Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkan ve son dönemde hakkındaki rüşvet suçlamaları nedeniyle Senato Dış İlişkiler Komisyonu başkanlığı görevinden geçici olarak istifa eden Amerikalı senatör Bob Menendez'le ilgili konuştu. Erdoğan, "Menendez’in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez’e bağlı bir konu değil" dedi.
Erdoğan ayrıca, F-16 konusunda ABD'den artık net bir yanıt beklediklerini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ziyareti sonrası uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Türkiye'ye F-16 satışına karşı görüşleriyle bilinen Demokrat Senatör Bob Menendez hakkındaki rüşvet iddialarının anımsatılması ve bu durumun Türkiye'ye F-16 satışına etkisinin sorulması üzerene Erdoğan, şunları söyledi:
"Bizim, F-16’larla ilgili bu konuda en önemli sıkıntılarımızdan biri de ABD’li senatör Bob Menendez’in ülkemiz aleyhine faaliyetleriydi. Dolayısıyla, Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan şu anda bu süreci yakından takip edecek. Zaten ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan üç-dört gün önce Amerika'da görüştüler. Bu görüşmeler hala devam ediyor. Ama şimdi bu durumu fırsata dönüştürüp kendisiyle tekrar görüşmekte fayda var. Bu sayede F-16 ile ilgili süreci de belki hızlandırma fırsatımız da olabilir. Sadece F-16 değil, diğer bütün konularda Menendez ve onun zihniyetindekiler bize karşı engelleyici faaliyet yürütüyor. Menendez’in devreden çıkması bize avantaj sağlıyor ancak F-16 meselesi sadece Menendez’e bağlı bir konu değil."
"Bu konuda ABD’den artık net bir yanıt bekliyoruz"
Yönetilmesi gereken alanları Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın yürüteceğini ifade eden Erdoğan, "Bu konuda ABD’den artık net bir yanıt bekliyoruz. Temenni ediyoruz ki beklediğimiz olumlu neticeyi fazla uzamadan alırız" dedi.
Savcıların, New Jersey’deki üç işadamından rüşvet almakla suçladığı Demokrat Senatör Menendez, kanuna aykırı bir hareket yapmadığını savunarak, senatörlükten istifa etmeyeceğini açıkladı.
69 yaşındaki Menendez, hakkındaki iddianamenin açıklanmasından sonra ise Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun başkanlığını geçici süreyle bıraktığını açıklamıştı.
Türkiye ABD’den Lockheed Martin yapımı 40 adet Block 70 F-16 savaş uçağı ve 80 adet modernizasyon kiti talep ediyor.
"ABD verilen sözlere sadık kalırsa parlamento adımını buna göre atacaktır"
Erdoğan'a 1 Ekim'de TBMM'nin açılmasıyla birlikte İsveç'in NATO üyeliği konusunun gündeme alınıp alınmayacağı da soruldu.
TBMM'nin bir yapısı ve başkanı olduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Amerika’nın biliyorsunuz parlamentosu var, bizim de bir parlamentomuz var. Parlamentomuzun içerisinde de bir yapı var. Cumhur İttifakı olarak bizim de bir yapımız var. Cumhur İttifakı olarak aramızda tabii ki görüşmelerimizi yapacağız. Ona göre de parlamentoya müracaatımızı da bu arada yapıp, parlamentomuz nasıl bir takvim belirlerse, onu da orada takip edeceğiz. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımız Hakan Fidan, Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken'la da bazı görüşmeler yaptılar. Temenni ederim ki onlar da verdikleri söze sadık kalırlarsa bizim parlamentomuz da verilen söze sadık kalacaktır. Adımını da buna göre atacaktır."
"Sizin kongreniz varsa bizim de parlamentomuz var"
İsveç'i F-16 konusuna bağlı hale getirenin ABD olduğunu söyleyen Erdoğan, "Kanada aynı şeyi yapıyor, Amerika da aynı şeyi yapıyor. Biz de diyoruz ki, 'sizin kongreniz varsa bizim de parlamentomuz var.' Biz parlamentomuzu geri plana atamayız ki. Yani bizim şu anda Cumhur İttifakı olarak bir birlikteliğimiz var. Bu birlikteliğimiz içerisinde biz de çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Netice itibariyle İsveç’in NATO üyeliği ile ilgili kararı artık TBMM verecektir. Meclisimiz bu konu ile ilgili her gelişmeyi en ince ayrıntısına kadar takip etmektedir. O kararı ne zaman vereceği de kararın ne olacağı da meclisimizin takdirindedir. Meclis’in gündemine konu geldiğinde kararın nasıl olacağını hep birlikte görürüz" diye konuştu.
"Mevcut anayasa Türkiye Yüzyılı’na yakışmayan bir yapıdadır"
Erdoğan "sivil anayasa" çalışmalarına ilişkin bir soruyla ilgili ise, AK Parti'nin "gelin bir sivil anayasayı beraber yapalım” davetini diğer siyasi partilere ileteceğini kaydetti.
"Kabul ederler etmezler, ama biz şu anda kapıları çalacağız" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye artık darbe anayasası ayıbından kurtulmalıdır. Benim milletim çağın şartlarına uygun, sivil, özgürlükçü, dili ve bütünlüğü ile milleti kucaklayan bir anayasa ile yönetilmeyi sonuna kadar hak ediyor. Zaman içerisinde yapılan müdahalelerle belli bir mesafe alınsa da mevcut anayasa Türkiye Yüzyılı’na yakışmayan bir yapıdadır. Hedefimiz tüm vatandaşlarımızın 'benim anayasam' diyeceği bir anayasa ortaya koymaktır."