'Erdoğan Zirvede Merkezi Bir Rol Oynayacak'

15-16 Kasım tarihlerinde Antalya’da gerçekleşecek G20 Liderler Zirvesi öncesi Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS), Türkiye Projesi Direktörü Bülent Alirıza’nın kaleme aldığı bir rapor yayınladı. Ekonominin yanı sıra mülteci krizi ve terörizm konularının görüşmelerde önemli bir yer kaplayacağını düşünüldüğü zirveyi, Aliriza’ya göre Cumhurbaşkanı Erdoğan AKP’nin 1 Kasım’daki seçim zaferine dikkat çekmek için kullanacak.

Türkiye, liderliğini yaptığı G20 Zirvesi’nde 2015 yılı hedeflerini “küresel toparlanmayı güçlendirme, finansal direnci artırma ve sürekliliği arttırma” olarak belirlemiş, 2015 yılı önceliklilerini de “kapsayıcılık, uygulama ve yatırım” olarak tanımlamıştı. Bülent Alirıza görüşmeleri Türkiye’nin açıkça ‘dünyadaki yoksulluk adına daha adil bir kalkınma ve büyüme yolu’ yaratmak amacına hizmet etmek için kullanacağını belirtiyor.

Bülent Alirıza’ya göre G20 zirvesi boyunca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hem iç politika hem de dış ilişkiler konusunda merkezi bir rol oynayacak ve bütün dikkatleri üzerinde tutacak. Görüşmelerin başlamasından birkaç gün önce Antalya’daki hazırlıkları da kontrol eden Erdoğan’ın 2008’den beri G20 Zirvelerine katıldığı bilgisini vermesi de Erdoğan için zirvenin önemini açıklıyor.

Alirıza, Erdoğan’ın Antalya toplantılarını AKP’nin 1 Kasım seçimlerindeki zaferine de dikkat çekmek için kullanacağını ve dış dünyaya liderliğinde Türkiye’nin tekrar istikrara kavuştuğunu göstermek amacını güdeceğini düşünüyor.

Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamaları üzerinden yorum yapan Alirıza, Erdoğan’ın küresel konular dışında, ikili görüşmelerini Türkiye’ni karşılaştığı sorunlara dikkat çekmek için büyük ölçüde kullanacağını söylüyor. Kalın’ın yaptığı açıklamaya göre, Türkiye’nin zirvenin gündemine eklediği terörizm ve mülteci krizi, diğer katılan ülkeler tarafından da konuşulmak üzere onaylanmış.

Bülent Alirıza, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Obama ile görüşmesini dikkatle beklediğini söylüyor. İki lider 2009 NATO Zirvesi’nden bu yana bir araya gelmedi. Uzman, Suriye konusunda Esat- IŞİD ekseninde iki liderin farklı öncelikleri oluşu ve Amerika’nın Suriye’deki Kürtler ile ciddi bir şekilde işbirliğini arttırmasının Erdoğan’ı daha da derinden hayal kırıklığına uğrattığını da belirtiyor. Alirıza yazısında, “Erdoğan’ın 10 Kasım’da Obama ile yaptığı telefon görüşmesinden sonraki açıklamalarında İncirlik üssünün konuşulduğunu söylemesi de Erdoğan’ın Obama ile görüşmelerinde hala kullanacak önemli bir kozu olduğunu gösteriyor,” şeklinde yorumda bulundu.

Ancak uzman Erdoğan’ın Putin ile arasındaki Suriye üzerine görüş ayrılıkları konusunda Putin’i nasıl ikna edeceğinin akıllardaki daha büyük bir soru olduğunu söylüyor ve Putin’in Esat’a Erdoğan ie görüştükten sadece bir hafta sonra Esat'a yardım edeceğini açıklamasının akıllarda tutulmaya değer olduğunu belirtiyor.

Bülent Alirıza ilerlermesi daha mümkün olan konu olarak Avrupa Birliği ile olan mülteci anlaşmasını görüyor, ancak durumun ciddiyeti ve büyüklüğü göze alındığında iki günlük toplantı sonunda kesin bir anlaşma çıkmasını beklemiyor.