Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, geçen hafta Türkiye’nin erişim engeli sonrası Instagram yetkilileriyle Pazartesi günü yapılan toplantıdan istenilen sonucun alınamadığını açıkladı.
Görüşme sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Uraloğlu, "Instagramın açılması konusunda yapılan görüşmelerde tam istediğimiz sonucu alamadık. Bu işi bugün bitirebileceğimizi düşündüm ama olmadı. Instagram konusunda bir ilerleme yok" dedi.
Bakan Uraloğlu, Instagram ile görüşmelerin devam edeceğini belirtti.
Pazartesi günü AK Parti Genel Merkezi’nde düzenlenen İnsan Hakları Eğitim Programı’nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin geçen hafta Instagram'a erişimi engellemesinin ardından sosyal medya şirketlerini sert bir dille eleştirdi.
Erdoğan konuşmasında, “Sosyal medya şirketleri militanlaştılar. İsrail’i eleştiren basit bir cümleye bile hemen sansür uygulamayı kendileri için görev addettiler” ifadelerini kullandı.
Erdoğan’ın bu açıklamaları, bakanlık yetkilileri Instagram yöneticileri ile toplantıdayken geldi. 13.00’da başlayan toplantı, yaklaşık altı saat sürdü.
Sosyal medya platformuna erişim, geçen hafta Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından engellenmişti.
BTK’nın açıklamasına göre, "Instagram katalog suçlara uymadığı gerekçesiyle" kapatılmıştı.
İlgili Haberler Türkiye'de Instagram'a erişim engeliInstagram’a erişim engeli, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un geçen hafta X’te yaptığı bir paylaşımda Instagramı eleştirmesi sonrası gelmişti.
31 Temmuz tarihli paylaşımında Altun, "Heniye'nin şehadeti dolayısıyla insanların taziye mesajı yayınlamasını herhangi bir gerekçe göstermeden engelleyen sosyal medya platformu Instagram'ı da şiddetle kınıyorum. Bu çok açık ve net bir sansür girişimidir. Küresel sömürü düzenine ve adaletsizliğe hizmet ettiğini defalarca göstermiş olan bu platformlara karşı ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz. Her fırsatta ve her platformda Filistinli kardeşlerimizin yanında olacağız" ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye, İsrail'in Gazze'ye saldırılarını kınıyor. İsrail’e ateşkes çağrısında bulunan Ankara, Batı'nın İsrail'e koşulsuz destek vermesini eleştiriyor.
Bugünkü konuşmasında Erdoğan, “Filistinli şehitlerin fotoğraflarına tahammül edemeyip anında yasaklayan, bunu da özgürlük olarak pazarlayan bir dijital faşizm ile karşı karşıyayız. Heniye’nin şehadeti bize düşünce ve ifade hürriyetinin sınırlarını batılı ülkelerde İsrail’in kaprislerinin belirlediğini göstermiştir” dedi.
İsrail ve Batılı müttefikleri Hamas'ın terör örgütü olduğunu söylerken, NATO üyesi Türkiye bu görüşü reddediyor.
İran ve Hamas, örgütün siyasi bürosunun lideri Haniye'nin İran'ın yeni cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmasından saatler sonra öldürülmesine neden olan saldırıyı İsrail'in gerçekleştirdiğini iddia ediyor. İsrail henüz sorumluluğu üstlendiğine dair bir açıklama yapmadı.
Bugünkü toplantı öncesinde Instagram’ı bünyesinde bulunduran Meta şirketinden bir sözcü, "Türkiye'de Instagram'a erişimin engellenmesinden dolayı milyonlarca kişi aileleriyle ve arkadaşlarıyla gündelik iletişim kurdukları bir yöntemden mahrum kalırken, işletmeler de aynı şekilde müşterilerine ulaşamıyor. Hizmetlerimizi yeniden kullanıma sunmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz" demişti.
Veri platformu Statista'ya göre Türkiye, 57 milyonu aşan kullanıcı sayısıyla Instagram kullanımında Hindistan, ABD, Brezilya ve Endonezya'nın ardından dünyada beşinci sırada yer alıyor.
Uraloğlu, toplantı öncesi X’te yaptığı paylaşımda, “Katalog suçları çerçevesinde uyguladığı politikalar karşısında erişim engeli getirdiğimiz sosyal medya platformu Instagram yetkilileri ile geçtiğimiz hafta bir görüşme yapıldı” demişti.
Uraloğlu, geçen haftaki görüşmede Instagram yetkililerine,”Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına uyulması konusunda hassasiyetlerin iletildiğini” kaydetmişti.
İnternet izleme kuruluşu NetBlocks, Instagram erişim yasağının Türkiye ekonomisine günlük yaklaşık 11,5 milyon dolara mal olduğunu tahmin ediyor.
Türkiye Elektronik Ticaret İşletmeleri Derneği (ETİD) Başkan Yardımcısı Emre Ekmekçi, Türk işletmelerin Instagram'dan günlük yaklaşık 900 milyon lira gelir elde ettiğini tahmin ettiğini söyledi.
Ekmekçi, yasağın devam etmesi halinde hem satıcıların hem de kullanıcıların kademeli olarak diğer platformlara yöneleceğini belirtti.
Ekmekçi erişim engelinin sadece siyasi bir konu olmadığını, ticari etkisinin de olduğunu vurguladı.
Reuters haber ajansından yararlanılmıştır.