Erdoğan, Türkiye’nin kendi hava savunma sistemi “Çelik Kubbe’yi” üreteceğini söyledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TUSAŞ’ta yaptığı konuşmada hava savunmasını ve uzun menzilli füze kabiliyetlerini güçlendirme vurgusu yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayisinde son yıllarda büyük gelişme kaydettiğini, özellikle insansız hava aracı üretiminde dünya lideri olduğunu ve “Çelik Kubbe” olarak adlandırdığı kendi hava savunma sistemini kurarak uzun menzilli füze kabiliyetlerini de arttıracağını söyledi.

Erdoğan, Jandarma Genel Komutanlığı’nın ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilen Gökbey helikopterinin teslimat töreninde konuşma yaptı. Tören, 23 Ekim’de düzenlenen, 5 kişinin hayatını kaybettiği ve sorumluluğunu AB ve ABD'nin de terör listesinde yer alan PKK’nın üstlendiği saldırının gerçekleştirildiği Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) Merkez Yerleşkesi'nde yapıldı.

Erdoğan, buradaki konuşmasında terörle mücadele vurgusu yaparak Cumhuriyet'in 101'inci yıldönümünde anlamlı bir törende bulunduklarını hatırlattı ve Türkiye’nin terörle mücadele için savunma sanayisini güçlendireceğini belirtti.

Türkiye’nin özellikle son yıllarda insansız hava aracı üretiminde yol katettiğini vurgulayan Erdoğan, "İnsansız hava aracı pazarında dünyanın açık ara en büyük üreticisiyiz. 2018'den bu yana dünya genelindeki silahlı İHA satışlarının yüzde 65'ini TUSAŞ'ın aralarında olduğu Türk şirketleri gerçekleştirdi. Daha önce bize silah verenler, attığımız kurşunların çetelesini tutar, kimi zaman da bunun hesabını sorardı. Toplu iğne yapamıyorduk. Nerelerden nerelere?" dedi.

“Çelik Kubbe’miz olacak”

Erdoğan, Türkiye’nin artık kendi geliştirdiği silahları kullanarak bu sorunları aştığını söyleyerek şöyle devam etti:

"Tabii bununla yetinmeyeceğiz. Önümüzdeki dönemde İHA ve SİHA'ların yanısıra insansız ve otonom deniz araçlarından denizaltı platformlarına ve uçak gemilerine kadar çeşitli muharip deniz platformlarının geliştirilmesine ağırlık vereceğiz. Katmanlı hava savunma sistemlerimizin güvenliğimiz açısından ne kadar hayati önemde olduğu bugün çok daha iyi anlaşılıyor. Terörist sızmaların engellenmesinden hasım unsurlardan gelebilecek taarruzların önlenmesine birçok asimetrik tehdidin bertaraf edilmesinde katmanlı hava savunma sistemlerimizin güçlendirilmesine ihtiyacımız var. Sistemler Sistemi, adamın nesi var? 'Kubbe' de 'Kubbe' diyor. Onların Demir Kubbe'si varsa biz de dedik 'Bizim Çelik Kubbe'miz olacak.' Çelik Kubbe'yi yapacak mıyız? Yapacağız. Onlara bakarak, 'Bizde niye yok?' demeyeceğiz. Bu süreçte uzun menzilli füze kabiliyetlerimizi de arttıracağız. Dosta güven aşılayan, düşmanlara korku salan bir caydırıcılığa ulaşıncaya kadar hiçbir alanı ihmal etmeden hep birlikte çalışacağız."

İlgili Haberler Cumhuriyet’in 101’nci yılında siyaset “terör” tartışmasını sürdürüyor

Türkiye uzun süredir hava savunmasını güçlendirmek istiyor

NATO üyesi Türkiye, Suriye’de iç savaşın başlamasının ardından 2012’de Türkiye’ye düşen füzelerin sivillerin ölümüne yol açması üzerine müttefiklerden ilk kez hava savunma desteği talep etmişti.

Ankara’nın talebi üzerine 2013 başında 5 müttefik ülke geçici olarak Türkiye’ye Patriot ve SAMP-T sistemlerini gönderdi. Türkiye’nin 2018 ve 2019’da Suriye’nin kuzeyine askeri harekatlar düzenlemesi üzerine İspanya’nın gönderdiği Patriot sistemleri dışında tüm hava savunma sistemleri geri çekildi.

Kendi kalıcı hava savunma sistemine sahip olmak isteyen Türkiye, 2015’te bir Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Moskova ile ilişkileri düzeltirken Rusya’dan S-400 sistemini satın almak üzere anlaşma yaptı. Temmuz 2019’da sistemin ilk parçaları teslim edildi.

İlgili Haberler ABD'yi hedef alan Erdoğan TUSAŞ saldırısını yapanların Suriye'den sızdığını söyledi; saldırıyı PKK üstlendi

Türk yetkililer, sık sık ABD’den Patriot talep ettiklerini ancak Patriot sistemlerinin ABD tarafından satışına izin verilmediğini söyleyerek, S-400 almaya mecbur kaldıklarını söyledi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alımını sorunlu gören NATO ve ABD, bu sistemin NATO’nunkine entegre olamayacağını belirtti. S-400’ün ilk parçalarının Türkiye’ye tesliminden kısa süre sonra ABD yönetimi, Türkiye’yi F-35 programından çıkardığını duyurdu. Bunun gerekçesi olaraksa S-400’lerin F-35’lere ait hassas bilgilere erişebilmesi ve bunların Rusya’nın eline geçme ihtimali gösterildi.

Türkiye aynı zamanda son yıllarda silahlı insansız hava araçları üretiminde de önde gelen ülkelerden biri haline geldi. Başta Suriye’nin kuzeyine düzenlediği operasyonlar olmak üzere birçok askeri harekatta insansız hava araçlarını kullanmaya başlayan Türkiye, aynı zamanda bu alanda büyük ihracatçılardan biri oldu. İnsansız hava aracı üretiminde öne çıkan şirketler ise Baykar ve geçen hafta terör saldırısının hedefi olan TUSAŞ. Türkiye’de üretilen insansız hava araçlarının Libya, Karabağ ve Ukrayna gibi birçok çatışma alanında kullanıldığı belirtiliyor.