Türkiye’nin en prestijli uluslararası organizasyonu olan Antalya Diplomasi Forumu (ADF) Cuma günü başladı.
Bu yılki ana teması “Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak” olan forum üç gün sürecek.
ADF’de 100’ü aşkın ülkeden 20’den fazla devlet ve hükümet başkanı, 60’dan fazla dışişleri bakanı olmak üzere yaklaşık 90 bakan ile birlikte 4 bin katılımcının yer alması bekleniyor.
Erdoğan: “Uluslararası toplum Filistin halkına olan borcunu ancak Filistin Devleti’nin kurulmasıyla ödeyebilir”
Forumun açılış konuşmasını yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail’in saldırılarına hedef olan Gazze’de neredeyse beş aydır yaşananların soykırım girişimi olduğunu söyledi.
Erdoğan, “On binlerce insanın hayatını kurtaracak tarihi bir fırsat heba edildi, daha doğrusu sabote edildi. Uluslararası düzenin iflas bayrağını asıl çektiği yer Gazze olmuştur. İsrail’in kasıtlı saldırıları sonucunda bugüne kadar çoğu çocuk ve kadın 30 bin Gazzeli şehit edildi. 70 binden fazla Filistinli yaralandı ve yaklaşık 2 milyon insan, evlerinden göçe zorlandı. Burada bir hususu çok açık ve net ifade etmek isterim. Gazze'de sadece çocuklar, kadınlar ve siviller canice katledilmedi. Aynı zamanda milyarca insanın uluslararası sisteme, adalete ve hukuka dair inancı da yok edildi. Gazze'de yaşananlar kesinlikle bir savaş değildir, bir soykırım girişimidir. Uluslararası toplum Filistin halkına olan borcunu ancak Filistin Devleti’nin kurulmasıyla ödeyebilir” dedi.
“Türkiye'nin hiçbir hadiseyi uzaktan seyretme veya görmezden gelme lüksü yoktur”
4 milyon sığınmacıya evsahipliği yapan Türkiye’nin, pek çok ülkenin son 5-10 yılda yüzleştiği terör tehdidiyle tam 40 yıldır mücadele ettiğini dile getiren Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD ile sahada göğüs göğüse mücadele edip bu örgütü bozguna uğratan yegâne NATO müttefiki olduğunu söyledi.
Erdoğan, “Kültürel ırkçılık, İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı dünyanın birçok bölgesinde, toplum içinde bir veba salgını gibi yayılıyor. Refah, barış ve özgürlük asrı olmasını umduğumuz 21. yüzyıl, beklentilerin tam aksine giderek bir buhranlar çağına dönüşmektedir. Türkiye'nin hiçbir hadiseyi uzaktan seyretme veya görmezden gelme lüksü yoktur. Sorumluluk sahibi bir ülke olarak doğru bildiklerimizi cesaretle söylemek hem kendi insanımıza hem de tüm insanlığa karşı görevimizdir. Hakikati konuşanların seslerinin kısıldığı günümüzde acı da olsa birileri için rahatsız edici de olsa gerçekleri dillendirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan forum marjında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Bosna-Hersek Sırp Kesimi Başkanı Milorad Dodik ve Esvatini Kralı III. Mswati ile görüştü.
Hakan Fidan: “Gazze’de yaşananlar, uluslararası sistemin meşruiyet krizinin en açık işaretidir”
Forum kapsamında, Gazze Temas Grubu toplantısına da evsahibi olarak katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan da yaptığı konuşmada, Gazze’de yaşananlar nedeniyle İslam dünyası, Güney ve Batı’nın vicdanlı insanlarının ayağa kalktıkları halde katliamın faillerinin kör ve sağır olduklarını belirtti.
Dışişleri Bakanı Fidan, “Kaybedecek zamanımız yok. Diplomasiye hemen, şimdi ihtiyacımız var. Gazze’de yaşananlar, uluslararası sistemin meşruiyet krizinin en açık işaretidir. Gazze’nin fotoğrafı, uluslararası sistemin ikiyüzlülüğünün gizlenemez şekilde ortaya çıktığı bir felaket anıdır. Bugün artık Gazze’deki katliamın suç ortaklığını taşıyamadığı için kendini yakan Amerikalı askerin duruşu, uluslararası sistemin meşruiyet krizinin örtülemez işaretidir. Görüyoruz ki, Batı’nın onurlu insanları da bu vahşete artık kayıtsız kalmıyor. Adalet üzerine kurulu olmayan hiçbir düzen kalıcı olamaz” dedi.
Fidan, forum kapsamında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Slovakya Dışişleri ve Avrupa İşleri Bakanı Juraj Blanar, Ruanda Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Vincent Biruta, Kuveyt Dışişleri Bakanı Abdullah Ali el-Yahya, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ve Vatikan Dışişleri Bakanı Başpiskopos Paul Richard Gallagher ile görüştü.
Antalya Dışişleri Forumu’na yılın ikinci yarısında Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevini üstlenecek Macaristan Başbakanı Viktor Orban da katıldı.
"ADF Leaders Talks" panelinde konuşan Macaristan Başbakanı, Türkiye ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’a özellikle sığınmacılar konusundaki politikası nedeniyle övgüler yağdırırken Avrupalı liderleri eleştirdi.
Orban, “Türkiye olmasaydı şu anda Avrupa, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri tamamıyla istikrarını kaybetmiş olurdu. Erdoğan bir yerde Avrupa kıtasını kurtardı. Neredeyse son sekiz yıldır da bu görevi üstlenmekte. Dolayısıyla Türkiye'deki güçlü liderlik olmasaydı hepimizin başı belada olurdu Avrupa'da, bunu söyleyebilirim. Dolayısıyla Avrupa'da herkes Türkiye'ye minnet duymakta ve duymalıdır da zaten. Bizler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı seviyoruz. Türkiye ile Macaristan arasında bir barış dili konuşuluyor” diye konuştu.
“Trump yeniden başkan seçilirse Ukrayna-Rusya savaşını durdurabilir”
2022 yılında “Bu savaş bizim savaşımızdır” diyen Hollanda Başbakanı Rutte’ye atıfta bulunan Macaristan lideri, ancak Rusya’yla savaşılması halinde bu sözlerin gerçek olabileceğini ileri sürdü.
Orban, “Zamanın Rusya'dan yana işlediğini düşünüyorum. Zaman geçtikçe AB ve Ukrayna kaybetmekte, Rusya ise daha çok avantaj sağlamakta. Ben ‘bir an önce ateşkes olsun ve iki taraf da bir an önce barış müzakerelerine başlasın’ diyorum Trump eğer ABD Başkanı olsaydı o zaman şu an savaş olmazdı, diye düşünüyorum. Güçlü bir ABD Başkanı gerçekten her türlü savaşı durdurabilir. Trump yeniden başkan seçilmesi durumunda Ukrayna’daki savaşı sonlandırabilir” ifadelerini kullandı.