2024 en sıcak yıl olarak tarihe geçti; Guterres yeni yıldan itibaren ülkelere emisyonları büyük ölçüde azaltma çağrısı yaptı

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, yeni yıl mesajında iklim değişikliğinin 2024 yılındaki yıkıcı etkisine dikkat çekti. Bu yılki mesajının önemli bir kısmını iklim değişikliği konusuna ayıran Guterres, 2025’ten itibaren ülkeleri emisyonları büyük ölçüde azaltarak 'yıkıma giden bu yoldan çıkma' çağrısında bulundu. Dünya Meteoroloji Örgütü, 2024 yılının şimdiye kadar yaşanan en sıcak yıl olarak kayıtlara geçeceğini duyurdu.

Genel Sekreteri Guterres, yeni yıl mesajında 2024 yılı da dahil kayıtlara geçen en sıcak havanın son 10 yıl içinde kaydedildiğini belirterek, “Bu bir iklim çöküşüdür. Yıkıma giden bu yoldan çıkmalıyız. Kaybedecek zamanımız yok. Ülkeler 2025 yılında emisyonları önemli ölçüde azaltıp dünyayı daha güvenli bir yola sokmalıdır” dedi.

Guterres, iklim değişikliğiyle ilgili küresel boyutta verilen mücadelede ilerleme kaydedilmesi için seslerini yükselten genç ve yaşlı aktivistlerde umut gördüğünü belirterek, “İklim adaleti için mücadele eden gelişmekte olan ülkelerde umut görüyorum. İnsanlık için yeni bir çığır açan bilim insanları ve yenilikçilerde umut görüyorum” ifadelerini kullandı.

“2024 yılı boyunca umut bulmak zor oldu”

Genel Sekreter Guterres, 2024 yılında yaşanan savaşların büyük acılara, yerinden edilmelere neden olduğunu, eşitsizliklerin, bölünmelerin daha da yaygınlaşarak gerilimleri ve güvensizliği körüklediğini vurguladı.

Ülkelere, insan haklarına, uluslararası hukuka, BM Tüzüğü’nde yer alan değer ve ilkelere bağlı kalmaları çağrısında bulunan Guterres, “2024’te yaşanan eşitsizlikler, bölünmeleri yaygınlaştırdı, gerilimleri ve güvensizliği körükledi. 2024 yılı boyunca umut bulmak zor oldu. 2025'te bizi nelerin beklediğine dair hiçbir garanti yok. Ancak tüm insanlar için daha barışçı, eşit, istikrarlı ve sağlıklı bir gelecek kurmak için çalışan herkesin yanında olacağıma söz veriyorum. Birlikte 2025'i yeni bir başlangıç yapabiliriz. Bölünmüş bir dünya olarak değil, birleşmiş uluslar olarak” diye konuştu.

Kanada'da yaşanan orman yangınları ülkenin güney komşusu ABD'nin New York eyaletinde kalın bir pus tabakasıyla kaplanmasına yol açmıştı.

“İnsanlar faaliyetleriyle aşırı sıcak havayı körükledi”

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024 yılının kayıtlara geçen en sıcak yıl olacağını, son on yıllık dönemde eşi benzeri görülmemiş aşırı sıcak havanın yaşandığını, insan faaliyetlerin bu on yıllık sıcak hava dönemini körüklediğini açıkladı.

Örgüt, 2024 yılında iklim değişikliğinin etkilerinin dağ zirvelerinden okyanus derinliklerine, toplumlardan ekonomilere kadar yarattığı olumsuz şartlarla dünyayı etkisi altına aldığını, 2025 yılından itibaren sera gazı seviyeleri gözlemlenen en yüksek seviyelere doğru artmaya devam ederek gelecek için tehlikeli olmayı sürdüreceğini kaydetti.

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, görevinin ilk yılında iklimin yarattığı olağanüstü durum hakkında defalarca kırmızı alarm uyarı yayınladığını hatırlattı.

Saulo, daha güvenli bir gezegen için şimdiden harekete geçilmesi gerektiğini belirterek, “Bu ortak bir sorumluluk, küresel bir sorumluluk. Isınmanın her bir derecesi önemlidir. Sıcaklıkta artan her bir derece iklimdeki aşırılıkları etkiler ve riskleri arttırır’’ dedi.

Celeste Saulo, 2024 yılında yaşanan iklim koşulları yüzünden dünyanın çeşitli bölgelerinde birçok olumsuzluklar yaşandığına dikkat çekerek, “Bu yıl pek çok ülkede rekor kıran yağış ve sel olaylarına ve korkunç can kayıplarına tanık olduk, her kıtada yaşayanların yürekleri burktu. Tropikal kasırgalar, en son Hint Okyanusu'ndaki Fransa’ya ait Mayotte bölgesinde yaşananlar korkunç bir insani ve ekonomik zarara yol açtı. Yoğun sıcaklar yüzünden onlarca ülke kavruldu. Orman yangınları yıkıma yol açtı” dedi.

WMO 2024 yılı için küresel sıcaklık rakamlarını Ocak ayında, Küresel İklimin Durumu 2024 raporunun tamamını ise Mart 2025'te yayınlayacak.

World Weather Attribution ve Climate Central tarafından hazırlanan son rapora göre iklim değişikliği, 2024 yılında en az 3 bin 700 kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden olmasına neden oldu. Raporda, 2024 yılında yaşanan 29 hava olayından 26'sını iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği kaydedildi.