ABD yönetimine, İsveç’in NATO üyeliği için TBMM’nin karar vereceği mesajını daha önce ileten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Katar ziyareti dönüşü Türkiye’ye F-16 satışıyla ilgili ABD Kongresi’nin kararının beklendiği hatırlatıldı.
Erdoğan bunun üzerine, ABD'ye eş zamanlı adımlar atılması çağrısında bulundu. Uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, şöyle konuştu:
“F-16 meselesinde biz muhataplarımıza dedik ki; ‘Amerika Birleşik Devletleri’nin kongresi varsa bizim de kongremiz yani Meclisimiz var. Parlamentomuzdan nihai karar çıkmadıktan sonra söyleyecek herhangi bir şey yok. Ben Cumhurbaşkanı olarak bunu parlamentoya sevk ettim ve bana teşekkür ettiniz. Görevimi yaptım ama sizlerden de bir şey bekliyorum. Sizler de eş zamanlı olarak bu konuda kongrenizden bunu geçirin, beraberce eş zamanlı olarak bu adımları atalım’ diyorum.”
TBMM Dış İlişkiler Komisyonu geçen ay İsveç'in NATO üyeliğine ilişkin oylamayı konu üzerinde daha fazla müzakere yapılabilmesi amacıyla ertelemişti.
Eurofighter savaş uçağı alımı konusunda ise İngiltere'nin bakışının olumlu olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Maalesef Almanya'da bir sıkıntı sözkonusu. Fakat pürüzleri gidermek için İngiltere'nin olumlu yaklaşımı oldu. Almanlar'la konuyu görüşeceklerini söylüyorlar. Bu noktada başka alternatiflerimiz de yok değil” dedi.
“İsrail bedelini çok ağır öder”
ABD basınında da yer alan, “İsrail’in, Türkiye’de bulunan Hamas üyeleri için suikast planladığı iddiasına” ilişkinse Erdoğan, “Böyle bir yanlışa tevessül etmeleri halinde bedelini çok ama çok ağır öderler” cevabını verdi.
İsrail’in Filistin dışında yaşayan Hamas üyelerine yönelik suikast planladığı ve bu ülkeler arasında Türkiye'nin de bulunduğunu iddiası Wall Street Journal gazetesinde yayınlanmıştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Her şeyden önce bu haberi yapanlar demek ki Türkiye’yi tanımıyorlar. Türkler'i tanımıyorlar. Bizi tanımıyorlar” dedi.
İlgili Haberler “Türkiye İsrail’i yurtdışı Hamas operasyonları konusunda uyardı”“Batı’nın şımarık çocuğu İsrail”
ABD’nin İsrail-Hamas sorununun çözümüne yönelik yaklaşımı da sorulan Erdoğan, bölgedeki tablonun sorumlusu olarak başta ABD ve Batılı ülkeleri gördüğünü söyledi. Cumhurbaşkanı “Bu ülkelerin gerek nakdi, gerek silah, mühimmat, araç gereç gibi ayni ve parasal olarak sınırsız destekleri, ciddi manada Batı'nın şımarık çocuğu İsrail'i bu noktalara taşıdı” yorumunda bulundu.
Cumhurbaşkanı, “Özellikle İsrail Başbakanı Netanyahu şu anda iflas ile baş başa kalmış bir durumdadır. Her an iflas bayrağını çekebilir. Sadece Netanyahu’nun değil, beraberlikteki kadronun da zulümlerine göz yuman bir Batı var” dedi.
Netanyahu’nun, bugün olmazsa yarın kesinlikle yargılanacağını savunan Erdoğan saldırının ilk günlerinde İsrail’e açıkça destek veren kimi ülkelerin tavrında değişiklikler olduğunu söyledi:
“İsrail’e ‘Artık sizi beslemekten bıktık’ diyenler, ortaya çıkmaya başladı. İlk günlerde destek açıklamaları yapan Fransa’ya bakın. Şimdi aynı Fransa var mı? Fransa Cumhurbaşkanı Macron şimdi çok farklı açıklamalar yapıyor.”
İlgili Haberler Erdoğan Katar’da: “Netanyahu siyasi ömrünü uzatmak uğruna bölgeyi tehlikeye atıyor”
“Tampon bölge planı bizim için tartışılacak bir plan değil”
İsrail’in Gazze'de 40 kilometre uzunluğunda, 12 kilometre genişliğinde bir tampon bölge oluşturma planını ABD Dışişleri Bakanı’na ilettiği iddiası da sorulan Cumhurbaşkanı, "bu planın tartışılmasını bile tüm Filistinli halkına saygısızlık olarak gördüğünü" dile getirdi. Erdoğan, şunları söyledi:
“Bu, bizim açımızdan tartışılacak, düşünülecek ve üzerinde konuşulacak bir plan değil. İsrail’in 1947’de uygulanmaya başlayan Filistin topraklarını işgal planı, yıllar içerisinde ne yazık ki küçülte küçülte Filistin'i ve Gazze'yi bu duruma getirdi. Şimdi ise İsrail, Filistin’de kalan bir avuç toprağı tamamen alarak, buraları da işgal etme niyetinde. Buna olumlu bakmak, olumlu yaklaşmak asla mümkün değil. Çünkü bu topraklar Filistinlilerindir. Gazze’de ne olacağına, orayı kimin yöneteceğine Filistin halkı karar verir. Onların kararının üzerinde bir karar verici tanımıyoruz. İsrail’in yapacağı en iyi şey; 1967 sınırlarında bağımsız ve coğrafi bütünlüğü olan Filistin Devleti’nin kurulmasını kabul etmek ve işgal altında tuttuğu Filistin topraklarını mülkün sahibine iade etmektir.”
“Bizi hayal kırıklığına uğratabilecek kimseyi listelerimizde göremeyeceksiniz”
Erdoğan’a uçakta iç siyasete ilişkin sorular da soruldu. Cumhur İttifakı'nın özellikle İstanbul ve Ankara belediye başkan adaylarının merakla beklendiğinin hatırlatılması ve hangi kriterlerle bu adayların belirleneceğinin sorulması üzerine Erdoğan, “Bizim belediyecilik anlayışımızı temsil etmeyecek, bizi hayal kırıklığına uğratabilecek kimseyi listelerimizde göremeyeceksiniz. Çok nitelikli arkadaşlarımız mevcut ve en iyisine karar verip milletimizin huzuruna çıkıp destek isteyeceğiz” yanıtını verdi.