kitty Menendez'i vurarak öldürdüklerini itiraf etmişti. Kardeşler, babaları Jose Menendez'in Erik Menendez'e yıllarca cinsel tacizde bulunduğunun ortaya çıkmasını engellemek için anne ve babalarının kendilerini öldüreceğinden korktuklarını söylemişti.

Menendez kardeşlerin hapisten çıkmalarının önündeki yol hala uzun.

O dönemde savcılar, Erik Menendez'in babasının cinsel tacizine uğradığına dair hiçbir kanıt olmadığını iddia ediyordu. Kardeşlerin ilk davasında jüri, kardeşlerin suçlu ya da suçsuz olduğuna ilişkin oybirliğiyle karara varamamıştı. İkinci davadaysa savcılar cinsel tacizle ilgili kanıtların çoğunun dava dosyasından çıkarılmasının ardından jürinin mahkumiyet kararı vermesini garantilemişti. Los Angeles Bölge Savcılığı o zaman da kardeşlerin ailelerinin milyonlarca dolarlık mirasının peşinde olduklarını iddia etmişti.

Şimdi ise savcı ve Menendez kardeşlerin akrabaları, cinsel istismar vakalarında travmanın oynadığı rolün günümüzde tüm dünyada daha iyi anlaşıldığını söylüyor.

Muhalifleri, Los Angeles Bölge Savcısı'nı siyasi oyun oynamakla suçluyor

Bu arada Gascón, Menendez kardeşlerin cezasının yenilenmesi tavsiyesiyle ilgili tartışmalarla karşı karşıya. 5 Kasım genel seçimlerinde Los Angeles Bölge Savcılığı'na seçilmek için karşı karşıya olduğu rakibi ve Gascón'un kendi ekibindeki savcılarından bazıları, davadaki son gelişmeyi siyasi güdümlü olarak niteledi. Bu kişiler, cezanın yenilenmesi talebinin, Menendez kardeşlerle ilgili Netflix'te yayınlanan yeni belgeselin ve dizinin bir sonucu olduğunu söylüyor.

Los Angeles Bölge Savcı Yardımcıları Birliği Başkanı Michele Hanisee, Gascón'un adını manşetlere çıkarmak için “fırsatçılık” kolladığını söyledi.

Michele Hanisee, yaptığı açıklamada, “Gascón, savcı olarak geçirdiği felaket görev süresi boyunca, suç mağdurlarının hakları yerine sürekli olarak ünlülerin davalarına öncelik verdi ve adaleti sağlamaktan çok gündemde olmaya daha fazla ilgi gösterdi” dedi.

Menendez ailesinin tüm üyeleri yeniden yargılamayı desteklemiyor. Kitty Menendez'in 90 yaşındaki erkek kardeşi Milton Andersen'in avukatları, kardeşlerin ilk cezalarının devam etmesi için yasal bir bildiri sundu.

Ancak Los Angeles Bölge Savcısı George Gascón, nihai kararını Perşembe günkü basın toplantısından sadece bir saat önce verdiğini ve bunun siyasetten bağımsız olduğunu söyledi.

Hem Gascón hem de avukatları, 1996'daki mahkumiyetlerinden bu yana Menendez kardeşlerin örnek mahkumlar olduklarını ve kendilerini rehabilitasyon ve kefarete adadıklarını söylüyor.

Gascón, basın toplantısında, “Yasalar çerçevesinde yeniden cezalandırmanın uygun olduğuna inandığım bir yere geldim” dedi.

Bundan sonra ne olacak?

Gascón'un ofisi Perşembe günü, şu anda 54 ve 56 yaşında olan Erik ve Lyle Menendez'in 50 yıldan müebbete kadar yeni bir ceza almasını öneren evrakları sundu. Kardeşler, suçları işlediklerinde 26 yaşından küçük oldukları için derhal şartlı tahliye edilmeye hak kazanacak.

Savcı Gascón, “Onların topluma olan borçlarını ödediklerine inanıyorum” dedi.

Kardeşler, önümüzdeki bir ay içinde hakim karşısına çıkabilir. Yargıç cezalarının yenilenmesini kabul ederse California eyalet şartlı tahliye kurulu, kardeşlerin serbest kalıp kalmayacaklarını belirlemek için kendi oturumunu yapacak. Kurul şartlı tahliyeyi tavsiye ederse California Valisi Gavin Newsom'ın dosyayı incelemek için 150 günü olacak. Vali Newsom şartlı tahliyeye yeşil ışık yakabilir ya da kurulu geçersiz kılıp tahliyelerini reddedebilir.

Los Angeles'taki Loyola Hukuk Fakültesi'nden ceza hukuku profesörü Laurie Levenson, Savcı George Gascón'un Menendez kardeşleri serbest bırakma hedefine savcılık dairesi içinden gelen muhalefet nedeniyle yargıcın muhtemelen yeniden cezalandırma önerisini “otomatikman onaylamayacağı” konusunda uyardı.

