Eric Adams soruşturmasında yeni sanıkların da ekleneceği iddianame hazırlanacak

Adams, duruşmayı sanık bölümünde hiçbir söz almadan izledi, mahkeme binasına girişi ve çıkışında gazetecilerin davayla ilgili sorularını da yanıtlamadı.

Türk devlet yetkilileri ve iş insanlarından rüşvet almanın da aralarında bulunduğu beş ayrı suçlamadan hakkında dava açılan New York Belediye Başkanı Eric Adams, Manhattan Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde yapılan duruşmada ikinci kez yargıç karşısına çıktı.

Soruşturmayı yürüten savcılar, Adams ve etrafındaki kişilerle ilgili yeni yolsuzluk suçlamalarının da yer alacağı ek iddianamelerin hazırlanabileceğinin ve davaya yeni sanıklar eklenebileceğinin sinyalini verdi.

Savcılar, Adams ile ilgili birbirleriyle bağlı farklı soruşturmaların kapsamları genişletilerek halen devam ettiğini kaydetti. Duruşmada, yargıç davanın duruşma takvimiyle ilgili tarafların görüşlerine başvurdu.

Adams, duruşmayı sanık bölümünde hiçbir söz almadan izledi, mahkeme binasına girişi ve çıkışında gazetecilerin davayla ilgili sorularını da yanıtlamadı.

Soruşturmayı yürüten New York Güney Bölgesi Başsavcılığı adına konuşan Savcı Yardımcısı Hagan Scotten, geçen hafta hakkındaki beş ayrı suçlamayı da kabul etmeyen Adams’a yönelik ek suçlamaların da hazırlanacak yeni iddianamelerde yer alabileceğine dikkat çekti.

Adams’ın avukatları, mahkemeye yazılı olarak sundukları yeni dilekçelerde, yaklaşık bir yıldır savcılığın mahkemeye sunması gereken tüm gizli bilgileri bilinçli bir şekilde, kamuoyunda müvekkillerinin “suçlu” olduğu algısını yaratmak için medyaya sızdırdığı iddia etti.

“Türk Hava Yolları kayıtlarında cüzi miktarda para ödendiği görülüyor”

Savcı Yardımcısı Scotten hakim Dale Ho’ya, yolsuzluklarla ilgili farklı soruşturmalar yürüttüklerini ve ellerinde ciddi kanıtlar olduğunu söyledi.

Scotten, Adams’ın Türk Hava Yolları’yla ilgili uçuş kayıtlarında, uçuş bedellerinin ödendiğini kanıtlamak için bazı küçük ödemeler yapıldığını ancak Adams'ın uçuşlar için ödeme yapmadığını ya da değerinin çok altında bedellerle sınıf yükseltmesi yaptığını tespit ettiklerini belirterek, “bir illüzyon yaratmak istediler” ifadesini kullandı.

Savcı yardımcısı Scotten, ellerinde soruşturmayla ilgili bulunan kanıtlarla ilgili “Elimizde ekonomi sınıfı bir bilet için birkaç yüz dolar ödediğini gösteren Türk Hava Yolları kayıtları var. Banka, kredi kartı ve telefon kayıtları, kampanya finansman başvuruları, yazışmalar, e-postalar ve mesajlar var. Naylon bağış yapan, komplo içinde yer alan kişiler arasında seyahat ve kampanya bağışlarıyla ilgili bazı yazışmalar da var. Bunların tamamı Türkçe yazışmalar” diye konuştu.

İlgili Haberler Eric Adams iddianamede yer alan “rüşvet” suçlamasına itiraz etti

“Savcılar görevlerini kötüye kullanmaktan yaptırımlarla karşı karşıya”

Yeni duruşmanın 1 Kasım tarihinde yapılacağını açıklayan hakim, savcılığın davayla ilgili iddialarını 18 Ekim, Adams’ın avukatlarının da dilekçelerini 25 Ekim tarihine kadar sunmalarını istedi.

Adams'ın avukatlarından Alex Spiro, duruşmanın ardından yaptığı açıklamada savcıların yeni iddianame hazırlığında olmasını “Mahkemeye sundukları iddianamenin tutar bir yanı yok. Şimdi çaresiz kaldılar; yeni iddianame hazırlığındalar. Davanın reddedilmesi ve görevlerini kötüye kullanmaktan yaptırımlarla karşı karşıya kaldılar” dedi.

İlgili Haberler Türk işadamına JFK Havalimanı’nda Eric Adams sorusu

“Uyarılarımıza rağmen Adams iddianamesi açıklanmadan önce medyaya sızdırıldı”

Adams’ın avukatları, mahkemeye yazılı olarak sundukları yeni dilekçelerde, yaklaşık bir yıldır savcılığın mahkemeye sunması gereken tüm gizli bilgileri bilinçli bir şekilde, kamuoyunda müvekkillerinin “suçlu” olduğu algısını yaratmak için medyaya sızdırdığı iddia etti.

Avukatlar, iddiaların ortaya çıkmasından sonra savcılığa ellerindeki kendi lehlerine delilleri sunmalarına rağmen, savcılığın davayla ilgili kilit tanıkları isimleriyle birlikte medyaya sızdırdığını öne sürdü.

Avukatlar, savcılığa başvurarak medyaya sızıntıların kendi içlerinde soruşturulmasını talep ettiklerini ancak her iki mektuba da henüz yanıt verilmediğini belirterek, “20 Ağustos 2024 tarihinde savcılık ekibiyle yaptığımız bir telefon görüşmesinde endişelerimizi yeniden dile getirdik, endişelerimizi özetle reddettiler. Ne yazık ki, sızıntılar devam etti ve kaynağın savcılık ekibi olduğu daha da belirgin hale geldi. En korkuncu, 25 Eylül'de iddianame henüz açıklanmadan ve Belediye Başkanı'nın avukatı iddianameden haberdar edilmeden önce New York Times gazetesi “Belediye Başkanı'nın federal bir yolsuzluk soruşturmasında suçlandığını” ve “federal savcıların Perşembe günü daha fazla ayrıntı açıklamasının beklendiğini” bildirdi. Açıkça görüldüğü üzere, sızdırılan bu bilgilerin kaynağı savcılık ekibidir. Ne mahkeme heyeti ne de mahkeme personeli savcılığın bir sonraki gün daha ayrıntılı açıklama yapmayı planladığını bilmiyordu” ifadesini kullandı.