Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’de faaliyet gösteren terör örgütlerinin en kısa zamanda temizleneceğini söyledikten sonra isim vermeden YPG’ye destek veren ABD ve Batılı ülkeleri de eleştirdi.
Mısır’ın başkenti Kahire’de düzenlenen D-8 Zirvesi dönüşünde uçakta kendisini takip eden gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, “Önümüzdeki süreçte hiçbir gücün terör örgütleriyle iş tutmaya devam edeceğini düşünmüyoruz. Ülkenin diğer bölgelerinde bulunan DEAŞ, PKK-YPG gibi terör örgütlerinin başı en kısa sürede ezilecektir. DEAŞ bahanesi ile PKK ve uzantılarına sahip çıkma anlayışında olanlar var. Bu yaklaşım yakın geçmişte Suriye’yi bölünmenin eşiğine getirdi. Biz en başından beri PKK ve uzantılarıyla da DEAŞ unsurlarıyla da mücadele ettik, ediyoruz. Batılı ülkelerin caddelerinde, meydanlarında nasıl DEAŞ gösteri yapamıyorsa PKK ve uzantıları da yapamamalı” dedi.
Suriye’nin yeni yönetiminin IŞİD ve YPG ile mücadelede yalnız kalmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin yeni yönetimi bu unsurlar konusunda yalnız bırakmayacağını da dile getirdi.
İlgili Haberler Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock Esat sonrası Suriye'yi görüşmek için Ankara'daErdoğan: “Sayın Trump pragmatik bir siyasetçi, devir-tesliminden sonra gündemimizde bulunan konuları samimiyetle ele almaya başlarız”
ABD Başkanı Joe Biden’la istediği iletişim kanallarını bulmakta zorlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta başında yaptığı açıklamalarda kendisi hakkında “Erdoğan çok iyi anlaştığım biri, çok akıllı bir adam, çok sert” diyen seçilmiş Başkan Donald Trump’ın 20 Ocak’ta göreve başlamasıyla Türkiye-ABD ilişkilerinin güçleneceğinden emin gözüküyor.
Erdoğan, “Sayın Trump da aslında bir durum tespiti yaparak ülkemizin gücü ve etkinliğinin altını çiziyor. Doğru söze ne denir? Tespitler yerinde. Aramızda herhangi bir sıkıntı gerçekten yok. Şu an itibariyle kendisi seçildiği andan itibaren görüşmelerimizi yaptık. Sayın Trump pragmatik bir siyasetçi. Kendi ülkesine ve müttefiklerine maliyet üreten politikaları değiştirme vizyonuna sahip. Devir-tesliminden sonra yine herhalde biz de ilk tebriğimizi yapar, gündemimizde bulunan konuları samimiyetle ele almaya başlarız” diye konuştu.
“Türkiye’nin gücünün ve etkinliğinin bizdeki muhalefet dışında herkes farkında”
Erdoğan, ABD’nin yeni başkanının sözleri üzerinden iktidarın Suriye’deki etkin politikasından rahatsızlığını gizlemeyen muhalefete de yüklendi.
Cumhurbaşkanı, “Sayın Trump’ın sözleri kendisinin ve önümüzdeki aylarda oluşturacağı yönetiminin Türkiye’ye bakışını özetliyor. Türkiye’nin gücünün ve etkinliğinin bizdeki muhalefet dışında herkes farkında. Aslında onlar da bazı şeylerin farkındalar ancak gerçekleri konuşmaya dilleri alışkın olmadığı için çarpıtıyorlar. Türkiye’nin diplomaside artan gücünü uluslararası düşünce kuruluşlarından medyaya varıncaya kadar herkes yazıp çiziyor. Geçenlerde de söylediğim gibi Türkiye, Türkiye’den büyüktür. Bizim topraklarımızı korumak, ülkemizi kalkındırmak, köklerimize tutunarak ileriye adımlar atmak gibi bir gayemiz var. ‘Türk beklenendir’, sözü öylesine kurulmuş bir cümle değildir. Türkiye’nin gönül sınırları fiziki sınırlarının çok ötesindedir” dedi.
