Erdoğan Konulu Mizah Programları Devam Ediyor

Alman televizyonlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı konu alan mizah programları gelen tepkilere rağmen devam ediyor.

Son olarak Çarşamba akşamı yayınlanan Extra3 adlı mizah programında, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yardımcısı olduğu öne sürülen hayali bir başdanışman Erdoğan’ın siyasi ve toplumsal etkinliklerini yönlendiren kişi olarak lanse edildi. Başdanışman filmde Almanca’da kelime oynu üzerine kurulu “Erkann Alles“ yani, "O herşeyi becerebilir" ismini taşıyor ve Erdoğan’ın düzenlendiği mitinglerdeki devasa bayrağın açılmasından, son ABD gezisinde protestocuları bastırmak için korumaların araya girmesine kadar tüm `icraatını’ organize ediyor.

Yaklaşık üç dakika süren filmin sonunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘teletabiler’in arasında nutuk atan biri olarak gösteriliyor. Bundan üç hafta önce NDR’de yayınlanan `Extra 3’ adlı mizah programında yayınlanan "Erdowie, Erdowo, Erdogan" adlı mizahi şarkı Türkiye ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmış, video klibi nedeniyle Almanya'nın Türkiye Büyükelçisi Martin Erdmann Ankara'da Dışişleri'ne çağrılarak nota verilmişti.

Krizin derinleşmesine neden olan diğer gelişme, Jan Böhmermann adlı başka bir mizah programcısının, Alman ikinci kanalı ZDF’de, "Neo Magazin Royale" adlı kendi programında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yönelik ağır hakareterler ve çirkin müstehcen ithamlar içeren bir şiir yayınlaması oldu. Gerçi ZDF kanalı, programı yayın ilkelerine aykırı olduğu gerekçesiyle bir gün gecikmeli yayından ve internet sayfasından kaldırdı.

Ancak Türkiye’den ve Almanya’da yaşayan Türkler'den gelen tepkiler sonrasında, Böhmermann hakkında Mainz Savcılığı, "yabancı devlet adamı ya da yabancı devlet kurumlarına hakaret" şüphesiyle soruşturma başlattı. Savcılık, soruşturmanın Ceza Kanunu'nun 103. Maddesi'nden açıldığını belirtti.

Başbakan Angela Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu geçen Pazar günü arayarak, şiirin sözlerinin kabul edilemeyeceğini vurgulamış ve sözleri ‚“bilinçli olarak yaralayıcı“ şeklinde nitelemişti. Ceza Kanunu'ndaki ilgili maddeye göre, bir yabancı devlet başkanına yapılan hakaret için 3 yıla kadar hapis cezası istemi ile dava açılabiliyor. Hakaretin bilinçli ve hakaret kastıyla yapılması durumunda ceza 5 yıla kadar çıkabiliyor.

Bu arada savcılık Jan Böhmermann hakkında yaklaşık 25 kişinin suç duyurusunda bulunduğunu duyurdu, ancak diplomatik kanallardan resmi şikayet olup-olmadığı konusunda bilgi vermedi. Türkiye’nin Almanya Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Böhmermann şiirini ‚sadece Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı değil tüm Türk toplumunu aşağılayan ve rencide eden ırkçı bir yayın olduğunu söylemişti.