Türkiye’deki mültecilere haklarına erişim için yardımcı olan Mültecilerle Dayanışma Derneği MÜLTECİDER İdari Koordinatörü olan Pırıl Erçoban, Türkiye’nin birkaç yıl öncesine kadar transit ülke olduğunu ve işlek bir mülteci geçiş yolu sayıldığını söyledi. Türkiye’nin,bölgesinde yaşanan çatışmalar, savaşlar, krizler ve bunların yolaçtığı insan hakları ihlalleri ve can kaybı yüzünden sığınmacılar için hedef ülke haline geldiğini belirtti. Bunun bir nedeni Türkiye’de ekonomik koşulların bölge ülkelerinden çok iyi olması. Erçoban’a göre bunun bir nedeni de Avrupa’nın mülteci almamakta direnmesi ve birçok sığınmacıyı geri göndermesi.
İzmir’deki Mültecilerle Dayanışma Derneği İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban,
Türkiye’nin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olan Suriyeli sığınmacılara ‘açık kapı’ politikası izlemesinin doğru olduğunu söylerken daha uzun süre Türkiye’de kalacakları anlaşılan Suriyeli mülteciler için sağlık, eğitim, istihdam alanlarında iyileştirici politikalar üretilmesinin şart olduğunu vurguladı.
Toplum içinde Suriyeli mültecilere karşı mevcut nefret söylemleri ve zaman zaman yaşanan saldırılardan üzüntü duyduklarını belirten Pırıl Erçoban, 200 bin civarında sığınmacının kamplarda kaldığını, geri kalan 1,5 milyondan fazla Suriyeli sığınmacının Türkiye’de çeşitli kentlere dağılmış durumda olduğunu kaydetti. Hülya Polat’ın sorularını yanıtlayan Pırıl Erçoban örneğin eğitimde Suriyeli çocukların savaşın başından buyana dört yıl kaybettiklerini hatırlattı ve bunun ilerde çok ciddi sorunlar yaratabileceğini gündeme getirdi.
İstimdamda, çalışma izni olmayan Suriyeliler’in Türkiye’de kaçak çalıştıklarını, çok kötü şartlarda ve çok düşük ücretle çalıştırıldıklarını, sömürüye çok açık olduklarını ve bunun da önlenmesi gerektiğini bildiren Pırıl Erçoban, dernek olarak hak ihlallerini izlediklerini kaydetti.
Mültecilerle Dayanışma Derneği MÜLTECİDER İdari Koordinatörü Pırıl Erçoban’la Amerika’nın Sesi’nden Hülya Polat konuştu.
Your browser doesn’t support HTML5