Ekvador’da Eylül ayından bu yana süren ve ticaretten sağlık hizmetlerine, istihdamdan güvenlik, ulaşım ve iletişime kadar yaşamın her alanını olumsuz etkileyen elektrik kesintileri Cuma gününden itibaren sona eriyor.
Meslek örgütleri hesaplamalarına göre üretim ve ticaret sektörlerinde yaklaşık 7,5 milyar dolarlık kayba yol açan kesintilerin temel nedeni, elektrik enerjisinin yüzde 70’ini hidroelektrik santrallerden (HES) sağlayan ülkede yaşanan kuraklığa bağlı olarak su seviyelerinin düşmesi.
Resmi verilere göre günlük 4600 MW elektrik ihtiyacı olan ülkede küresel ısınmaya bağlı olarak su seviyelerinin düşmesi ve hidroelektrik santrallerindeki bakım onarım çalışmaları gibi sebeplerden dolayı günlük üretim 3 bin MW’a kadar düşmüştü.
Bakımı tamamlanan santrallerden 696,7 MW, yeni hayata geçecek HES projesinden 204 MW, Kolombiya’dan alınmaya başlanacak elektrik ve Türk firması Karpowership’in gönderdiği ikinci geminin sağlayacağı 100 MW’lık ek enerjiyle birlikte kesintilerin 20 Aralık’ta son bulması bekleniyor.
Türk şirketi gemiden elektrik sağlıyor
Ekvador’da Karadeniz Holding’e bağlı Karpowership şirketine ait Emre Bey adlı gemi Eylül ortasından bu yana günde 100 MW’lık elektrik enerjisi sağlıyor.
Süreci takip eden Türkiyeli kaynaklar, bugünlerde Ekvador’a ulaşan 100 MW’lık Murat Bey adlı gemiyle birlikte şirketin elektrik üretiminin 200 MW’a çıkacağını, yerel basında Türk firmasıyla hükümet yetkilileri arasında günde 120 MW’lık üretim potansiyeli olan üçüncü bir gemi için de müzakerelerin sürdüğü haberinin yer aldığını kaydediyor.
“Kesintilerin temel sebebi küresel ısınma”
Ecocienca adlı Ekvadorlu bilim kuruluşu koordinatörlerinden Rodrigo Torres’e göre ülkede yaşanan elektrik krizinin ana nedeni küresel ısınma ancak kıtlığın bu boyutlara ulaşmasında Güney Amerika’daki ormansızlaştırma faaliyetleri de oldukça etkili.
VOA Türkçe’ye konuşan Torres “Nüfus arttıkça hem elektrik enerjisine olan talep artıyor hem de yeni tarım alanları gerekiyor ancak küresel ısınmayla birlikte yaşanan su sıkıntısı, özellikle elektrik enerjisini HES’lerden sağlayan ülkeler için alternatif enerji ve tarım üretimini zorunlu kılıyor” diye kaydetti.
Amazon Ormanları gibi 9 ülke tarafından paylaşılan doğal kaynaklarda olan bitenlerin diğer ülkeleri de etkilediğine dikkat çeken Torres, Brezilya’da tarım alanı yaratmak için yapılan ormansızlaştırmalardan ya da geçtiğimiz yıllarda Bolivya’da yaşanan orman yangınlarından bütün bölge ülkelerinin etkilendiğini, bu yüzden de iklim değişikliğine karşı bölgesel, hatta küresel çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çiziyor.
82 bin hektar orman yandı
Küresel ısınmanın olumsuz etkilerinin en sert yaşandığı Latin Amerika ülkelerinden olan Ekvador’da resmi verilere göre bu yıl yaşanan kuraklıktan dolayı en az 5 bin 293 yangında 82 bin 683 hektar orman yandı.
Yangınlarda 6 kişi öldü, 47 kişi yaralandı. 257 kişinin evsiz kaldığı yangınlarda 44 bin 870 hayvan telef oldu.
Gelecek yıl başkanlık seçimlerinin yapılacağı ülkede, elektrik enerjisinin kesintisiz bir biçimde sağlanması hem mevcut bütçenin önemli bir kısmını teşkil etmesi hem de seçim vaatleri arasında en temel başlıklardan birini oluşturuyor.