Anayasa değişikliklerini 15 gün içinde halkoyuna sunması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan, meydanlara inmesinde bir mahsur olmadığını söyledi. Erdoğan, “Cumhurbaşkanlığı üzerinde bir geleceğin hazırlandığı süreç herhalde bizi de ilgilendirecektir, düşüncelerimizi halkımızla paylaşmayı gerektirecektir diye düşünüyorum” dedi.
Anayasa değişikliklerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesinin ardından Türkiye, kaçınılmaz bir biçimde referandum sürecine girdi. Referandum tarihi henüz netleşmiş değil. Kanun değişiklikleri onaylanmak için şu anda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önünde duruyor.
Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla referandum tarihi de netleşmiş olacak. Anayasa’nın 175. Maddesi’ne göre, Cumhurbaşkanı’nın 15 gün içinde bunu onaylaması veya reddetmesi gerekiyor.
Buna göre Cumhurbaşkanı’nın onayladığı anayasa değişiklikleri Resmi Gazete’de yayınlandıktan 60 gün geçtikten sonra ilk Pazar günü referandum yapılacak. Zira 2010 Referandumu’ndan önce Meclis’te yapılan düzenlemeyle referandum süresi 120 günden 60 güne indirilmişti.
Referandum 2 Nisan veya 9 Nisan’da yapılacak
Bütün bunlar dikkate alındığı zaman Türkiye’de 71 yıldır yürürlükte olan parlamenter sistemden “partili cumhurbaşkanlığı” olarak tarif edilen sisteme geçişi mümkün kılacak olan referandumun 2 Nisan ya da 9 Nisan tarihlerinden birinde yapılması gerekiyor. Bu da demek oluyor ki Türkiye, referanduma Olağanüstü Hal koşullarında gidecek.
Gözlerin üzerine çevrili olduğu Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar’ı içeren Afrika Gezisi’ne çıkmadan önce İstanbul Atatürk Havalimanı’nda basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan: Meydanlarda yer almamıza mani bir hal yok
Referandum kampanyası yapıp yapmayacağı merakla beklenen Erdoğan, bir soru üzerine meydanlarda yer almasına mani bir durum olmadığını söyledikten sonra sahaya ineceği yönünde işaretler verdi.
“Arkadaşlarımla değerlendirmelerimizi yaparız. Bu değerlendirmelerden sonra meydana çıkar mıyız, çıkmaz mıyız? Ben şu anda zaten meydanlardayım. Bakın dün de meydandaydım, bundan önce de yine meydanlardayım ama bunun değerlendirmelerini yaptıktan sonra ona göre kararımızı veririz. Nerede ne zaman halkımızla bir araya geleceğiz, buluşacağız, bunları konuşuruz. Kaldı ki bir Cumhurbaşkanı olarak, Cumhurbaşkanlığı üzerinde bir geleceğin hazırlandığı süreç herhalde bizi de ilgilendirecektir, düşüncelerimizi halkımızla paylaşmayı gerektirecektir diye düşünüyorum."
Erdoğan: Halkımız partili cumhurbaşkanlığına sıcak bakıyor
Çeşitli araştırma şirketlerinin yaptırdığı kamuoyu anketleriyle toplumun nabzını 1994 yerel seçimlerinden beri en iyi takip eden siyasetçilerden biri olan Cumhurbaşkanı, her ne kadar anket sonuçları hakkında konuşmak için erken olduğunu söylese de referandum sürecinin halkın bu yöndeki eğilimleriyle başladığını ifade etti.
Erdoğan, “Anketler var da bunları, biraz daha hızlanalım, ondan sonra inşallah sizlerle paylaşırız. Ama ben sadece bir şeyi söyleyeyim. Halkımızın, milletimizin şu anda yani referandum ile birlikte Türkiye'de özellikle partili cumhurbaşkanlığına sıcak baktığı ve çok da ciddi manada bir oranla bu işe yaklaştığını görüyoruz. Zaten böyle bir şey olmasa, biz böyle bir şeyin içinde de olmayız, onu da çok açık söyleyeyim” dedi.
“Rejim değişikliği değil sistem değişikliği”
Erdoğan, özellikle CHP, HDP ve MHP’li genel merkez muhaliflerinin dile getirdiği yeni sistem “tek adam” rejimi inşa edecek eleştirilerine de karşı çıktı.
“Her ne kadar birileri 'rejim mejim' deyip duruyorsa da ki alakası yok, bu bir sistem değişikliğidir. Bu sistem değişikliği de kusura bakmasınlar daha kısa süre önce başlamış değil. Cumhuriyetimizin kuruluşuna dayanır bu iş. Cumhuriyetimizin kuruluşuna baktığımız zaman, hani ikide bir 'tek adam, tek adam' deyip duruyorlar. Cumhuriyetin kuruluşunu bilmezlerse, bunu bilmezler.”
Erdoğan’dan MHP’li bakan yorumu
Anayasa değişikliklerini gündeme getiren parti olan MHP’nin referandumda evet çıkması halinde bazı üyelerinin kabinede görev alacağı yönündeki iddialar çok sık gündeme getiriliyor. Bu iddialarla ilgili soruya Cumhurbaşkanı 2019 Seçimleri’ni adres gösterdi.
Erdoğan, “2019'da seçim yapılır, yeni partili cumhurbaşkanı seçilir, partili Cumhurbaşkanı seçildikten sonra da kim olacaksa partili cumhurbaşkanı tabii ki o kabinesini oluştururken, bağlayıcı bir niteliği olmayan bir süreçtir. Burada ağırlıklı olarak biliyorsunuz parlamentodan değil, parlamento dışı bir kabine oluşturma şansı olacağı için bu bir defa birinci derecede önem arz ediyor. İkinci derecede parlamento içinden de bu kabineye kişiler alabilir. Onu, o günün şartları belirleyecektir, dersek ki o zamana kadar çok vakit var ve o güne kadar da çok farklı güçlü bir kabinenin oluşturulması ülkemizin menfaatine olacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı’nın sözlerine bakılırsa son dönemde dillendirilen “bu yıl içinde baskın bir erken seçim” ihtimali henüz ufukta gözükmüyor.