Enflasyon son 1,5 yılın en düşük seviyesinde: Sendikalar TÜİK'i protesto edecek

TÜİK, Türkiye'de Haziran ayı enflasyonunun yüzde 3,92 olduğunu, yıllık enflasyonun ise yüzde 38,21 olduğunu açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Haziran ayında enflasyonun (Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 3,92 artış gösterdiğini açıkladı. Bu artışla yıllık enflasyon yüzde 38,21 oldu.

Son kez 2019 yılı Ekim ayında yüzde 8,55 ile tek haneli rakamları gören enflasyon, tam üç yıl sonra Ekim 2022’de yüzde 85,51 ile Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarındaki en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Enflasyon o tarihten beri her ay bir önceki ayın altına gelerek düşüşe geçmiş gibi görünse de, Mayıs ayında yüzde 0,04’ü gördükten sonra yeniden aylık bazda yüzde 4’e yaklaşması yıllık bazda önümüzdeki aylarda yeniden tırmanışa geçebileceği yorumlarına neden oluyor.

Önceki gün Haziran ayı Para Politikası Kurulu kararının özetini açıklayan Merkez Bankası da, “mevcut para politikası çerçevesinin enflasyon görünümü ve yukarı yönlü riskler göz önüne alındığında yüzde 5 enflasyon hedefini gerçekleştirmekten çok uzak olduğu” değerlendirmesinde bulunmuştu.

İlgili Haberler Yıllık enflasyonu İTO yüzde 56,05 ENAG yüzde 108,58 açıkladı, gözler TÜİK’te

TÜİK ve İTO enflasyon verileri bir buçuk yıl sonra yakınlaştı

TÜİK’in açıkladığı ve enflasyon verisi olarak kabul edilen Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Eylül 2021’den beri Enflasyon Araştırma Grubu'nun (ENAG), Mart 2022’den beri de İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) enflasyon verileri ile negatif ayrışıyor.

1 Temmuz’da altmış yıldır ölçümlediği İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’nin Haziran ayı sonuçlarını açıklayan İTO, bir önceki aya göre enflasyondaki artışın yüzde 3,46, yıllık artışın da yüzde 55,19 olduğunu ortaya koydu.

ENAG ise Haziran ayında aylık enflasyonu yüzde 8,54, yıllık enflasyonu ise yüzde 108,58 olarak hesapladı.

TÜİK verileri ile İTO verileri arasındaki makas kapanmış gözükürken, ENAG verileri arasındaki uçurum devam ediyor.

KESK ve DİSK TÜİK’in açıkladığı verileri basın açıklamalarıyla protesto edecek

Bu arada TÜİK’in açıkladığı enflasyon verileri çalışanların ve emeklilerin altı aylık ücret artışlarında belirleyici olduğundan DİSK ve KESK, bugün kurumun Ankara’daki merkezi önünde protesto eyleminde bulunacak.

İşçi kesimini temsilen DİSK saat 11.00’de, kamu çalışanlarını temsilen de KESK saat 12.00'de TÜİK önünde açıklama yapacak.

Tüm Emeklilerin Sendikası da sendika genel merkezi önünde açıklama yapacağını duyurdu.

İlgili Haberler Merkez Bankası rezervleri yükselişte