Los Angeles Bölge Savcısı, anne ve babalarını öldürmekten suçlu bulunan ve 1996'da şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Menendez kardeşlerin cezalarının iptal edilmesini ve cezalarının yenilenmesi için hemen şartlı tahliye edilmelerini önerdi.

“Bu durum yargıcı gerçekten çok zor duruma sokuyor” diyen Profesör Levenson, yakın zamana kadar Bölge Savcısı'nın, davaya dahil olan diğer savcılarla aynı fikirde olmadığı herhangi bir davaya tanık olmadığını belirtti. Levenson, sonuçta Gascón'un karar için “en güvenli yolu” seçtiğini ve kararı mahkeme ve şartlı tahliye kuruluna bıraktığını söyledi.

Menendez'lerin avukatlarından Mark Geragos, kardeşlerin Şükran Günü'ne (28 Kasım) kadar serbest bırakılabileceklerini umduğunu söyledi. Profesör Levenson bu tarihi “fazlasıyla iyimser” olarak niteledi.

Akrabalarının çoğu, Menendez kardeşlerin serbest bırakılması çağrısına katılıyor

Akrabalarıysa Menendez kardeşlerin serbest bırakılmaları çağrısı yapıyor. Bazı akrabalarına göre kardeşler, cinsel istismarın etkilerinin daha fazla anlaşıldığı günümüz dünyasında yargılansaydı birinci derece cinayetten mahkum olmazdı ve şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapis cezasına çarptırılmazdı.

Jose Menendez'in yeğeni Anamaria Baralt, bölge savcısının “cesur ve gerekli” kararının “Lyle ve Erik'in nihayet geçmişlerindeki travmadan kurtulmaya başlayabilecekleri” anlamına geldiğini söyledi.

Ancak Menendez ailesinin tüm üyeleri yeniden yargılamayı desteklemiyor. Kitty Menendez'in 90 yaşındaki erkek kardeşi Milton Andersen'in avukatları, kardeşlerin ilk cezalarının devam etmesi için yasal bir bildiri sundu.

Andersen'in avukatları Perşembe günü yaptıkları açıklamada, “Anneleri Kitty'yi öldürdüklerinden emin olmak için silahlarını bir kez daha doldurup ateş ettiler. Kanıtlar son derece açık: jürinin kararı adil ve ceza bu iğrenç suça uygun” dedi.

5 Kasım seçimlerinde Los Angeles Bölge Savcısı Gascón'a karşı yarışacak olan rakibi, Menendez vakasıyla ilgili ne düşünüyor?

Los Angeles bölge savcısı Gascón, eski federal savcı Nathan Hochman'a karşı zor geçen bir yeniden seçim mücadelesinin ortasında. Hochman, son zamanlardaki yüksek profilli cinayetler ve suç oranındaki yükselişten, Gascón'un ilerici reform politikalarını sorumlu tutuyor.

Gascón Perşembe günü yaptığı açıklamada, savcılık ofisinin, aralarında cinayet suçundan cezaevinde bulunanların da olduğu 300 kadar suçlu için yeniden ceza verilmesini tavsiye ettiğini söyledi.

Hochman, Gascón'un seçimlere iki haftadan az bir süre kala yaptığı açıklamanın zamanlamasını sorguladı ve bunu “umutsuz bir siyasi hamle” olarak nitelendirdi.

Gizli kayıtlara ve ilgili tanıklara erişimi olmadan dava hakkında kendi fikrini oluşturamayacağını söyleyen Hochman, “Başsavcı olursam ve o sırada dava hala devam ediyorsa, her davayı inceleme tarzımla tutarlı bir değerlendirme yapacağım” dedi.

Davaya olan ilgi son dönemde arttı

Dava, geçtiğimiz haftalarda Netflix'in “Canavarlar: Lyle ve Erik Menendez Hikayesi” adlı diziyi yayınlamaya başlamasının ardından yeniden ilgi odağı haline geldi.

Latin pop grubu Menudo'nun eski bir üyesi olan Roy Rossello da kısa süre önce, 1980'lerde gençken Jose Menendez'in kendisine uyuşturucu madde verdiğini ve tecavüz ettiğini söyledi.

Rossello, 2023'te streaming kanalı Peacock'ın “Menendez + Menudo: İhanete Uğrayan Oğlanlar” başlıklı belgesel dizisinde, uğradığı istismar hakkında konuştu. Rossello'nun iddiaları, Menendez kardeşlerin avukatı tarafından geçen yıl davanın yeniden görülmesi için verilen dilekçede yer alan kanıtların bir parçası.

Pop grubu Menudo, Jose Menendez'in o dönemde başında bulunduğu plak şirketi RCA Records ile anlaşmalıydı.