İstanbul’da iki gündür uzun saatler süren elektrik kesintileri yaşanıyor. Avrupa yakasında 20 ilçe elektrikten mahrum kalırken Anadolu yakasındaki tüm ilçeler elektrik kesintisiyle karşı karşıya kaldı.
Akşam saatlerinde bir açıklama yayınlayan Enerji ve Tabii Kaynakları Bakanlığı, İstanbulluların tepkisini çeken elektrik kesintilerinin Marmara Bölgesi’nin kuzeyinde yaşanan yoğun kar yağışı ve fırtınadan kaynaklandığını duyurdu.
Kötü hava şartlarının Anadolu’dan gelen ve İstanbul’u besleyen iletim hatlarında sorunlar yarattığına işaret eden bakanlık, Kente elektrik sağlayan yedi hattın tamamında kopan hatların onarılması çalışmalarının sürdüğünü belirtirken “kesintilerin elektriğin yetersizliğinden kaynaklandığı yönünde iddialar”ın gerçekdışı olduğunun altını çizdi.
AYEDAŞ ve BEDAŞ: "Kesintiler ulusal şebeke sisteminden kaynaklanıyor"
İstanbul Avrupa yakasına elektrik sağlayan AYEDAŞ, sorunların Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) kaynaklı olduğunu açıklarken bakanlığının açıklamasını da twitter hesabından kullanıcılarına duyurdu.
İstanbul Anadolu Yakası'nın elektrik tedarikçisi AYEDAŞ ise bu bölgede yaşanan kesintilerin “Ulusal Şebeke Sistemi kaynaklı” olduğu iddiasında.
AYEDAŞ’ın açıklamasında “dağıtım şebekemizden kaynaklanmayan konunun çözümü için ilgili kurum ve kuruluşlarla koordinasyonu yakından takip ediyoruz. Kesintilerden etkilenen bölgelerin mağdur olmaması için ekiplerimiz aralıksız olarak çalışmalarını sürdürmektedir” ifadelerine yer verildi.
Politeknik: “Kesintilerin nedeni aşırı yüklenme ve İran’ın doğalgazı kesmesi”
Mühendis, şehir plancılar ve mimarlardan oluşan Politeknik Derneği, kesintileri İran’ın Türkiye’ye gönderdiği doğalgazı kesmesi ve aşırı yüklenmeden kaynaklandığını iddia etti.
Politeknik’ten yapılan açıklamada, “Anadolu yakası ile Avrupa yakası arasında elektrik iletimini sağlayan Boğaz hattı aşırı yüklenme nedeni ile devre dışı kaldı, kesintiler yaşandı. Geçtiğimiz hafta İran’ın doğalgazı kesmesi ile BOTAŞ doğalgazdan elektrik üretimi yapan santrallara gaz iletimini sınırladı. İstanbul’da 1-2 saatlik kesintiler yapılarak durum idare edilmeye çalışılıyor” dendi.
Elektrik üretimindeki doğalgaz payının %38’den %15,49’a kadar gerilediğini belirten Politeknik, elektrik arz talep dengesinde sorunların giderilmesi için 20 Aralık’tan bu yana Türkiye’nin Bulgaristan’dan yaptığı elektrik ithalatını arttırdığını vurguladı.
EMO: “Ekim’de 14 kuruş olan elektrik fiyatı Aralık’ta 1,90 lira oldu”
Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul’daki elektrik kesintileri henüz başlamadan 23 Aralık’ta yayınladığı açıklamada Türkiye’nin elektrik talebini karşılamakta yetersiz kalındığı uyarısında bulunmuştu.
Havaların soğuması ve yaz saati uygulamasının kalıcılaştırılmasının elektrik kullanımını arttırdığını vurgulayan EMO, “Hükümetin derhal yaz saati uygulamasından vazgeçmesi; elektrik üretim ve tüketiminde, doğalgaz alımı ve dağıtımında kamusal bir planlamayı sağlayacak şekilde insiyatif alması gerekmektedir. Dövizle borçlanan elektrik şirketlerinin içinde bulunduğu mali açmazı tüketim üzerinden kullanıcıların sırtına yıkan anlayış terk edilmelidir. Plansızlığın faturası halka yıkılmamalıdır” dedi.
EMO, EPİAŞ (Enerji Piyasaları İşletme AŞ) verilerine göre, Ekim ayında 14 kuruş olan 1 kilovat elektrik fiyatının 23 Aralık’ta 1,9 liraya çıktığını açıkladı.
Yarkadaş: “Yaz saati uygulamasından vazgeçilecek mi?”
İstanbul’daki elektrik kesintileri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de taşındı. “Türkiye’nin en büyük metropolünde kış ayının göbeğinde insanlar soğuğa terkediliyor. Bu ayıbı ülkemize yaşatmaya kimsenin hakkı yok” diyen CHP İstanbul milletvekili Barış Yarkadaş Enerji Bakanı tarafından yanıtlanmak üzere soru önergesi verdi.
Önerge “İstanbul’da elektrik kesintilerinin gerekçesi nedir? Ulusal şebeke sistemini etkileyen arıza nedir? Yaz saati uygulamasından vazgeçilmesi düşünülmekte midir?” sorularına Enerji Bakanı’nın yanıt vermesi istendi.