İlgili Haberler ABD Dışişleri Bakanlığı heyeti Esat rejiminin devrilmesinin ardından ilk kez Şam’da HTŞ ile görüştü“Başta Sayın Colani olmak üzere yeni Suriye yönetiminde yer alan isimlerle iletişimi başlatmış durumdayız”
Suriye’nin fiilen lideri olarak görülen Heyet Tahrir el-Şam (HTŞ) lideri Ahmet el-Şara’dan daha önce kullandığı Ebu Muhammed Colani ismine referansla “Sayın Colani” olarak bahseden Erdoğan, Türkiye’nin Suriye’ye her türlü desteğe vermeye hazır olduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanı, “Bir devleti ayağa kaldırırken en önemli adımlardan bir tanesi anayasanın inşasıdır. Bu konuda biz, başta Sayın Colani olmak üzere yeni Suriye yönetiminde yer alan isimlerle iletişimi başlatmış durumdayız. Bildiğiniz gibi Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanımızı gönderdik. Dışişleri Bakanımız konunun bütün muhataplarıyla başından itibaren zaten diyalog halinde. Yeni yönetimin oluşmasıyla inşallah Suriye-Türkiye ilişkilerini biz çok daha farklı bir yere taşıyacağız. Umarım Sednaya fotoğrafı ‘Suriyeliler’e kapılarımızı neden açtık?’ diye yabancı düşmanlığını körükleyenleri, ‘Esed af ilan etti Suriyeliler’i ülkelerine gönderin’ diyerek bizlere akıl verenleri bir nebze olsun utandırmıştır” değerlendirmesinde bulundu.
Kısa süre içinde Şam’da bulunan Emevi Camisi’nde namaz kılacağı iddia edilen Cumhurbaşkanı, bu konuda bir değerlendirme yapmasa da en kısa sürede Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın Suriye’nin başkentini ziyaret edeceğini açıkladı.
İlgili Haberler Washington’a göre “Menbiç’te uzatılan ateşkes hala yürürlükte”“Okullarını bu sene burada bitirecekler ondan sonra Suriye'de evleri varsa oraya rahatlıkla gidebilirler”
Suriye’nin elektrik sorununu çözmek için Enerji Bakanlığı’nın devrede olduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’deki Suriyeliler’in okulların kapanacağı yaz tatiliyle birlikte rahatlıkla ülkelerine dönebileceğini savundu.
Cumhurbaşkanı, “Suriye'yle ticari ilişkilerimizi yoğunlaştıracağız. Gaziantep şu anda hareketlendi. Kilis aynı şekilde hareketleniyor ve daha da hareketlenecek. Biz ülkemize sığınan bu insanları kovmuyoruz. Biz bu insanlara, ‘Evine gidersen git ama gönüllülük esasına göre git. Siz bizim başımızın üstündesiniz’. ‘Ben evime gideceğim’ diyorsanız ‘Evinize gidebilirsiniz’ diyoruz. Şu anda zaten Suriyeli çocukların okulları devam ediyor. Okullarını bu sene burada bitirecekler. Ondan sonra Suriye'de, Dara'da, Deyrizor'da, Suriye’nin diğer bölgelerinde evleri varsa oraya rahatlıkla gidebilirler” diye konuştu.
İlgili Haberler Türkiye’nin Suriye kaynaklı güvenlik endişesi Ankara siyasi gündeminde“İsrail’in (Suriye’de) durdurulması için ABD başta olmak üzere Batılı ülkelere büyük görevler düşüyor”
Cumhurbaşkanı, 7 Ekim saldırıları öncesinde ilişkileri normalleştirmeye çalıştığı İsrail’in Gazze ve Lübnan’dan sonra Suriye’de pervasız davranışlarına sessiz kalınmaması gerektiğine işaret etti.
Erdoğan, “İsrail uluslararası hukuku çiğnemeyi adet haline getirdi. İsrail'in Golan Tepeleri’ni işgaline yönelik BM Güvenlik Konseyi’nin 1967'deki 242 numaralı kararı mevcut. Bu kararla İsrail'in Golan Tepeleri’ni işgal etmesi kınanmakla birlikte bölgeden çekilmesi talep ediliyor. Bu kararın yeniden hatırlatılması ve uygulanması için uluslararası toplumun harekete geçmesi önemli. Batılı ülkelerden İsrail işgaline karşı cılız da olsa ses yükselmeye başladı. Suriye’nin topraklarını işgale kalkışan İsrail’e karşı sessiz kalmadık, kalmayız. Burada İsrail’in durdurulması için ABD başta olmak üzere Batılı ülkelere büyük görevler düşüyor. İsrail saldırganlığına ‘dur’ denilmelidir. Yoksa İsrail bumerangı yarın onları her şartta destekleyenleri de hedef alır” ifadelerini kullandı.