15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası Çin'de G-20 Zirvesi çerçevesinde ilk kez bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama’nın görüşmesi sıcak geçti. Hükümete yakın medya 15 Temmuz’dan bu yana sıklıkla darbe girişiminin ardında ABD’nin olduğu yönünde haberler yapmışken Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede bu girişim sonrası Obama’yla telefonla görüştüğünü anımsattı ve darbe girişimine karşı verdiği destek için Amerikan Başkanı’na teşekkür etti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da twitter hesabında belirttiği gibi görüşmede, Fetullah Gülen’in iadesi, PKK-PYD meselesi ve Suriye’deki gelişmeler üzerinde duruldu.
Erdoğan: Müttefikiz, teröre karşı aynı tavrı takınmak zorundayız
Türkiye-ABD arasındaki stratejik işbirliğinin Başkan Obama döneminde model ortaklığa dönüştüğünün altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyadaki ve bölgedeki tüm terör olaylarına karşı iki NATO müttefikin ortak tavır alması gerektiğini söyledi.
Erdoğan, “Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız çünkü terörizmin her türlüsü kötüdür, teröristin her türü kötüdür. İyi terörist, kötü terörist olamaz. Hepsi bunların kötüdür, hepsi lanetlidir, bunlara karşı takınmamız gereken tavır da bellidir. Şu anda özellikle bölgemizde Suriye ve Irak’ta devam etmekte olan DAİŞ terör örgütü ve PKK, PYD, YPG ile mücadelemiz kararlı bir şekilde sürmektedir” dedi. Erdoğan’ın bu sözleri ABD’nin PYD ile olan ilişkisini eleştirir nitelikteydi.
Erdoğan: Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın
Daha önce defalarca ABD’li muhataplara söylenen Suriye’nin kuzeyinde Kürt koridoru oluşturulmasına Türkiye’nin karşı olduğu yaklaşımı bir kez daha Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Başkan Obama’ya hatırlatıldı.
“Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir terör koridorunun oluşmaması için de Koalisyon Güçleri’yle birlikte Türkiye bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi vermektedir. Bu mücadeleden de başarılı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum.”
Erdoğan: İçişleri ve adalet bakanları ABD’ye gidecek
Türkiye ile ABD arasında üçüncü temel konu ise kuşkusuz Fethullah Gülen’in iadesi. Erdoğan, ABD yargı makamlarının ikna edilmesi için önümüzdeki günlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın ABD’ye gideceğini açıkladı.
"Bu terör, darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz'dan sonraki hazırlanmakta olan dosyalar da yine Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri Adalet Bakanlığı’ndan şu anda bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanlığından bir heyet aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri'ne hatta Adalet Bakanı'mız ve İçişleri Bakanı'mız birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne gidecekler orada bu çalışmayı birlikte yapacaklardır."
Obama 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin adli ayağında işbirliği yapılacağını sözünü verdi
15 Temmuz Darbe Girişimi’ni “korkunç darbe girişimi” olarak tanımlayan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, Türk halkının darbe girişimine direnmek için sokaklara çıkarak demokrasiye ve demokratik kurumların güçlü kalmasına inancını bir kez daha gösterdiğini ifade etti. Başkan Obama, ABD’nin darbe girişimi faillerinin ortaya çıkarılması için Türkiye ile işbirliği içinde olacağının mesajını verdi. Obama, “Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, bu eylemleri yapanların adalet önüne çıkarılmasından nasıl emin olacağımızın belirlenmesinde adalet bakanlığımızın ve ulusal güvenlik ekibimizin Türk yetkililerle işbirliğine devam edeceğine dair güvence verdim” dedi.
Suriye’de IŞİD karşıtı işbirliği artacak gibi görünüyor
Başkan Obama, konuşmasında IŞİD’e karşı Türkiye ile ABD’nin işbirliğinin daha da artacağının işaretlerini verdi. “Türkiye, güçlü bir NATO müttefiki, IŞİD’le mücadele koalisyonunun kritik bir üyesi. Ordumuz, güvenlik güçlerimiz ve istihbarat işbirliğimizle IŞİD’in özellikle de Suriye ve Türkiye sınırlarından geri püskürtülmesine yardımcı olduk. Ancak şimdi bu işi tamamlamalıyız ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'la, bu noktada işbirliğimizi daha fazla nasıl artırabileceğimizin yollarını konuştuk.”
Obama, Türkiye’nin mültecilere gösterdiği konukseverliğe teşekkür etti
Türkiye’ye ve Türk halkına Irak ve Suriye’den ayrılmak zorunda kalan mültecilere gösterdiği konukseverlik ve yaptığı insani yardım nedeniyle teşekkür eden ABD Başkanı, sivillerin insani acılarını dindirmek ve onların yeniden bütünüyle güvenli ve istikrarlı bir bölgede yaşamalarını sağlamak için iki ülkenin birlikte çalışmayı sürdüreceğini belirtti.
ABD’nin New York kentinde 19 Eylül’de Birleşmiş Milletler Göçmenler ve Mülteciler Zirvesi düzenleneceğine dikkat çeken Obama, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da söylediğim gibi bu, tüm yükü sadece Türkiye'nin taşıması gereken bir konu değil. Bu konuda hepimizin destek vermesi ve bu desteği vermeye niyetli olduğumuzu göstermemiz gerekiyor" dedi.