Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Birleşmiş Milletler Uluslararası Sıfır Atık Günü Özel Oturumuna katılmak için Salı gününden beri bulunduğu New York'ta temaslarını tamamladı.
Emine Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temasları çerçevesinde Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin (TASC) geleneksel iftar programına katıldı.
Emine Erdoğan, dünyada ırkçılık ve İslamofobinin zehirli bir hastalık gibi yayıldığını, Türkiye'ye yönelik iftiralarla karalama kampanyalarının da sürdüğünü söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, Türkiye ve ABD arasındaki ekonomik işbirliğinin rekor kırarak geliştiğini, son üç yılda ikili ticaret hacminin iki katına çıktığını söyledi.
Türk Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi'nin geleneksel iftar yemeği, Türkevi'nde düzenledi. İftar yemeğine, Türk-Amerikan toplumunun yanı sıra Amerikan Müslüman toplumunun üst düzey yetkilileri, yabancı diplomatlar, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler de katıldı.
Emine Erdoğan, dünyada bir tarafta gönüllü insanların yaraları sarmak için seferber olduğunu ancak diğer taraftan da nefret suçları işlendiğini, Türkiye'ye yönelik iftiralarla karalama kampanyalarının gerçekleştiğini, sosyal medya platformlarında, 16 kat daha hızlı yayılan yalan yanlış bilgilerin, zihinleri ve kalpleri yapay bir gerçeklik zindanına hapsettiğini söyledi.
“Özgürlüklerin merkezi olarak görülen ülkeler nefrete sessiz kalıyor”
Emine Erdoğan, "Nefret, haksızlığa uğrayan kadar, sessiz kalan ve göz yumanları da içine alarak insanlığı büyük bir karanlığa sürüklüyor. Farklı milletlere ve farklı dinlere kucak açmış kadim bir medeniyetin mirasçısı olan bizlerin, ötekine yönelik bu tahammülsüzlüğü anlamamız mümkün değil. Anadolu kültüründen beslenen her kişi Yunus Emre’nin 'Ben gelmedim dava için, benim işim sevgi için, dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim' öğüdünü içinde taşımaktadır. Sizler, merhamete ve vicdana ihtiyacın her geçen gün arttığı dünyaya umut kaynağı olan Türkiye’nin temsilcilerisiniz. Demokrasi ve özgürlüklerin merkezi olarak görülen ülkelerin, içinde yükselen nefret ve ayrımcılığa karşı sessiz kaldığı bir ortamda, adalet ve hoşgörünün timsali olmanızı ümit ediyorum" dedi.
Emine Erdoğan, Türk devletinin gücü ve milletinin birliği ile aşamayacak sorun, sarılamayacak yaranın bulunmadığına dikkati çekerek depremin ilk anından itibaren, tüm devlet ve sivil toplum kuruluşlarının, iş birliği halinde seferber olduğunu ifade etti. Deprem felaketi sonrasında yaşanan zorlu süreçte, geçmişte farklı ülkelere sayısız defa gösterdiğimiz destek ve dayanışma ile Türkiye’nin ne kadar fazla dost biriktirdiğini de görmüş olduklarını belirterek BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de kendisine "Tüm insani krizlerde elini taşın altına koyan Türkiye’nin bu zor günlerinde yanında olmak hepimiz için bir borçtur” dediğini söyledi.
Çavuşoğlu: “Türkiye ile ABD arasındaki ticaret hacmi katlandı”
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin liderliğinde 30 Mart'ın ilk kez Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak anılmaya başlandığını belirterek "Bu girişimin öncülüğünü önce ülkemizde sonra küresel düzeyde yapan Saygıdeğer Emine Erdoğan Hanımefendi'ye bir kere daha şükranlarımızı sunuyoruz" diye konuştu.
Türkiye'nin 6 Şubat'ta tarihinin en büyük felaketini yaşadığını ama en büyük dayanışmaya da şahitlik ettiğini belirten Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde millî gelire göre dünyanın en cömert ülkesi olduğunu, kalkınma yardımlarında da dünyanın ilk üç ülkesi arasında yer aldığını vurguladı.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Amerikan yönetiminin de Türkiye'yle dayanışma gösterdiğini, ülkedeki Türk, Amerikan-Müslüman ve Türk Süryani toplumunun da seferber olduğunu, Türk milletinin birçok badireyi devlet ve milletin el ele vererek aştığını belirterek "Sizlere ayrıca Türkiye-ABD ilişkilerine yaptığınız katkıdan dolayı da teşekkür ediyorum. Türkiye ve ABD'nin ekonomik işbirliği rekor kırarak gelişiyor. Son üç yılda ikili ticaret hacmi iki katına çıktı” dedi.
NEW YORK —