Enstrüman Tamir Eden İki Müzik Aşığı

Enstrüman Tamir Eden İki Müzik Aşığı

Washington’da devlet okulları müzikle ilgilenen birçok öğrenciye ücretsiz enstrüman sağlıyor. Bu hizmet öğrenci ve veliler tarafından çok beğenilse de enstrümanlar bozulduğunda onları tamir edecek sadece iki kişinin olması bir sıkıntı yaratıyor. Charles West ve Larry Jernigan, toplam 120 okulda kullanılan binlerce enstürmanın bakımından sorumlu. Durum böyle olunca, ikili başlarını işten alamıyor. Ancak pek de şikayetleri yok!

Larry Jernigan için her öğrencinin müzik aleti çalarken zevk alması çok önemli. Charles West de aynı şekilde düşünüyor ve “İşimi gerçekten çok seviyorum. Bu bazen gerçek bir işmiş gibi görünmese de aslında öyle,” diyor.

İşimizin müzikle ilgili olmasından, günümüzün müzikle dolu geçmesinden ve müzik eğitimine katkıda bulunmaktan çok mutluyum. West ve Jernigan Washington’daki devlet okullarına bağlı bu müzik atölyesinde 20 yıldır birlikte çalışıyor. İki usta, sadece geçen yıl, 450 adet müzik aletini tamir etmiş, yaklaşık 125 piyanonun da akordunu yapmış.

West, “Burada sadece ikimiz varız. Bando aletlerinden, telli enstrümanlara, ağaçtan yapılan nefesli çalgılara kadar herşeyi onarıyoruz. Perküsyon, piyano ve elektrikli orglar da tamir ediyoruz. Dışarıda bu işi en az 5-6 kişi yapıyor,” diye konuşuyor.

İki müzik aşığı bugüne kadar tamir edemedikleri bir estrümanla karşılaşmadıklarını söylüyor. İkiliye bazen onarmanın maddi açıdan ekonomik olmadığı aletler geliyor. Onlar da bu aletleri parçalayıp, parçalarını diğer enstrümanların tamirinde kullanıyor. İkisi de müzisyen olan West ve Jernigan için, herhangi bir aleti tamir etmek doğuştan gelen bir yetenek.

Charles West, “55 yaşındayım ve bütün hayatım müzikle geçti. 6 yaşımdan beri müzik aletleri çalıyorum. Buradaki kent orkestrasında çaldım. Üniversitede müzik okudum. Askeri bandoda bile çaldım,” diyor. Jernigan’ın ise asıl eğitim aldığı alan piyano ve gitar. Ancak saksafon, klarnet ve flütü çalışırken öğrenmiş.

West ve Jernigan bu atölyede sadece tamir yapmıyor. Aynı zamanda okullara gidip öğretmen ve öğrencilere küçük çaplı tamiratın nasıl yapılacağını gösteriyor. West’e göre, çocuk yaşta müzik aleti çalmaya başlamak, ya da en azından müzikle ilgilenmek, hayatın diğer alanlarında da başarı getiriyor. Jernigan’a göre müzik gibi hayatlarına anlam ve eğlence katan bir iş yapmak, en büyük kazanç.

Bir diğer kazançlarıysa, tamir ettikleri aletlerin küçük ellerde hayat bulması. Jernigan, “Bir konsere, bando gösterisine veya koro dinlemeye gittiğimizde kayıt yapıyoruz. Ve o anı görmek herşeye değiyor. Bu başarının arkasındakilerden biri olmak bize yetiyor,” diye konuşuyor.